Dikkopjes! | Skippers!

(to English text)

Oranjetipjes zijn er bijna niet meer in de tuin, maar langzaamaan beginnen de zomervlinders tevoorschijn te komen. Het Groot dikkopje is zo’n fladderaar die je vanaf juni kan zien rondvliegen.

Ochlodes sylvanus ♀ | Groot dikkopje - Large Skipper
Ochlodes sylvanus ♀ | Groot dikkopje - Large Skipper

Een jaar geleden merkte ik ze voor het eerst op in mijn tuin, en ik was heel benieuwd of ze dit jaar zouden terugkomen. Vorig jaar zei Bart dat hij ze in zijn tuin nog niet gezien heeft, en wellicht heeft dat toch weer met die vruchtbare grond ginderachter te maken: Het groot dikkopje vind je vooral op veen- en zandgronden, en toch eerder zeldzaam op kleigrond.
Tijdens de zonnige dagen eind vorige week hoopte ik de eerste dikkopjes te zien, maar er heeft er zich geen enkel vertoond.

Gisteravond liep ik dan rond een uur of half acht in de tuin rond, genietend van de geur van de rozen die in bloei komen… Het is hier in de Kempen nog steeds niet echt afgekoeld: het was nog ruim 22°, maar het voelde warmer door de hoge luchtvochtigheid.
En plots begon er een waterig zonnetje te proberen door het wolkendek te breken. En ik heb me laten vertellen dat dat de ideale momenten zijn om vlinders te fotograferen: de zon lokt hen uit hun schuilplaatsen tevoorschijn, maar ze zijn toch nog niet al te actief en laten zich goed benaderen. Toch was ik er helemaal niet op bedacht, maar plots zag ik daar een dikkopje op het blad van een apothekersroos.

Voorlopig zag ik maar ̩̩n exemplaar, een vrouwtje (de mannetjes hebben op hun voorvleugel Рzie mijn berichtje van vorig jaar Рeen brede bruine streep van geurschubben).

Wat de naam betreft, ‘groot’ is hier toch echt wel heel relatief. Eigenlijk is het nauwelijks groter dan het zwartsprietdikkopje, dat Bart vorig jaar op de foto zette, en zelfs iets kleiner dan bijvoorbeeld het klein koolwitje. En ‘dikkopje’, dat slaat volgens mij niet op de vlinder, maar op de rups die inderdaad een behoorlijk dikke kop heeft.

De lente-vlinders zie ik bijna niet meer… maar de vlinderzomer is nu wel begonnen!

Large Skipper

In the last weeks, I think I didn’t see one orange tip anymore. But the summer butterflies are starting to emerge. Yesterday I saw the first Large Skipper, a butterfly flying from June onwards.

Ochlodes sylvanus &#9792 | Groot dikkopje - Large Skipper
Ochlodes sylvanus ♀ | Groot dikkopje - Large Skipper

Last year they flew in my garden in large numbers, and I was curious if they would come back this year. It’s a common butterfly in Europe, that is often found along hedgerows and on woodland clearings. But they are most common on sandy and peaty soil, and you won’t find them often on clay.

During the hot and sunny days last week I hoped to see them, but I haven’t spotted one them.
Until yesterday around 7.30 pm… I was walking around in my garden, enjoying the scent of the roses that start to bloom. It was rather warm and humid, and suddenly a weak sun tried to pierce trough the clouds.
And I have been told that can be the ideal to photograph butterflies: the sun allures them out of their hiding, but they aren’t very active, so you can come very close. But nevertheless I wasn’t thinking about seeing butterflies. And suddenly there was that Skipper on the leafs of my Apothecary Rose.

I saw only one of them, a female, but I’m sure there will be more in the next few weeks.
The female Large Skipper has a more pronounced chequered pattern on her wings. The males, have a thick stigma through the center of the fore-wing. A ’stigma’ is a section of scent scales that produces pheromones. (Look for pictures of male Large Skippers in my last year’s post.)

Oh yes, about the name… ‘Large’ is very relatively speaking… The Large Skipper isn’t bigger than the small cabbage white… The ‘Skippers’ are called ‘dikkopjes‘, ’thick heads’ in Dutch, probably because of the size of their caterpillar’s head, which is rather large.

Oh yes… No Spring-butterflies anymore, but the summer-butterflies are coming!!!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Dikkopjes! | Skippers!

  1. Ik zie voorwaar zelfs druppels op die foto’s. Het regent blijkbaar dus toch af en toe daar in de kempen 😉
    Hier is het momenteel bijzonder vlinderluw na een heel onstuimig vlinder-voorjaar. Maar dat betert, ongetwijfeld. Toch?

    1. Ja, echt waar!!!! minstens twintig druppels, jochei!!!
      (Als je in de aarde gaat graven moet je minimaal een halve centimeter diep gaan, voor je op kurkdroog zand stoot.)

  2. Hello Anne, this is my first visit to your blog and just wanted to say that’s a lovely photo of the female Skipper. I haven’t seen one yet this year but look forward to their appearance here in Yorkshire (UK).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.