Onplanten

Hypholoma fasciculare - ZwavelkopjesIn de oude flora van Heimans, Heinsius en Thysse die ik nog heb liggen, staat ook een kort hoofdstukje over paddenstoelen. En eerlijk gezegd, ik heb zelf ook heel erg lang gedacht dat zwammen in het plantenrijk thuishoorden.

Maar toen ik een jaar of twee geleden wat paddenstoelen wilde determineren, en daarvoor mijn nieuwe Heukels ter hand nam, kon ik daar helemaal niet terecht…

Als je gaat kijken hoe levende wezens worden geclassificeerd, dan is er een allereerste grote indeling in prokaryoten en eukaryoten. Je zou dat kunnen vertalen door ‘voorcellige organismen’, organismen die nog geen echte celkern bevatten, zoals bijvoorbeeld bacteriën en mycoplasmas, en ‘echte celligen’, organismen die wel een echte celkern bevatten.

Dat ‘superrijk’ van eukaryoten wordt weer ingedeeld in een aantal onderrijken.
En inderdaad, daar vind je naast het dierenrijk en het plantenrijk ook het rijk van de fungi (zwammen, schimmels) en van de protisten (een uiterst diverse groep van eencellige organismen, waar ook de slijmzwammen die ik eerder beschreef meestal toe gerekend worden).

Maar laat de fungi dan ‘onplanten’ zijn, het zijn eigenlijk uitermate belangrijke organismen. OK, zwembadschimmel en ringworm, huiszwam en honingzwam zijn dan misschien geen zaken die je met plezier verwelkomd. Maar ze spelen een uiterst belangrijke rol in de afbraak van organische materialen, en bovendien… zonder fungi geen biertje, geen bubbels in de champagne, geen mooi gerezen brood. Maar ook geen penicilline, geen truffels of champignons, geen herfstmaaltijd met heerlijke cantharellen…
Onplanten, maar geen ondingen…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Onplanten

  1. Tot een paar jaar geleden dacht ikzelf nog dat alles in 2en viel in te delen, een organisme is ofwel een dier ofwel een plant. Toen attendeerde iemand me op die andere 2deling en de indeling in 4en van die eukaryoten. Zo ontdekte ik dat organismes als Zwammen + Paddenstoelen en ook Korstmossen geen planten zijn. Wat naast Dieren, Planten en Schimmels ook alweer de 4e groep was was ik alweer vergeten.

    Dus liet ik zoeven de NL Wikipedia eens los op de term “eukaryoten” en daar lees ik dat die indeling ook alweer uit 1937 stamt, en / maar…. zie verderop…..
    (…)

    Op http://nl.wikipedia.org/wiki/Eukaryoten (for what it’s worth) lees in dat dat systeem van 1937 sinds de 1990ies ook alweer achterhaald en verdrongen is door een nieuw wetenschappelijk systeem dat organismes vergelijkt op basis van DNA en RNA. Het nieuwe systeem is van de Amerikaanse mircobioloog Carl Woese. Hier is zijn huidige website bij de Universiteit van Illinois te vinden http://www.life.uiuc.edu/micro/faculty/faculty_woese.htm

    Over dat nieuwe systeem kan ik vriiwel niks vinden dat voor een simpele amateur als ikzelve te begrijpen is, het heeft alles te maken met evolutionaire biologie en phylogenetica maar dat gaat me nogal mijn pet te boven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.