Zomerregime – Kamille

Matricaria recutita - Echte kamilleWegens een vervelend zomergriepje dat me het hele weekend parten speelde, schakel ik een weekje vroeger dan voorzien over op een zomer-blogregime. Gedurende de volgende acht tot tien weken zal er niet vijf keer per week, maar enkel op maandag, woensdag en vrijdag wat ‘kruidengeklets’ verschijnen, korte stukjes, meestal naar aanleiding van een recente foto.

We kennen onder de naam ‘kamille’ een aantal planten uit de geslachten Matricaria (bijvoorbeeld de echte kamille op de foto hiernaast), Anthemis (zoals de Roomse en de valse kamille), en Tripleurospermum (de reukeloze kamille). Heel wat van deze planten hebben bloemhoofdjes bestaande uit een hartje van gele buisbloemen, en daaromheen een krans van witte lintbloemen, en meestal fijn gedeeld blad, en ze zijn daarom niet altijd gemakkelijk van elkaar te onderscheiden.

De echte kamille kan je uit de andere soorten herkennen door haar geur, die bij deze soort het meest duidelijk en verfijnd aanwezig is (ook Anthemis cotula, de stinkende kamille geurt, maar dat is duidelijk niet een verfijnd aroma). En als je ook dan nog niet zeker bent, kan je het bloemhoofdje doormidden breken: bij de echte kamille is er een holte in dat bloemhoofdje, een ‘matrix’ als het ware (vandaar de wetenschappelijke geslachtsnaam Matricaria). Met wat fantasie herken je in die holte zelfs de vorm van een baarmoeder (en ik meen me te herinneren uit de periode dat ik in West-Vlaanderen stage liep, dat een baarmoeder daar in het algemeen beschaafd Torhouts ook wel ‘Matrice’ heette.

In oude geschriften is het niet altijd gemakkelijk uit te maken, welke soort wordt bedoeld als men het over Kamille heeft. Overigens… oude geschriften… ik heb hier een boekje uit 1991 – inderdaad, al van de vorige eeuw – naast mij liggen: ‘Plantes médicinales et sorcellerie’ van Frédéric Vernet, en daarin worden binnen één paragraaf al twee soorten met elkaar verwisseld. In het hoofdstukje over de ‘Camomille sauvage’ wordt gezegd dat dit de Matricaria chamomilla (echte kamille) is, en dat die in tegenstelling tot de Roomse kamille uit het vorige hoofdstuk (Anthemis nobilis) vrijwel geen geur heeft en daarom ook wel Matricaire inodore (reukeloze kamille) wordt genoemd. Maar de reukeloze kamille is Tripleurospermum maritimum…

Ach, mooier dan die naamsverwarringen vind ik de Noorse naam voor de Kamille: ‘baldursbrá’, de wenkbrauwen van Balder. In de Noorse Godenwereld is Balder altijd ieders lieveling geweest: hij was niet alleen de knapste van alle goden, maar daarbovenop ook nog eerlijk, charmant en intelligent, kortom, de ideale schoonzoon. Er viel gewoon geen kwaad woord over hem te zeggen, en bovendien bleef hij onder al die adoratie ook nog eens heel bescheiden, net zo bescheiden als die kleine kamille…
(Toch liep het met Balder niet goed af, maar dat lees je in het verhaal over het sint-janskruid.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Zomerregime – Kamille

 1. Hallo ins Nachbarland.
  Danke für deinen Eintrag in meinem Blog. Hat mich sehr gefreut.
  Du hast wunderschöne Fotos. Leider verstehe ich nicht alles Geschriebene, aber es klappt schon recht gut.

  Hello to Netherland, Belgium!
  Thank you for your post in my blog. You have beautiful photos. Unfortunately I can not understand everything written, but it works quite well.

  Greetings from Hessen, Germany
  Liebe Grüße aus Hessen/Deutschland
  aus Gudi’s Hanggarten

 2. @Bart: ik was er zelf ook blij mee… De foto is aan het eind van de dag gemaakt, de zon stond al laag, en viel doorheen de serre (achter de bloemen), waardoor het nog licht nog meer verzacht werd.

  @Gubi: doesn’t matter… I’m Belgian, and live in Belgium, but only 50 km from the Dutch frontier, which I cross 4 times a week to go to my work!

 3. heel mooie foto!
  dat van die holte weet ik, maar die vergelijking met een baarmoeder (hier ook ‘matrisse’, komt uit het Frans) had ik nooit eerder gehoord.

 4. @annetanne
  Ik hoop dat je ondertussen hersteld bent van die vervelende zomergriep – die kunnen taai zijn!
  Ik wens je alvast een prettig verlof…
  Matrice wordt hier bij ons niet gebruikt; althans dat heb ik nog nooit gehoord! Vrouwen blijven vrij bedekt als het over ‘baarmoederproblemen’ gaat! Idem dito voor overgangsklachten – jammer!

 5. @Annemie: Ja hoor, al helemaal hersteld… en afgelopen nacht een zware wacht gedraaid (en gisteren en vandaag waren ook overdag drukke werkdagen), dus helemaal fit ben ik niet. Ik hou dus netjes mijn driemaal per week regime aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.