Ik hoef niemand in het Nederlandse taalgebied te vertellen dat het regent, dat het veel regent, dat het al lang regent, dat het de voorbije dagen gewoon geen weer was om een hond door te jagen, laat staan om lekker in de tuin te werken.
En dat heb ik ook niet gedaan.
Ik heb gisteren – tot grote vreugde van man- en zoonlief – nog eens een zalig roggebrood gebakken. Eigenlijk zouden ze daar vooral Madam Onderdeappelboom voor moeten bedanken, want eigenlijk is zij er de aanstichtster van. Een paar weken geleden postte ze immers een liefdesverklaring aan haar bakker, en dat deed mij goesting krijgen om zelf ook nog eens aan het bakken te slaan.
Maar als ik al een tijdje niet meer gebakken heb, vergt een brood wel telkens wat voorbereiding, want het allerlekkerst vind ik toch zuurdesembrood, liefst nog van volkoren roggemeel.
En dus moest er eerst een desemcultuur gestart worden.Roggemeel bevat immers geen gluten, en kan dus niet met behulp van gist tot rijzen gebracht worden. (Tegenwoordig vind je bij de bakker dus nog zelden een 100% roggebrood, hooguit een ‘mixbrood’ van tarwe- met roggemeel.)
Zuurdesem is eigenlijk een symbiose van in de natuur voorkomende melkzuurbacteriën en wilde gisten, die spontaan ontstaat in een eenvoudig mengsel van meel en water. (Soms wordt gesuggereerd om bij de start gewelde rozijnen, appelsap of zuurkoolvocht toe te voegen, maar hoewel daarin ook wel melkzuurbacteriën en gisten aanwezig zijn, zijn dat soorten specifiek voor die planten, en zorgen die misschien wel voor een schijnbaar snellere start van je desemcultuur, maar er komt minder vlot een evenwicht in de cultuur.)
Zuurdesem maken is kinderlijk eenvoudig, maar vergt wel een beetje tijd:
Lees verder “Binnenblijven als het regent – Stay inside while it’s raining”