In bloei op 1 februari | Blooming on the first of February

Hamamelis x intermedia 'Jelena'
Hamamelis x intermedia 'Jelena'

(to English text)

In 2008 telde ik op 1 februari maar liefst 20 verschillende bloeiende soorten in de tuin. Behalve de typische winterbloeiers als Hamamelis en Viburnum bodnantense, hazelaar en sneeuwklokje, waren daar ook een boel ‘doorbloeiers’ bij, planten die je in de winter bij wat zachter weer vaak nog bloeiend vindt, al is hun hoofdbloei ergens in de zomer (madeliefje, witte dovenetel…). En de lentebloeiers waren dat jaar wel heel vroeg: een paar krokussen, een tuinjudaspenning die zich toch een paar maanden vergist had, een Cyclamen coum…

Vorig jaar telde ik alleen de inheemse bloeiers in de tuin, en dat lijstje bleef toen heel kort: een hazelaar, een witte dovenetel, en één enkel dapper plantje klein kruiskruid. Toch bloeiden toen ook alle hamamelissen al.

Maar dit jaar lijkt de tuin helemaal van bloemen ontdaan:
De Viburnum bodnantense ‘Dawn’, waarvan ik al sinds oktober denk dat zijn knoppen elk ogenblik kunnen openkomen, blijft koppig. Bizar… vaak bloeit die eind september al, en nu doet ie echt helemaal niks anders dan gesloten bloemknoppen tonen.
De winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) geeft ook niet de indruk dat hij al snel zal gaan bloeien.

De madeliefjes en de witte dovenetel, wilde planten die op elk moment van het jaar wel ergens een bloempje willen laten zien, die blijven nu rustig slapen.
Ook de hazelaars en de sneeuwklokjes vinden het te vroeg om te gaan bloeien.

En de struiken die normaal de grote kleurgevers zijn op dit ogenblik? Wat met de toverhazelaars?
Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ is de vroegst-bloeiende cultivar hier in de tuin. Die pronkt gewoonlijk voor nieuwjaar met zijn eerste bloemetjes. ‘Westerstede‘, ‘Rubin‘ en ‘Diane‘ volgen later, en zijn gewoonlijk begin februari nog alledrie volop in bloei.
Maar dit jaar is het net even anders: ‘Jelena’ heeft (eindelijk) een handvol bloemen, maar de anderen staan er nog kleur- en geurloos bij…

Als het weer dus zachter wordt, verwacht ik een februarimaand met heel veel hamamelisbloei…

Hamamelis x intermedia 'Jelena'
Hamamelis x intermedia 'Jelena'

Blooming on the first of February

On Februari 1st 2008, I counted no less than 20 different blooming species in my garden. Not only those typical winter-blooming species like witch-hazel and Viburnum bodnantense, Hazel and Snowdrop were on that list, but also several plants that tend to bloom the whole year through (at least in mild winters ;-)!), like Daisy and White deadnettle.
Some spring flowers were early that year too, like Crocus, Cyclamen coum and Money plant (Lunaria annua).

Last year, I only counted the native flowers in the garden, and that made a very short list: Hazel, White deadnettle and Groundsel (Senecio vulgaris). But I know that my Witch hazels all had flowers too.

But this year, I’m not able to make a real ‘list’. A list just consisting of one item can’t be called a list, can it?
Since October, I have been thinking that my Viburnum bodnantense ‘Dawn’ was about to bloom, but until today, it keeps its buds closed, as does the Winter honeysuckle (Lonicera fragrantissima).
The daisies and and the white deadnettle, flowers that only need a few days of mild weather to show at least some flowers, stay dormant in these cold months (January was – overall – a few degree colder than usual). The Hazels and the Snowdrops too, think it’s too early to bloom.

And what about the shrubs that always offer some color and fragrance from January onwards? What about my Witch hazels?
Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ is the earliest flowering cultivar in my garden. During previous winters, it showed its first flowers before New Year. ‘Westerstede‘, ‘Rubin‘ and ‘Diane‘ followed later, and those latter three were always (still) blooming in the first week of February.
But this year it is slightly different: Since one week, ‘Jelena‘ has its first flowers (at last), but the others still don’t spread their colors and fragrance…

So I can be certain: even if February has only a few mild days, it will be a month full of Witch hazel flowers, since te best of the show has yet to come!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “In bloei op 1 februari | Blooming on the first of February

  1. Hi Anne, your garden must be a feast for the eyes in January with all of those things in bloom, or February if they are a little late. We seem to be later here in Tennessee as well, but Diane is in full open bloom. Jelena is so beautiful. She is the one that calls to me to be planted here, we must look for a spot for her. 🙂
    Frances
    .-= laatste blogbericht: Diane Screentest On Muse Day =-.

  2. Pingback: Hamamelis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.