Herfstige plannenmakerij

doolhofzwam - Daedalea quercina

Anton vroeg in een reactie bij mijn stukje van afgelopen dinsdag al, of hij uit een bericht op dinsdag mocht afleiden dat het ‘zomerblogregime‘ weer voorbij was.
Inderdaad, na twee lange vakantiemaanden (tenminste wat zoonlief betrof, ik moest met vier hele weken – ook een luxe – tevreden zijn) wil ik weer proberen om vijf dagen per week een stukje te plegen.

Ik ga allicht op dezelfde voet voort als voor de vakantie, met het accent dat al heel lang verplaatst is van kruiden in de ‘stricte’ zin van het woord, naar praatjes over planten die voor mijn voeten groeien, en waar ik wat botanische, ecologische of etymologische wetenswaardigheden over wil vertellen. Uitstapjes naar ecologisch en natuurrijk tuinieren in de hele brede zin, tuinbelevenissen allerhande… Ik wil eindelijk nog eens een vervolg breien aan mijn reeksje over de oorsprong van de boerentuin, waarbij ik na vijf artikeltjes nog steeds niet verder was gekomen dan de Capitulare de Villis. Onze eigen moestuin komt wellicht het komende jaar iets vaker aan bod, maar eigenlijk heb ik niet het idee dat er veel aan het opzet van dit blogje zal veranderen….

Jonge doolhofzwam - Daedalea quercinaNu de herfst zich stilaan duidelijker laat voelen zitten er misschien wat meer fotootjes van zwammen aan te komen…
Dat zijn organismen waarover mijn kennis uitermate beperkt is, maar hier en daar weet ik er toch wel iets over te vertellen. De zwam op de foto’s bij dit stukje is trouwens een doolhofzwam die ik intussen alweer vier jaar geleden terugvond op een eiken balkje dat in de tuin lag. Onderaan zie je de jonge zwam, op de foto boven is hij alweer een weekje oud. Ik heb die zwam nadien nooit meer teruggezien hier in de tuin… Dit jaar maar weer eens goed rondkijken!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Herfstige plannenmakerij

 1. Ja fijn, het is weer paddestoelentijd! Ze komen al volop uit de grond: inktzwammen, boleten, parelamanieten,… Ik ben ook van plan om me er dit jaar in m’n tuin eens ‘op te gooien’
  En wat de plannen met je blog betreft: vooral houden zo want waarom iets veranderen als het al goed is? Ik kijk in elk geval al uit naar het vervolgverhaal over de boerentuinen.

 2. @AnneTanne,

  Leuk om te horen dat we op doordeweekse dagen weer dagelijks van je blog mogen genieten en ook leuk dat je wat meer (vaker) over Zwammen zal gaan schrijven.

  Ik weet er ook niet zoveel van maar heb er wel een enorme fascinatie voor. Soorten vaststellen (determineren) valt niet mee en ondanks een boek met deterimineersleutels dat ik niet lang geleden kocht kom ik er meestal nog niet uit. Ook vind ik veel soorten erg mooie en soms mysterieuze namen hebben en vraag me (ook daarbij) af hoe ze aan hun naam komen ? Je ziet de bui zeker al hangen ? 🙂 Hoe komt deze aan de naam Doolhofzwam ? Maar daar schreef je niks over dus ga ik er van uit dat je het ook niet weet want anders had je het vast al vermeld.

  Maar misschien is er een andere blog lezer die heet weet ?

  Wat “maffe” namen betreft: wat te denken van Patatzak-bekermos ? Een kortsmos (ook deels een schimmel) van het Cladonia geslacht.

  @Bart,

  Rond deze tijd zien we weer volop paddenstoelen en zwammen maar wil toch even vertellen dat je ze inderdaad in dit seizoen het meeste tegenkomt maar dat je ze ook in andere (alle) jaargetijden ziet of laat ik zeggen: KAN zien.

  Deze winter zag ik nog een aantal Inktzwammen in mijn tuin (weliswaar op een beschutte plek) en het vroor toen dat het kraakte 🙂 Ook ben ik ze dit voorjaar en vroeger deze zomer al tegengekomen.

  Wellicht wist je dit zelf ook al lang, dus sorry als ik schoolmeesterachtig zou overkomen.

  Maar ik hoor die 2 dingen (Paddenstoelen & Herfst) zo vaak in 1 adem noemen dat ik het steeds maar niet kan laten er een opmerking over te maken.

  @AnneTanne,

  Je adviseerde in je artikel over insectvriendelijk (in feite over alle ongewervelde dieren) tuinieren diverse biotopen te hebben en 1 ervan was dood hout laten liggen. Als ik je artikel goed begrijp heb je daar dus ook deze Doolhofzwam aan te danken

 3. @Anton : Ik heb de naam doolhofzwam niet verklaard, omdat ik dacht dat een beeld hier ‘meer zegde dan duizend woorden’… Heb je al naar de vorm van de plaatjes/poriën van deze zwammen gekeken?

  Inderdaad is het zo, dat veel mensen denken dat paddenstoelen alleen in het najaar te vinden zijn. Je vind er echter het hele jaar door, maar in het najaar zijn ze toch het meest overvloedig.

  Zoals je terecht opmerkt zijn korstmossen geen mossen, maar gaan het om een symbiose van een schimmel met een alg (een blauwwier).

  (Ik ga dadelijk je comments tot één tekst combineren, omdat dit de reacties in de kolom met recente commentaren voor andere lezers overzichtelijker houdt.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.