Stilte, ik lees – Silence, I’m reading

Buiten is het groen

Buiten is het groen

(to English text)
Een week geleden kreeg ik een tip over het boek ‘En buiten is het groen’ van Henk Gerritsen (van de Priona-tuinen), en bovendien kon ik het dan ook nog eens ‘splinternieuw maar tweedehands’ (wegens dubbel bezit) van iemand overkopen.

Vrijdag viel het in mijn brievenbus, en het is een heerlijk boek…

Henk Gerritsen legde samen met zijn partner Anton Schlepers de Priona-tuinen aan in het Nederlandse plaatsje Schuinesloot. Henk, een natuurfotograaf, vond zijn inspiratie in de natuurlandschappen en plantengemeenschappen die hij op zijn vele reizen had gezien en bewonderd, terwijl Anton tuinierde vanuit zijn achtergrond als boerenzoon. Dit levert een hele verrassende en ongedwongen combinatie op van natuur en cultuur.

Het boek is (bijna) 400 bladzijden dik, en bevat heel veel full-page foto’s in zwart-wit. Dat lijkt een nadeel, maar draagt absoluut bij tot de sfeer van het boek.
Net zoals in het boek ‘Spelen met de natuur‘ dat verscheen kort voor de dood van Anton Schlepers in 1993 wordt in dit boek verteld hoe beiden in hun tuin de natuur hebben getracht te herscheppen, maar veel meer dan in ‘Spelen met de natuur’ wordt ingegaan op de ecologie.

Ongeveer de helft van de 400 bladzijden behandelen vervolgens ‘de ecologie van de tuin’. Om van te smullen!

Verder bevat het boek een kort hoofdstuk over de tuin van Waltham Place, die door Henk Gerritsen werd heraangelegd nadat de eigenaar de Priona-tuinen had bezocht. (Klik op de site van Waltham Place ook op de links in de linkerkolom naar de verschillende onderdelen van de tuin!)

Tenslotte volgen nog een aantal hoofdstukken over de bouwstenen van de tuin, zoals (maar niet uitsluitend!) de planten.

‘Buiten is het groen’ werd in 2008 in hardcover uitgegeven door Architectura & Natura Pers, maar is intussen uitverkocht. In 2010 werd het als paperback heruitgegeven.
ISBN10: 946140011X
ISBN13: 9789461400116

Essay on gardening

Last week, someone told me about the book ‘Essay on Gardening’ by Henk Gerritsen, originally written in Dutch with the title ‘Buiten is het groen’ (‘It’s green outside’). I knew the autor from his previous book ‘Spelen met de natuur’ (‘Playing with nature’), and didn’t hesitate to buy it.
(The book is out of print in English, but in 2010 the original Dutch version was reprinted.)

I got the book last friday, and it really is fantastic!

Henk Gerritsen and his partner Anton Schlepers are the founders of the ‘Priona-gardens‘ in the Netherlands. Henk, a nature-photographer, found his inspiration in natural landscapes and plantcommunities he admired during all his travels in and outside of Europe. Anton was gardening with his background as son of a farmer as a starting point. This leads to a surprising combination of nature and culture.

The book consist of almost 400 pages, with many full-page photographs in black-and-white. The lack of color might be seen as a shortcoming, but it definitely adds to the atmosphere of the book.
Just like in the previous book ‘Spelen met de natuur’, the author tells the history of the Priona-gardens, but the most important part of the book – 200 pages – is about ’the ecology of the garden’. I love it!

Further, there is a chapter about the gardens at Waltham Place in England, recreated by Henk Gerritsen after a visit of the owner to the Priona-gardens. (Take a look at the different parts of the gardens, via the links in the left side-bar on the site I linked to, to really get an idea of the gardens.)

The last parts of the book are about the ‘building blocks’ of a garden, including of course, but not limited to plants.

The hardcover edition of this book is sold out, but according to Amazon.co.uk it will be reprinted in English soon.
Publisher: Architectura & Natura Press
ISBN-10: 9461400128
ISBN-13: 978-9461400123

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Stilte, ik lees – Silence, I’m reading

 1. @natuurlijk-rijk: graag gedaan…
  Ik was er eigenlijk bijna van ontdaan, dat een boek als dit zo weinig publiciteit krijgt. Terwijl het feit dat het ook in het Engels is uitgegeven en daar momenteel ook in herdruk is, al iets zegt over de kwaliteit.
  Maar ja, Henk Gerritsen is geen mediafiguur, geen BV, of in dit geval BN, en dus…

 2. Hallo Ann,

  Ik heb het boek aangeschaft en heb afgelopen weekend heel erg genoten van het lezen.
  Goede tip om weer verder door te geven aan medecollega’s van Velt, IVN en Groei en Bloei.
  Zoveel ecologische overwegingen die hier zijn opgeschreven.
  Dingen die me b.v. zelf ook overkomen zijn en die ik niet heb kunnen herleiden.
  Echt een aha-erlebnis, er viel veel op z’n plek.
  Mooi ook om te lezen over Gerritsen’s enthousiasme over het borstelgrasverbond..
  Ik zag het steeds voor me, al lezende.

  Dank! Groetjes, Annemarie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.