Op mijn verlanglijstje – On my wishlist

(To english text)

Toen we ons huis 15 jaar geleden kochten, stond er in onze tuin één plantje look-zonder-look.
Look-zonder-look is (samen met o.a. pinksterbloem en judaspenning) een belangrijke waardplant voor de oranjetip, en dat is één van mijn lievelingsvlindertjes. (In Noord-Amerika wordt Look-zonder-look overigens als een behoorlijk invasief onkruid gevreesd!)
Ik heb dat ene plantje dus vertroeteld, zodat het zich zou kunnen uitzaaien… en dat heeft het intussen gedaan. Vooral in de buurt van de meidoornhaag komen er elk jaar weer heel wat plantjes tevoorschijn.

Anthocharis cardamine | Oranjetip - Orangetip

Sinds een paar jaar zie ik ook regelmatig een oranjetipje opduiken. Hoog op mijn fotografische verlanglijstje stond dan ook een mooie foto van een mannelijk oranjetipje (het vrouwtje heeft niet die mooie oranje tippen aan de voorvleugel), bij voorkeur met geopende vleugels. Ik was dan ook altijd behoorlijk jaloers op de mooie reeks op de vlinderpagina van Bart.

Dit jaar echter, vliegen de oranjetipjes plots in grotere getale rond. Gisteren zag ik op een bepaald ogenblik zelfs vier.
Het zag er dus naar uit, dat mijn oranjetipjes-foto’s nog slechts een kwestie van tijd waren…

Anthocharis cardamine | Oranjetip - Orange tip

En jawel hoor! Toen ik rond 11.00 uur de tuin inliep, om in de serre mijn tomatenplantjes te inspecteren, zag ik twee oranjetipjes op de judaspenningen zitten. Ze gaven me zelfs de tijd om naar binnen te gaan om mijn camera te halen. Het was bewolkt, en ze hadden hun vleugels gesloten. Maar toe brak de zon door!
(Klikken op de foto’s brengt je naar een grotere versie, en dan op de pijltjes onder de foto om naar de volgende te gaan)

A Butterfly on my Wishlist

15 years ago, when we bought our house, I found one plant of garlic mustard in our garden. Yes, I know, in North-America, garlic mustard is an invasive weed, but here in Europe, it is just a completely harmless native plant.
Furthermore, together with Cuckooflower and Annual honesty, it is an important foodplant for one of my favorite butterflies, the Orange-tip.
So I have pampered that tiny little plant, hoping it would self-sow itself… And it did. At first I only had flowering plants every second year, but now it is blooming each year, often along the hawthorn hedge.

Anthocharis cardamine | Oranjetip - Orange tip

And in the last few years, I sometimes saw an orange-tip in my garden. And high on my photographic wish-list, I had a picture of this butterfly, whenever possible a male with opened wings (the female doesn’t have that orange spot on it’s forewings that gives the species it’s name.). I can tell you, the beautiful series on the butterfly-page of Bart’s website made me jealous!

But this year, I often see several orange tips in my garden. Yesterday, there were even four of them together dancing above the flower border.
I was already hoping, my orange-tip pictures were only a matter of time…

Anthocharis cardamine | Oranjetip - Orange tip

And right I was!
This morning around 11.00 AM, I went in the garden to have a look at my tomato-plants in the greenhouse, and on Annual honesty, I saw two male Orange-tips. They gave me the time to go inside to get my camera. It was a cloudy moment, and at first they kept their wings closed. But suddenly there was a moment of sunshine…

(Click on the pictures for a slightly larger view, and then on the arrows underneath to go to the next picture.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Op mijn verlanglijstje – On my wishlist

  1. @Me!: volgens mij had ik vandaag gewoon stom geluk dat die twee heren in de border zaten.
   Het was niet echt warm, waardoor ze weinig beweeglijk waren, en dan kwam er plots toch een straaltje zon tevoorschijn waardoor ze dan toch hun vleugels open plooiden.
   Gewoon op het goeie moment op de juiste plaats zijn dus…

 1. Ook ik heb al enkele oranjetipjes gezien, veel meer dan andere jaren, echt opvallend. Het is inderdaad een mooi vlindertje en voor iedereen herkenbaar, de mannetjes dan toch. Ergens las ik dat het voor de mannetjes niet altijd gemakkelijk is om een oranjetip-vrouwtje herkennen en dat ze zich soms vergissen en eerst achter een gewoon witje zitten, tot ze hun fout inzien.

  1. @natuurlijk-rijk: inderdaad zie ik soms een oranjetip mannetje even achter een witje aan dartelen.
   Ik heb ook nog veel minder vrouwtjes oranjetip gezien, allicht omdat ze veel minder opvallen.

 2. Mijn voorkeur gaat uit naar de tweede! En ’t lijkt inderdaad wel een ‘boerejaar’ voor de oranjetipjes, ik kom ze op de meest diverse plaatsen tegen. Maar vooralsnog niet als ze stil zitten 🙂
  .-= laatste blogbericht: dotters =-.

 3. Pingback: boomblauwtje
 4. Pingback: Dikkopjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.