Penseelkever – Bee beetle

(To English text)

Trichius zonatus | Penseelkever - Bee beetle
Trichius zonatus | Penseelkever - Bee beetle
Toen ik onlangs de bloemenweide maaide, kon ik het toch niet over mijn hart krijgen om de margrieten te maaien.
En gisteren ontdekte ik in het hart van ̩̩n van die bloemen plots deze kever Рdie ik op het eerste gezicht even voor een wat bijzonder soort hommel aanzag.

Gewoonlijk ga ik dan op zoek op de site Gardensafari van Hania Berdys, maar in de hele keverafdeling vond ik geen enkele foto die ook maar enigszins deed denken aan het exemplaar dat ik gevonden had.
En in mijn hele (uitgebreide) bibliotheek is geen insectengids te vinden…
Gelukkig wist ik, dat ook Bart safari’s door zijn eigenwijze tuin aanbiedt.

En jawel hoor: meteen stuitte ik daar al op een kever die het tweelingbroertje (-zusje?) van de mijne kon zijn…
Ik had dus een penseelkever gespot!
En dat ik het beest even voor een hommel had aanzien, kan mij ook vergeven worden: in het Engels heet het ‘Bee beetle’, en in het Spaans luistert het alleen maar als je het met ‘Escarabajo abejo’ of ‘Escarabajo abejorro’ aanspreekt.

De gelig-zwarte tekening op de dekschilden, in combinatie met de beharing, schijnt trouwens ook als doel te hebben om belagers te doen vrezen dat dit kevertje gemeen kan steken…

Als je op Flickr zoekt naar alle foto’s van de penseelkever, valt op dat minstens de helft van de foto’s witte bloemen toont, en ook Barts foto toont de kever op witte vlierbloemen. Ik lees inderderdaad hier en daar dat het beestje een voorkeur heeft voor witte bloemen, met een lichte voorkeur voor schermbloemigen, maar ook margrieten, meidoorn…
De kever voedt zich met stuifmeel en met zachte bloemdelen, maar dat betekent niet dat het – zoals de leliehaantjes van een paar maand geleden – enorme veelvraten zijn. Het exemplaar op de foto heeft uren op dezelfde bloem doorgebracht, en nog was er nauwelijks schade merkbaar. OK, als je goed keek kon je zien dat er aan de buisbloemetjes in het hart geknabbeld was, maar tegelijk heeft de kever ook een rol te vervullen in het voortbestaan van die planten: zoals op de foto goed te zien is, blijven er tussen de haartjes gemakkelijk stuifmeelkorrels zitten, en die worden dan weer meegenomen naar een volgende bloem…

Bee Beetle

Trichius zonatus | Penseelkever - Bee beetle
Trichius zonatus | Penseelkever - Bee beetle

When I was mowing the flowermeadow a few weeks ago, I let the ox-eye daisies grow.
And yesterday I discovered this beautiful beetle in the heart of one of those flowers. (And I have to admit, that at first glance, I thought it was some strange kind of bumble bee.)

I don’t know much about beetles and other insects, and so I turned to Hania Berdys’ Gardensafari in search for the name, but in the whole beetles-section, there wasn’t a single picture that looked like my bug.
And I don’t have a single insects-book in my (not so small) library.
But I knew that Bart has a ‘gardensafari‘ on his site, too…

And yes, within a few minutes I found a beetle there that could be the twin brother (sister?) of mine…
It was a bee beetle that I found! Yes, both the English and the Spanish speaking people seem to understand why I thought I saw a bumble bee. (The spanish call it ‘escarbajo abejo’, or ‘escarabajo abejorro’, so they see the resemblance with a bee (abejo) too.)
(In Dutch we call it a ‘penseelkever’, literally ‘paintbrush beetle’, which seems to refer to the hairy aspect of the bug.)
The yellowish-black pattern on the back, combined with the fur, is said to scare away enemies.

When you search for all the pictures of the bee beetle on flickr, it’s obvious that at least half of them is seen on white flowers. And indeed, the little critter seems to prefer white flowers, with a preference for members of the parsley family (Apiaceae), but he also likes ox-eye daisies, hawthorn, elder…

The beetle feeds on pollen and soft parts of the flowers, but it isn’t a glutton like the scarlet lily beetles that I showed a few months ago. The specimen on the picture was feasting on one flower for hours, but I hardly saw any damage.
And at the same time, the beetle has a role to play in the survival of the plant species: unknowingly, the beetle gathers pollen in its furry coat, and takes it to the next flower…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Penseelkever – Bee beetle

 1. Grappig, wij hebben ook zo goed mogelijk om de margrieten heen gemaaid 🙂 (was zo blij dat die eindelijk vanzelf de weg naar onze tuin gevonden hadden!) In het vervolg let ik ook op penseelkevers!

 2. mooie foto’s!
  mijn tuinsafari pagina’s bleven tot nu toe een beetje stiefmoederlijk behandeld. Nu voel ik me moreel verplicht om ze te gaan updaten … 🙂
  In mijn tuin heb ik ze ook al op margrieten gevonden. Blijkbaar hebben ze er wel een voorliefde voor.

 3. Dankjewel voor de interessante uitleg! Nooit eerder van een penseelkever gehoord, maar ik weet nu dat we er vorige week ook een zagen in de tuin. Prachtige foto!
  Ook bedankt voor je reactie bij mijn kameleonspin. Nu ben ik zeker 🙂

 4. Prachtige foto’s van de kever, ik heb het nog nooit eerder gezien of van gehoord!
  Interessant en leuk dat je de moeite neemt om het op te zoeken.

  Merci voor het delen.

 5. De penseelkevers voelen zich in mijn tuin helemaal op hun gemak in de pioen, dit jaar twee verleden jaar vier!
  Mooi zijn ze!!
  groet susan

 6. @Onderdeappelboom: Nee, hier kwamen de margrieten niet spontaan op bezoek. Maar dit jaar hebben ze hun standplaats voor het eerst wel flink uitgebreid!

  @Me!: Ik had het ook nooit eerder gezien… Het beestje is niet echt klein, zou me zeker opgevallen zijn.

  @Bart: Ik hou je safari in de gaten!

  @Godelieve: en wat heb je mooie rozen!

  @tania: ik vrees dat ik inderdaad behoorlijk nieuwsgierig ben uitgevallen, en als ik een plantje of een beestje zie dat ik nog niet ken, dan ga ik toch altijd op zoek naar meer info…

  @Susan: dan ga ik mijn pioenen ook eens van dichterbij bekijken!

 7. Hoi Anne,

  Laat ik nou vandaag ook een penseelkevertje in mijn tuin gevonden hebben. Ben ik op het internet gaan struinen, kon NERGENS iets vinden. Net als jij! Ben zo blij dat ik nu weet wat het is. Weet je waar ‘mijn’ kevertje zat? Op mijn roze hortensia. Is dat niet raar? Ik lees dat ze een duidelijk voorkeur hebben, deze dus niet. Maar aangezien ik geen goede camera heb om dit beestje van dchtbij te fotograveren, heb ik ‘em gefilmd. Dit filmpje kun je vinden op http://ekaatje1.hyves.nl/ Enne…… echt super bedankt, eindelijk gevonden!!!!!

  Groetjes Erica

 8. Hallo Anne,
  Ik was op zoek naar nog iets meer info over het penseelkevertje die ik van de week op mijn blog heb gezet… maar dat valt nog niet mee… ;-)))
  maar wat heb jij een prachtige blog… heb even hier en daar gekeken… werkelijk prachtig!!
  Lieve groetjes Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.