Kuifmees – Crested tit

Lophophanes cristatus | Kuifmees - Crested tit
Lophophanes cristatus | Kuifmees - Crested tit
(to English text)

De koolmees en de pimpelmees zijn mezensoorten die in bijna alle tuintjes te zien zijn. (Ook staartmezen komen in heel veel tuinen voor, maar die behoren niet tot de familie van de echte mezen, de Paridae, maar van de staartmezen, Aegithalidae.)

Maar in de winter krijg je af en toe nog een andere soort te zien. In de voorbije jaren zag ik hier af en toe een zwarte mees, maar deze winter liet die zich niet zien.
Een ander meesje maakte wel voor het eerst zijn opwachting: de kuifmees, Lophophanes cristatus. Het is een vogel die je heel gemakkelijk kan herkennen, in de eerste plaats omwille van zijn duidelijke kuif. Maar ook de zwarte ‘kraag’, en het ver-doorgetrokken streepje eye-liner dat in een hoek naar beneden buigt maakt het beestje onmiskenbaar.
Toch zie je hem niet zo vaak in tuinen. Naaldbossen zijn het natuurlijke biotoop van de kuifmees (net als van de zwarte mees trouwens), en je ziet ze dan ook alleen in tuinen als er een voldoende hoeveelheid naaldhout in de buurt is.
Het vogeltje is een stuk schuwer dan zijn neefjes kool- en pimpelmees, die al helemaal aan menselijke aanwezigheid zijn aangepast. Het is me dan ook nauwelijks gelukt om het enigszins deftig op de foto te krijgen. Ook bijgaand fotootje van afgelopen weekend is geen grote kunst, maar ik ben wel blij met de grappige houding van het beestje…

Crested tit

The Great tit and the Blue tit are common birds in our Belgian gardens. (Long-tailed tits are frequent guests in many gardens, too, but unlike their name, they aren’t species in the tit-family (Paridae), but in the family of bush-tits, Aegithalidae.)

But during the winter we sometimes see other tits too. In previous winters, it was the coal-tit, a tit living in conifer forests, that came in our garden regularly – but this year he didn’t show up. Another tit did: the Crested tit (Lophophanes cristatus) came to visit us. This species is very easy to recognize, in the first place because of its obvious crest. But also the black collar and the long and hooked line of ‘eye-liner’ make him easy identifiable.

Anyway, you don’t see him often in gardens. He’s an inhabitant of coniferous forests too, and he only comes near houses that are close to such woods, preferably of Scots pines.
Compared to the Blue and the Great tit, who are accustomed to human presence, this tit is very shy. I’m not a good birds-photographer, and his shyness made it even more difficult to make a more or less decent picture. I know the photo that comes with this blogpost isn’t of good quality, but I did love the cute posture of the little bird…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

14 thoughts on “Kuifmees – Crested tit

  1. @bart: Correctie: bijna scherp waar ie scherp moet zijn…
   (Ik ben nog altijd in het stadium dat ik vogelfoto’s maak ‘van lekker warm achter mijn venster’, en dan boet je toch altijd wat aan scherpte in…)

 1. jadadde! kuifmezen in den hof. daar kunnen we in zuidwest vlaanderen alleen maar van dromen. enne…uw foto: grote kunst is het misschien niet, maar mooi en heel aangenaam wel!
  .-= laatste blogbericht: eerste bloeisels =-.

  1. @janus: In een ver verleden heb ik ooit drie maanden stage gelopen in een ziekenhuis ‘in de West-Vloanders’… Man wat heb ik toen de bomen en de bossen gemist. En ik denk dat om diezelfde reden dat kuifmeesje het daar niet zo naar zijn zin heeft.

 2. Ik ben de kuifmees bij mij nog niet tegengekomen. Wel nestelen zich de koolmees en de pimpelmees in de tuin. De foto maakt in ieder geval duidelijk waar ik naar moet kijken.
  .-= laatste blogbericht: Geluk… =-.

 3. Ik ben een echte fan van de kuifmees. Echt zo’n schoon en grappig vogeltje. We hebben het geluk dat er hier ook enkele zitten. Ze komen van de pinda’s snoepen en zijn na een lange winter al een stuk minder schuw. Er zijn echt exemplaren bij met een kuif om u tegen te zeggen.
  .-= laatste blogbericht: Wandelen in Wortel kolonie =-.

 4. prachtig vogeltje !
  Ik zie ze af en toe in mijn bostuin (gemengd bos dichtbij), net als die zwarte mees. Maar het blijft bij kijken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.