Nog een keer de doolhofzwam

Doolhofzwam - Daedalea quercina

Gisteren liet ik al een paar foto’s zien van deze zwam (en ja hoor, dit is gewoon een bewerking van de tweede foto uit het vorig bericht… Ik heb er helaas maar twee van.)
Iemand stelde me toen de vraag naar de verklaring van de naam…

De Nederlandse naam spreekt allicht voor zichzelf als je de foto bekijkt: ook zonder veel fantasie kan je in de onderkant van de zwam een doolhof ontdekken.
Maar ook de botanische soortnaam, Daedalea, is geïnspireerd op de vorm van die poriën…
De mythologische Daedalus, die architect, uitvinder en knap vakman was, werkte voor koning Minos op het eiland Knossos. Toen Minos’ vrouw, koningin Pasiphae, na een avontuurtje met een witte stier die haar door Poseidon was gestuurd, beviel van de Minotaurus, bouwde Daedalus een labyrinth waarin dat monster, half man en half stier, werd opgesloten.
(Het onmiddelijke vervolg van het verhaal is bekend: Toen Ariadne, de koningsdochter, verliefd werd op Theseus, beloofden haar ouders haar hand aan de jongeman, op voorwaarde dat hij de weg door het labyrinth zou vinden. Daedalus bezorgde Ariadne een kluwen draad, dat zij aan haar geliefde bezorgde, en die hem de weg wees door het labyrinth. Theseus slaagde in de test, en vluchtte met Ariadne van het eiland. Minos was echter woedend, en sloot Daedalus samen met zijn zoon Icarus op in het labyrinth. Het tweetal verzamelde alle veren die ze konden vinden, en de vader fabriceerde daar twee paar vleugels mee, waarmee ze uit het labyrinth en van het eiland ontsnapten. De onfortuinlijke Icarus vloog echter de zon tegemoet, waardoor de was die de veren samenhield smolt, en hij zonder vleugels neerstortte…
Maar hier houdt het verhaal nog niet op: Nadat hij zijn zoon had begraven reisde Daedalus verder naar Sicilië, waar hij verbleef aan het hof van Cocalus. Minos slaagde er echter niet in zijn wrok te begraven, en na de ontsnapping van zijn architect reisde hij het hele Middellandse-zeegebied door op zoek naar Daedalus. Overal daagde hij de mensen uit om een draad te rijgen door het gedraaide huisje van een zeeslak. Hij kende immers de uitzonderlijke inventiviteit en creativiteit van zijn voormalige werknemer. Inderdaad slaagde niemand in de opdracht, tot Minos uiteindelijk op Sicilië arriveerde. Daedalus hoorde van de uitdaging, en ging er vlot op in. Hij bond een draadje aan een mier, en liet die door de spiralende kamer van de schelp heenwandelen, tot ze er aan het uiteinde weer uitkwam.
Toen Minos vernam dat iemand geslaagd was in de uitdaging, wist hij dat dat niemand anders dan Daedalus kon zijn, en hij vroeg Cocalus om de man aan hem uit te leveren. Cocalus gaf schijnbaar toe, maar overtuigde Minos om eerst een bad te nemen en zich wat te ontspannen. Terwijl hij zich baadde, werd hij vermoord door Cocalus’ dochters…)

In de soortnaam ‘quercina’ herken je ‘quercus’, eik… en dat is inderdaad de houtsoort waarin deze zwam groeit. De doolhofzwam is een saprofiet, en leeft dus op dood hout.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Nog een keer de doolhofzwam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.