Herfst, winter, lente…

Lunaria annua, judaspenning, hauwtjesIk weet dat het niet voor iedereen geldt, maar ik kan niet anders dan van de herfst houden.
De korter wordende dagen, met hun soms gouden licht, die je aanzetten naar binnen te keren, je in jezelf terug te plooien… en tegelijk de belofte in zich hebben van toekomst.

Vandaag vond ik dat weer heel erg opvallend.
Toen ik mijn foto’s van de afgelopen dagen aan het doorwerken was, viel mij de winterse sfeer van het bovenstaande plaatje op. En geef toe, hoewel het nauwelijks koud was dit weekend, had het weer dat nare grauwe van november, december en van begin maart (maart is een maand die voor mijn part afgeschaft mag worden: februari is nog echt winter, dan weet je dat het nog echt koud en nat mag zijn, maar maart dan denk je dat het lente wordt, dan ben je helemaal aan voorjaar toe, en dan sleept die kou en die nattigheid maar voort. Nee, geef mij dan maar de donkere dagen van november en december.)

Lunaria annua - Judaspenning (kiemplantjes)En toch, en toch… als je met open ogen door je tuin rondloopt, dan vallen je al de eerste tekenen van de komende lente op: aan de voet van de hazelaars, komen al volop kiemplantjes boven van de tuinjudaspenning die je hierboven uitgebloeid zag staan…

Kijk maar goed rond, overal zie je al tekenen van het komend voorjaar: de glimmende knoppen waar bloem en blad in verborgen is, de eerste kiemplantjes…
Wees gerust, die lente komt er!

Gelijksoortige berichtjes

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Herfst, winter, lente…

  1. @bart: Ik eigenlijk ook wel hoor… maar maart is toch wel mijn minst favoriete maand.
    Februari, dat is een maand waarop ik stiekem een klein beetje naar lente begin te verlangen, maar tegelijk ook nog hoop dat het even écht gaat winteren, met ijsdagen, met sneeuw en de hele santeboetiek.
    In maart weet ik dat er van echte winter geen sprake meer kan zijn, maar voor ‘echt lente’ is het ook nog net te vroeg…

  2. Geef mij maar voorjaar en zomer. Herfst is ook okay zolang er een zonnetje is, niet al te koud en geen regen, maar dat is wat teveel verlangt van de herfst 🙂
    Winter vind ik 3 x niks en idd. is maart zo’n twijfel maand maar die neem ik graag voor lief, wetende dat het “beter”, mooier en warmer gaat worden en je nog ff geduld moet hebben, om de (planten-) wereld opnieuw geboren te zien worden.

  3. Mooie foto’s ook weer ! Idd. is die foto van die kiemplantjes hoopgevend, maar ze zijn wel nogal aan de zeer vroege kant, een beetje in de war lijkt het wel….

  4. @AntonV: Maar dan moet je wel bedenken, dat de tuinjudaspenning – inweerwil met zijn naam Lunaria annua een tweejarige plant is, en die kiemen wel vaker al in het najaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.