Een flora in foto’s

Jarenlang speel ik al met het idee om de plantenfoto’s die ik heb een keer overzichtelijk te verzamelen in een soort van ‘flora’.

Toen eigenwijze tuinier Bart vorige week liet weten, dat hij aan zijn vernieuwde site een ‘Tuinsafari‘ toevoegde (in navolging van de bekende Gardensafari van Hania Berdys?), was dat het laatste duwtje dat ik nodig had om eens op zoek te gaan naar mogelijkheden om mijn foto’s in dit blog te integreren.
Aanvankelijk dacht ik aan een omwegje via jAlbum, foto-albumsoftware die ik in het verleden als eens gebruikt heb voor mijn tuin in foto’s, maar eigenlijk was ik niet echt tevreden over de manier waarop die software lagere-resolutie exemplaren van mijn foto’s maakte.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden om de foto’s ‘albumgewijs’ rechtstreeks in dit blogje in te voeren, en vond alvast een voorlopig oplossing via Highslide JS en de bijbehorende WordPress-plugin.
Het is een lightbox-achtig gebeuren, waarbij de thumbnail van een foto in een laag boven je browservenster opent. Maar in tegenstelling tot een lightbox, kan je meerdere foto’s gelijktijdig openen, en je kan er zelfs mee rondslepen.

Voorlopig is de ‘Flora’ nog heel beperkt. Ik heb nog alleen een aantal families van eenzaadlobbigen verzameld, en zelfs die familie zijn (en zullen dat blijven) erg onvolledig.
Ook de navigatie tussen de pagina’s is zeker nog onderhevig aan heel veel verandering… op dit ogenblik moet je telkens terugklikken naar de ‘florapagina‘, via je backbutton of via de knop ‘Flora’ in de titelbalk van de site.

De ‘beestjes’ bij deze pagina zijn foto’s die ik niet onmiddelijk een plekje kon geven op mijn ‘kruiden’site, maar omdat ik vooral de gans het bekijken waard vind, heb ik ze hier gebruikt als illustratie van ‘Highslide’. (Mocht dit in jouw browser niet werken, laat het me dan even weten…)

En nog een vraagje: Kijk eens even op de pagina van de Aspergefamilie: Als je even naar beneden scrollt, zie je naast mekaar twee foto’s van de Gewone vogelmelk. De ene heeft een maximale afmeting van 500 px, de andere van 1024. Ik heb er geen idee van, welk de meest gebruikte resolutie bij mijn ‘publiek’ is. Als bijna iedereen op een hoge resolutie surft, dan zijn die plaatjes van 500 px breed wel aan de kleine kant. Maar als je een lagere resolutie gebruikt, dan zijn die grote weer erg groot.
Daarom zou ik het prettig vinden, als de mensen die de grote vogelmelk-foto niet volledig in beeld krijgen, me dat even laten weten… (via het reactie-luik van dit bericht, of via het contactformulier)
Eigenlijk zou de grote foto nooit groter  mogen worden dan je browser-venster, en in FireFox houdt ie zich ook mooi aan die begrenzing, maarre… als Linux-gebruiker heb ik Internet-Explorer leren wantrouwen, en ik weet dus niet of die browser zich hier ook mooi aan  ‘de regels’ wil houden.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Een flora in foto’s

 1. Beide foto’s passen in mijn beeld. De grote foto is nog niet beeldvullend bij mij. Wel is de kleine foto beter van kwaliteit, duidelijk en scherp. De grote foto is wat wazig, dat kan natuurlijk aan de foto liggen en heeft dan niets te maken met de grote van de foto. De foto’s op mijn site zijn 520 px. Jammer genoeg ben ik niet zo bedreven op de computer om dit soort dingen op mijn site te doen maar ook de website van mijn provider heeft zijn beperkingen.

 2. 1) grote foto is schermvullend in IE, beide foto’s redelijk oké qua kwaliteit; het vage waar Dini het over heeft, ligt vermoedelijk aan de opname (niet alle bloemen zijn even scherp, ligt aan het focussen op een bepaald punt, denk ik).
  2) Chionodoxa sardensis = Kleine sneeuwroem; Grote sneeuwroem = Chionodoxa siehei.

 3. Bedankt alledrie…
  Het al dan niet schermvullend zijn hangt niet zozeer af van de browser, maar van je schermresolutie. Mijn scherm hier is 1900 breed, en dus vult de grote foto bij mij nog lang niet het volledige venster.
  Ik heb intussen zelf wat verder geëxperimenteerd, en merk dat, bij een ’te klein’ venster, de foto zich niet maximaal opent.
  Ik ga mijn opslagcapaciteit eens goed bekijken, maar misschien is het dus inderdaad zinnig om de foto’s in een iets groter formaat op te nemen, omdat een 500 px-plaatje op een scherm met hoge resolutie misschien wel erg ‘petieterig’ is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.