Bloemen op Nieuwjaarsdag – Flowers on New Year’s Day

(to English text)

Vandaag heb ik voor de derde keer mijn Nieuwjaarswandeling door de tuin gemaakt om de bloeiende planten te tellen.
In 2008 vond ik er een tiental verschillende.
Vorig jaar hadden we rond Kerstmis ook een flinke winterprik, en kon ik maar drie verschillende soorten op mijn lijstje krijgen.

Rosmarinus officinalis | Roosmarijn - Rosemary
Rosmarinus officinalis | Roosmarijn - Rosemary

Ik was er daarom bijna zeker van, dat ik dit jaar toch wel weer een langer lijstje kon maken…
Niks daarvan… de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ en Hamamelis x intermedia ‘Jelena’, die tot nu toe trouw op post waren, laten het dit jaar afweten.
De sneeuwklokjes (die ‘naakte wijfjes’ stonden in 2007 op 10 december al in knop!) zijn nog niet meer dan sprietjes, en ook de madeliefjes, de paarse en de witte dovenetel laten zich voorlopig niet zien.

Alleen vlak langs de keukendeur, tegen de zuidmuur van ons huis, staat een oude roosmarijn met een paar verfomfaaide bloemetjes. Vorig jaar in februari vreesde ik nog, dat hij de Kempense vrieskou (-18°C) niet had overleefd, maar uiteindelijk is er toch nog 1/5 van de oorspronkelijke struik in leven gebleven. En om te laten zien, dat hij zich nog steeds niks aantrekt van de kou, laat ie weer – net als altijd – een hele winter lang zijn bleekblauwe bloemetjes zien.

En laat ik jullie met dit tere bloemetje de een heel mooi 2010 toewensen…

Flowers on New Year’s Day

It was the third year in a row that I made a gardenstroll on New Year’s morning to count the flowering plants…
In 2008, I counted no less than 10 different blooming species. (Sorry, no English text, as I only started translating my blogposts last winter.)
In december 2008 it was rather cold, and hence I only found three different flowers on New Year 2009. Three weeks ago, I was sure I would make a longer list today, but then the mild weather changed, and we had a period of frost and snow, which is rather uncommon here in December.

And no…
Viburnum bodnantense ‘Dawn’ and Hamamelis x intermedia ‘Jelena’, two faithful winterflowering scrubs, only have closed buds today.
The giant snowdrops (Galanthus elwesii), an early blooming species too, still hasn’t it’s first bud, and even the daisy, the red and the white deadnettle don’t show themselves.

But near the kitchendoor, against a south-facing wall, there is my old Rosemary bush. Last year (when we had an unusual cold winter) I feared it died, but 1/5 of the bush is still there, and to show that he is still alive and kicking, he shows some pale blue flowers the all winter long… And although they are a bit frumpy now, they show that even in the toughest cold, nature is going on…

I wish you all a very happy 2010!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Bloemen op Nieuwjaarsdag – Flowers on New Year’s Day

 1. Wat een heerlijke manier om het nieuwe jaar te beginnen, in eigen tuin wandelen en bloemen tellen. En ook al ben je gauw uitgeteld, de Roosmarijn is een mooi begin van alle lijstjes die je dit jaar gaat maken.
  .-= laatste blogbericht: Studiekriebels =-.

 2. Naar aanleiding van je verhaaltje even in onze tuin gekeken, dit jaar is er erg weinig te tellen, de Viburnum is hier al uitgebloeid en het enige wat op het moment in bloei staat is de Helleboris foetidus.
  Mijn lijstje is dus erg kort maar we hopen over een aantal weken, de eerste lenteboden te mogen begroeten, een fijn, bloemrijk jaar gewenst.

 3. een dappere Rosemarie in elk geval … lijkt wel of het een salvaceae is met het zaaddoosje en een beetje de vorm maar het schijnt een fabaceae te zijn, of hoe een mooie foto telkens weer een leuke studie kan opleveren. En zo hebben we in het nieuwe jaar al weer iets bijgeleerd. Voor “elke dag ‘iets’ nieuws leren” is annetanne dan ook één van mijn bronnen geworden…

  een gelukkig nievejaar daar in de Kempen !
  .-= laatste blogbericht: AFTELLEN … =-.

 4. ik denk niet dat er ook maar iets bloeit in onze tuin momenteel. Of ik zou eens goed moeten zoeken…
  Ah, hoop doet leven: binnen enkele maanden weten we weer niet meer waar eerst kijken.
  .-= laatste blogbericht: 2010 =-.

 5. @the666bbq: Rozemarie hoort echt wel tot de Lamiaceae (zoals de lipbloemigen tegenwoordig heden), een peulvrucht is het helemaal niet. Heb ik dat ergens zo geschreven? Ik ben op zoek, maar ik vind dat niet onmiddelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.