Slijmerig…

Ik beloofde nog een praatje over de culinaire genoegens van het egeltje in onze tuin…
En heb ik in een ver en vaag (?!) verleden niet eens beweerd dat er in onze tuin nauwelijks naaktslakken rondkropen?

Wel, wat die bewering betreft… dat hebben we geweten! In de weken na de publicatie van dat berichtje doken – en wie had dat verwacht tijdens zo’n droog voorjaar? – er steeds meer slakken op. Tijgerslakken, gewone wegslakken…

Arion rufus | Gewone wegslak - Red slug
Arion rufus | Gewone wegslak

Het eerste slachtoffer dat gemaakt werd, was het Kaukasisch bedstro (Asperula taurina subsp. caucasica), maar al snel lag de moestuin onder vuur.

Onze bevindingen laat zich raden:
– de pasgezaaide boontjes werden opgegeten zogauw ze bovenkwamen. Gelukkig waren het vooral staakbonen, zodat de planten die de eerste aanslag overleefden en de hoogte ingingen, toch een paar bloemen en vruchten konden ontwikkelen op een hoogte van ruim twee meter.
– de rupsen van de witjes leden honger, want de slakken gingen er met hun kraamkamer vandoor.
– ‘Courgettes-fleurs’ worden door slakken als delicieux beschouwd, maar ook jonge courgettes blijken voor slakjes niet te versmaden. Waar we in voorbije zomers met drie courgettenplanten de hele familie en de hele buurt van courgetten voorzien, hebben we dit jaar met vier planten zelf nauwelijks genoeg.
– Pompoenen blijken nog verrukkelijker dan courgetten, met als resultaat dat we aan de ‘veel te veel’ pompoenenplanten (zes, in plaats van drie zoals in voorbije zomers) op dit ogenblik IN TOTAAL twee pompoenen tellen. (Oef, dit wordt een winter waarbij ik niet twee keer per week creatief met pompoen moet zijn om de voorraad voor de lente weg te werken).

Gelukkig is er nog de serre… en mogen we daar dagelijks een paar handenvol tomaten oogsten!
(Oh ja: de Nieuw-Zeelandse spinazie wordt voorlopig ook van elke slakkenaantasting gespaard.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Slijmerig…

 1. Oh jah, ik ken het. De courgettes worden in de dop opgevroten, de pompoen ligt er zieltogend bij en de bonen?? Welke bonen!? 🙁 Gelukkig eten ze minder phacelia, dus hopelijk hebben de bijen, wat later in het jaar nog een goeie voorraad stuifmeel om de winterjonkies mee groot te brengen. 🙂

  Goed om je terug te zien trouwens! 😀

 2. De natuur is mooi, maar soms ook tergend! De slakkeninvasie heeft in ieder geval wel een hele mooie foto opgeleverd. Doen jullie nog iets er nog iets tegen, of is het hopen op een egel-invasie? 😉 Groeten, Richard

 3. akelig spul, die naaktslakken.
  Misschien kan je scharrelkipjes nemen, die eten heel graag slakken op en je krijgt er eitjes voor terug 🙂

  Ik woon in een woonwijk en kipjes zitten er niet in, dus moet ik het met slakkenkorrels doen. Ik ben daar absoluut geen fan van maar anders hou ik geen plantje over.

  Ik koop in elk geval slakkenkorrels die de vogels niet schaden.
  Van een bekende heb ik gehoord dat je slakken het beste kan bestrijden in het najaar. Normaal bestrijd ik ze wanneer ik ze zie maar ga het dit jaar maar eens in het najaar doen, kijken of dat betere resultaten geeft :s.

 4. Mijn kippen lusten jammergenoeg ook geen slakken, ze zouden anders hun buikjes kunnen voleten.
  De laatste weken krioelt het hier ook van de slakken, niet meer bij te houden!
  @Silly
  Goeie tip, ik probeer het ook eens uit.

 5. Pingback: Vliegenzwam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.