De (niet zo) lege Poel – The (not so) empty Pond

(to english text)  

Een aantal jaar werd helemaal achterin onze tuin een kuil gegraven, die ooit een kikkerpoel moest worden.
Vervolgens gebeurde er een hele tijd niets, tot manlief en zoonlief dan toch eens werk wilden maken van het waterdicht maken van de kuil.
En je kent het: Mannen maken (soms geen) plannen!
Er werd vijverfolie gehaald, en die werd zonder veel overleg in de kuil gedumpt. En er ontstond dus wel iets waar water in bleef staan, maar omdat de laagste rand van de folie wel érg laag kwam, kregen we een plasje van 30 cm diep, met aan drie kanten nog een flinke met folie bekleedde helling.

Rana temporaria | Bruine kikker - Common frog
Rana temporaria | Bruine kikker - Common frog

Maar omdat er in de tuin nog zoveel andere dingen moesten gebeuren, moet ik bekennen dat dit misbaksel toch op die manier is blijven liggen. Langzaamaan begonnen we er ons collectief steeds meer aan te ergeren, en het werd duidelijk dat ingrijpende werken zich toch steeds meer opdrongen.
En vandaag vatte zoonlief de koe bij de horens, en begon in elk geval al een deel van de intussen al flinke laag dode bladeren die zich onder in het water verzameld had uit het poeltje te halen.

En toen bleek al snel, dat de poel lang niet zo onherbergzaam bleek als wij dachten:
Niet alleen merkte zoonlief een paar kikkers op, en vond hij een nimf van een libel (waarschijnlijk een Blauwe glazenmaker, Aeshna cyanea)… De leukste vondst was toch die van Alpenwatersalamanders! (Ik heb er één gezien, maar zoonlief zag er in elk geval twee tegelijk, en later nog eentje die kleiner leek!)

Ichthyosaura alpestris | Alpenwatersalamander - Alpine newt
Ichthyosaura alpestris | Alpenwatersalamander - Alpine newt

The (not so) empty Pond

Some years ago, we had an excavation made in our backyard, that should become a wildlife-pond some day…
And then a long time went by, and nothing happened, the hole was just a hole… And suddenly, husband and son decided to finish the project.
And you know: A man makes his plans… or doesn’t make plans at all, and just jumps in!
Those two went to a garden-center to buy some pond liner, and then they just dumped it in the hole, without any kind of preparation, let alone ‘preparational thinking’. The result was something that was able to contain a shallow bit of water, but because the sides of the liner were rather uneven, the whole looked horrible.

Aeshnea cyanea | Blauwe glazenmaker (nimf) - Southern Hawker (nymph)
Aeshnea cyanea | Blauwe glazenmaker (nimf) - Southern Hawker (nymph)

But there were so many things still undone in the garden, and the pond just stayed like it was. But the irritation about it was growing, and we recently decided that in the course of this year, we will try to make the monster into a real pond.
And today, our son started the job, by partially removing the layer of dead leaves that had accumulated on the bottom already.

And so we found out that the pond wasn’t considered so inhospitable to wildlife as we thought it was!
Our son not only discovered some Common frogs and the larva of Southern Hawker, but also a few Alpine newts!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “De (niet zo) lege Poel – The (not so) empty Pond

 1. Oh thats wonderful news Anne. I’m going to make my pond so wildlife friendly this year and hopefully I’ll get visitors like yours too.

 2. En voor je het weet zit je hele tuin vol met kikkers. Ik heb eens per ongeluk een aantal kleine kikkers door de grasmaaier opgezogen voor ik in de gaten had dat deze op het grasveld zaten. Bij het opruimen van die vijver een aantal jaren geleden kwam ik wel een twintigtal kikkers tegen, die onmiddellijk koers zette naar de siervijvers en waterpartijen van de buren die daar niet helemaal gelukkig mee waren.
  .-= laatste blogbericht: Van Gend en Loos =-.

  1. @Me!: Kikkers zitten er al een heleboel in de tuin: onze achterbuurman heeft een ven met een oppervlakte van verschillende honderden vierkante meters in zijn tuin.

 3. Jullie verhaal over die vijver… herkenbaar tot in de kleinste details.
  Het onderhoud van de vijver gebeurt het best net na de zomer eind september. Op dit moment zijn de meeste waterdieren uit de vijver verdwenen en is de vijver in rust.

   1. En zelfs twee keer op rij…
    ‘k Moet Defensio eens tot de orde gaan roepen…
    Gelukkig in de ‘mildly spammy’-afdeling, want ‘Quite spammy’ en ‘very spammy’ hebben nog nooit een vals positieve opgeleverd, dus die check ik al niet meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.