Hoe sterk is de eenzame blogger…

… die kromgebogen over de toetsen weer een stukje begint…
Zichzelf een schrijver waant…

Na een paar maand uitproberen op Blogger en op WordPress.com heb ik in mei mijn blog definitief naar dit plekje op een eigen server verhuisd. En als ik mijn statistieken mag geloven, kwam gisteravond omstreeks half tien de 15.000ste bezoeker langs.

En wie waren dat, die bezoekers van de Kruidenklets?
Van sommigen ken ik de namen (NephilDevil, Jo), velen waren anoniem…
Sommigen zijn blijvers (Annemie, Johan), anderen vallen sporadisch of per toeval binnen…
En afgelopen zaterdag kwam zelfs Henriette Kress, in internet-kruidenmiddens een V.I.P., hier langs… (O.K. ze had allicht de ping-back naar haar stukje gezien, en wilde dan toch wel even controleren of ik haar geen onrecht aandeed, maar ze was echt hier…)
Aan allemaal: heel erg bedankt voor jullie bezoekjes

Voorlopig is dit blogje erg rustig, al was er in mei even een uitschieter met een berichtje met een tiental commentaren, maar over het algemeen is de interactie nog net iets minder dan ik hoopte… Ach ja, waar las ik onlangs ook alweer, dat gewoonlijk maar 1% van de bezoekers van een blog ook effectief een bericht post? En eerlijk is eerlijk, ik heb het er in de afgelopen zomermaanden ook niet naar gemaakt dat mensen zouden blijven terugkomen of een berichtje zouden posten!
Bovendien, er zijn niet zoveel blogs zoals de Kruidenklets, waardoor interactie met andere bloggers over eenzelfde onderwerp wat minder vlot op gang komt. Ik kan wel refereren naar artikeltjes op Engelstalige blogs, maar in omgekeerde richting loopt dat natuurlijk iets minder vlot.
En Nederlandstalige kruidenblogs zijn er niet zoveel…. Er is Kruidje, met een heel ander soort aanpak en schrijfstijl dan ik (en verschil moet er zijn, niet soms?). Marja’s benadering is veel meer het subjectieve wéten, de mijne eerder de objectieve kennis… en daardoor vullen die twee blogs mekaar goed aan, dat denk ik toch…
En ik wacht met ongeduld tot de WordPress-blog van Duizendblad in de lucht gaat. Ik zie dat daar nog steeds een nieuwsbrief gepubliceerd wordt, maar sinds de aankondiging van een ‘echte’ blog is er al twee maanden weinig beweging op die site…?

Maar ik ben het bloggen leuk gaan vinden… Ik merk wel dat ik er meer tijd aan kwijt ben dan ik aanvankelijk inschatte: als je een stukje echt langs alle kanten wil bijschaven, (hopelijk alle) spellingsfouten weghaalt, kreupele zinnen spalkt… dan kan het toch snel een uurtje kosten, als het tenminste over een onderwerp gaat waar je niks over hoeft op te zoeken. Is dat wel het geval… tja, dan duurt het nog langer.

Op dus naar de volgende 15.000 bezoekers, enne… als je hier voorbij komt, reageer gerust op mijn schrijvelarij…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Hoe sterk is de eenzame blogger…

 1. Proficiat Ann! Welgemeend!
  Dan heb ik nog een laaaaaaange weg te gaan. Maarja, wie kan zich nu boeien door dat hersenbraaksel van mij 🙂
  Je hebt sommige blogs, die je nog eens bezoekt wanneer je ze tegenkomt in je feed-reader, je hebt er sommige waar je eenmaal per week eens aan denkt, en je hebt er waar je dagelijks eens langs gaat, benieuwd wat er nu weer te lezen valt. Je mag zelf raden in welke categorie jij zit :-p
  Doe zo verder meid, goed bezig met je internet dinges!

 2. Dank je wel Johan…
  Maar ik heb natuurlijk wel af en toe de trafiek min of meer kunstmatig opgedreven door op mijn mailinglijst aan te kondigen dat ik weer een stukje had geschreven (ja dan zie ik de curve altijd even een uitschieter naar boven maken…) 😉

 3. Doe zo verder, Ann…ik meen het! Dat zijn mooie cijfers! Maar ik heb ook zo mijn bedenkingen bij mijn bezoekersaantal. Ik begon op 11 maart van dit jaar. Vrijdag had ik mijn 20.000ste bezoek(er)… 10.000 op 2 maand tijd. Zelf schrijf ik héél weinig en als ik het al doe maakt het weinig verschil uit. Ik heb een kleine maar vaste kern bezoekers die bijna dagelijks een korte reactie plaatst en meer moet dat niet zijn…
  Wat mijn bezoekersaantal (anoniem) wel enorm de hoogte injaagt is de poëzie (bepaalde gedichten!) en de bespreking van ‘Animal Farm’ van George Orwell. Daar heb ik sedert September reeds meer dan 1000 bezoekers gehad….studenten & verplichte lectuur? Het zal wel zeker…maar nooit geen reacties! En toch doet het mij plezier…
  Nog veel blogplezier…Ik kom ook graag bij je langs en vooral de etymologische afkomst van de kruidennamen vind ik interessant!

 4. Dank je Annemie…
  En inderdaad, ik vind het ook fijner om te merken dat een aantal mensen blijven terugkomen….
  Op de mailinglijst die ik beheer, heb ik een tijdlang elk nieuw stukje aangekondigd. En inderdaad kwamen een aantal mensen dan even kijken, om daarna niet meer terug te keren…. Het gaf dan even een gevoel van: ‘wow, dit gaat goed’, maar eigenlijk is het veel prettiger als er wat minder mensen passeren, maar dat je wel merkt dat het blogje hen blijkbaar kan aanspreken en dat ze dus terugkomen…
  Als de tellers op nul zouden blijven staan, dan denk ik dat je op de duur niet meer de motivatie zou hebben om verder te schrijven, maar als die heel langzaam de hoogte inkruipen, en af en toe komt er commentaar van steeds dezelfde mensen, dan weet je, dat er alvast een paar mensen zijn die je weet te boeien, en dat maakt het de moeite waard om door te gaan…

 5. Proficiat! Je hebt een erg aantrekkelijk blog met onderwerpen die me heel zeker boeien. Ik ben een vaste-plantenliefhebber pur sang, maar over kruidige planten weet ik veel te weinig. Ik leer dus alle dagen bij middels je blog, en da’s fijn. You go, girl!

 6. The loniness of the long-distance blogger ?

  Yes, I feel a little ‘unread’, I must admit with only the occasional visitor; so much so that I closed my comments box this morning, seeing that the ‘0 comments’ is a touch disheartening when it happens week after week.

  And yet, I can’t wait for a new day with a new topic that I want to write about.

  What I hope I will never do is write for an unknown but assumed readership, in an attempt to lure visitors.

  And I fully agree with you :”Klein, maar fijn”.
  (Is that correct? ei/ij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.