98, 99, HONDERD!

Afgelopen weekend heb ik de teller in de gaten gehouden… de teller van het aantal insectensoorten dat ik in mijn tuin op naam heb kunnen brengen. Ik had immers gezien, dat die stilaan het ronde getal van 100 verschillende soorten ging bereiken.

Conagrium puella | Azuurwaterjuffer ♂
Conagrium puella | Azuurwaterjuffer ♂

Intussen zijn we alweer een paar zonnige dagen verder, en staat de teller al op 103. Dat klinkt misschien wel heel indrukwekkend, maar zo bijzonder is dat echt niet…

Pieris rapae | Klein koolwitje
Pieris rapae | Klein koolwitje
Jennifer Owen, een Brits entomologe, heeft heel nauwgezet het insectenleven in haar tuin bestudeerd, en kwam in de loop van 30 jaar tot het indrukwekkende aantal van 1 997 verschillende insectensoorten. Daarbij zaten een aantal soorten waarbij tot dan toe werd aangenomen dat ze niet voorkwamen op de Britse eilanden, en zelfs een aantal die nog niet eerder beschreven waren, bijvoorbeeld zes soorten parasitaire wespen.

En nu ga je er wellicht van uit, dat Professor Owen een riante villatuin, grenzend aan een groot natuurgebied bezat?

Niets van dat alles. Zij woonde samen met haar man en kinderen in Leicester, en had daar een huis in de voorstad met een tuintje van zegge en schrijve 741 m2.

Trouwens, onderzoek heeft al lang aangetoond, dat een grote tuin per eenheid van oppervlakte echt niet meer verschillende diersoorten herbergt dan een kleine… En dat hoeft niet te verbazen: het zal spinnen, kevers en bijen worst wezen of een groenoppervlakte van pakweg 1000 m2 door één mens beheerd wordt, of dat die door een aantal schuttingen en hagen in meerdere lapjes verdeeld wordt. Integendeel… Een grote tuin bestaande uit een majestueus grasveld afgeboord door een smal bordertje, heeft insecten wellicht minder te bieden dan een half zo grote oppervlakte die dan bovendien door hagen nog eens in kleinere perceeltjes is opgedeeld.

Andrena cineraria | Asbij
Andrena cineraria | Asbij

Tuinen zijn ware paradijzen van biodiversiteit… Door hun enorme variatie aan biotopen en biotoopjes bieden ze – opnieuw per eenheid van oppervlakte – vaak zelfs onderdak aan een veel groter aantal verschillende diersoorten dan een natuurreservaat, dat immers veel grotere oppervlaktes van eenzelfde biotoop biedt. Natuurlijk zijn reservaten belangrijk voor het behoud van biodiversiteit, want heel wat soorten hebben die grote oppervlaktes nodig. Maar ook tuinen zijn in dat verband van onschatbaar belang…

Helophilus trivittatus | Citroenpendelzweefvlieg
Helophilus trivittatus | Citroenpendelzweefvlieg
Want ook in tuinen is de achteruitgang van de biodiversiteit merkbaar… In de jaren 70, toen Jennifer Owen haar studie begon, waren er jaarlijks veel meer soorten aanwezig dan in de decennia daarna. Het aantal kevers en solitaire wespen bleef min of meer stabiel, maar het aantal soorten dag- en nachtvlinders, de zweefvliegen, lieveheersbeestjes en bijen en hun individuele aantallen namen langzaam maar zeker af.

Daarom blijft tuinieren zonder meer belangrijk… En gelukkig is diervriendelijk tuinieren echt zo moeilijk niet.

Jennifer Owen: Wildlife of a Garden: A Thirty-Year Study – biodiversity in a suburban English garden
ISBN-13: 9781907057120

Jennifer Owen: The Ecology of a Garden: the First Fifteen Years
ISBN: 9780521343350 (niet meer verkrijgbaar, zie wel een preview in Google Books.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “98, 99, HONDERD!

  1. Ik stel dan toch voor dat je dat feestje nog eens overdoet, want ik heb ook niets ontvangen. Kan ik ineens die kauwen de weg naar jou leren 😉
    Weer hele mooie foto’s trouwens.
    Op wat voor plantjes zitten die asbij en die citroenpendelzweefvlieg eigenlijk?

  2. Dat plantje is de grote insectenkroeg van het moment… Een kwartiertje erbij zitten met de camera in aanslag, en je hebt minstens een handvol soorten…
    Het is Origanum vulgare ‘compactum’, een dwergvormige cultivar van wilde marjolein. Die bloeit dit jaar ongewoon vroeg, en het is er een gezoem vanaf het moment dat er maar een straaltje zon is…

  3. Zeg Ann, jij kent duidelijk ook heel veel van insecten. Kan je me een goede en aub niet te moeilijke insectengids aanraden? Jammer genoeg ken ik nog niet zoveel van insecten, ik vang ze ook liever niet hoewel ik een goed net heb (heb te veel schrik hen te kwetsen, ik gebruik het alleen binnen als er een bij of zo de weg niet meer naar buiten vindt). Maar die beestjes blijven over het algemeen niet zo lang zitten op dezelfde plaats…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.