Weer thuis

Fragaria vesca - BosaardbeiIntussen ben ik al weer sinds gisterenmiddag thuis, maar had vooralsnog meer zin om van het gezelschap van man- en zoonlief te genieten, dan om jullie met mijn schrijfsels te vermijen.

Wat een heerlijk thuiskomen gisteren, met dat stralend-zonnige weer.
De tuin is één feest van bloemen en bloesems, de meidoornhaag houdt ons weer in haar warm-geurende omhelzing, en de appelbomen zijn reuzengrote boeketten.

De planten die ik op mijn lijstje van 1 mei nog tussen haakjes had staan, omdat ik toen ik naar Turkije vertrok nog niet helemaal zeker was dat ze zouden bloeien, staan intussen allemaal open, met uitzondering van het daslook: de Asperula taurina die er vlakbij staat, groeit iets te uitbundig en heeft die daslook helemaal overgroeit, en de daslook-knoppen zijn verdroogd. Jammer, ik had net de indruk dat die plant eindelijk zijn draai gevonden had. Ik zal die dan toch maar een ander plekje trachten te geven.

En behalve mijn lijstje van vorige week, zijn er nog meer bloeiers: ik heb vandaag tijmereprijs gevonden, en het knikkend nagelkruid komt stilaan open. Zowel de echte koekoeksbloem (Lychnis flos-cuculi) als de dagkoekoeksbloem (Silene dioica) bloeien.
De lijsterbessen bloeien, maar ook minder opvallend bloeiende struiken, zoals de kardinaalsmuts. De veelbloemige salomonszegel is open, maar ik ontdekte gisteren ook een aantal stengels van de welriekende salomonszegel. Ik kan mij niet herinneren die zelf geplant te hebben, maar ze staan op een plek waar ik vorig jaar nogal wat plantgoed van Ecoflora heb geplant. Waarschijnlijk is deze in één van de potjes meegelift. (Zo heb ik al eerder een paar leuke verrassingen uit Halle meegenomen!)
Viooltjes in allerhande tinten en kleurcombinaties…
En behalve die salomonszegel nog een andere verrassing: op ongeveer een meter van de plek waar jaren geleden een bosviooltje (Viola riviniana) stond, vond ik gisteren plots weer een polletje viooltjesblad van het Nominium-type (dus hartvormig, zoals het blad van het maartsviooltje, het hondsviooltje en, inderdaad, de bosviooltjes.
Akkerviooltjes bloeien er intussen ook alweer.

De pimpelmeesjes piepen in het nestkastje, en de spreeuwen onder de dakrand laten zich ook alweer horen.
Gisteren zag ik een (bruinrode?) heidelibel, en de oranjetip fladderde ook weer rond.

Een weekje er tussenuit is heerlijk, maar thuiskomen kan ook zo deugddoend zijn…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Weer thuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.