Japanse Kwee – Flowering Quince

(To English text)

Chaenomeles x superba 'Jet Trail'
Op verschillende plaatsen in de tuin heb ik een Japanse kwee staan.
Geen inheemse struik, maar wel eentje die al vroeg in het seizoen bloeit (vaak al in februari), en door insecten bestoven wordt. Het is dus een goeie bron van stuifmeel en nectar in een periode dat er nog niet veel voorhanden is.

Maar het is ook één van die vele planten die zich gemakkelijk van seizoen vergissen, en heel vaak vind je dus in de loop van de herfst ook bloemen op de struiken.
Chaenomeles x superba 'Jet Trail'Ik moet dan ook wel eens denken aan de toverhazelaar: één van de verklaring voor diens naam, is het feit dat er tegelijk bloemen en rijpe vruchten op de struik staan… En in dat geval verdient de Japanse kwee zeker de naam ’toverkwee’.

(Alle foto’s bij dit blogberichtje werden op hetzelfde ogenblik, bij dezelfde struik gemaakt.)

Chaenomeles x superba 'Jet Trail'

Flowering Quince

I have several Flowering Quinces in my garden.
Of course it’s not a native shrub, but it is one that is blooming very early in the season (often in February already), and it is exclusively pollinated by insects. Hence it is an important source of pollen and nectar on a moment that there is hardly anything to find.

But is also one of those plant that tend to forget which season we are in, and very often you can find some flowers on it in autumn.
That reminds me of the Witch hazel… One of the explanations of its name is the fact that the shrub bears ripe fruits and flowers at the same moment… And if that’s true, the Flowering Quince certainly merits the name ‘Enchanter’s Quince’!

(All picture in this blogpost are taken at the same moment, of the same shrub.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Japanse Kwee – Flowering Quince

 1. De vruchten van de sierkwee zijn zeer geschikt voor te verwerken tot gelei of jam. Eventueel gecombineerd met kweeperen (Cydonia oblonga).
  Guy

 2. Wij promoten al jaren het gebruik van Chaenomeles.
  Wij gebruiken Japanse kwee het hele jaar door in plaats van citroen. Je kan ze invriezen.Soms i.p.v. azijn bvb met rode kool..
  We zetten ze op olie, azijn, alcohol, enz.
  Het is niet bespoten. Er zitten meer vit C in dan citroen. heeft een veel kleiner eco-voetafdruk, komt uit eigen tuin.
  we maken er ook likeur mee.

  Wij maken elk jaar meer stekken, er zijn veel soorten.
  m vr gr Leo/terroir

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.