Eten en gegeten worden – On eating and being eaten

(to english text)

Pyrrhocoris apterus & Araneus diadematus| Vuurwants en kruisspin - Firebug and Garden spider
Pyrrhocoris apterus & Araneus diadematus | Vuurwants en kruisspin - Fire bug and Garden spider

Vuurwantsen zien er afschrikwekkend uit, met dat Afrikaanse masker op hun schild, maar eigenlijk zijn het heel zachtaardige beestjes.
Over het algemeen zijn het echte vegetariërs, met een voorliefde voor zaden van lindes en van Malvaceae zoals stokrozen en kaasjeskruiden, maar als het hen zo uitkomt, zullen ze een hapje vlees ook niet versmaden.
Maar zoals de gemiddelde mens ook liever zijn lamscôteletje bij de slager haalt, dan zelf een lammetje te slachten, zo doen de vuurwantsen het ook.

Zelf gaan ze dus echt geen levende kruisspin te lijf, maar als hen zo’n brokje geserveerd wordt, zullen ze met graagte dineren!

Op de foto hieronder, merk je dat er wantsen met een rode, en andere met een zwarte buikzijde aan de feestdis zitten. Die rode, dat zijn de nimfen, het jonge volk dus. De zwartgebuikten zijn de volwassen vuurwantsen.
De felle kleuren van de vuurwants doen hem dan misschien wel meer opvallen, maar maakt hem daarom niet meteen extra kwetsbaar: Insecteneters hebben immers al lang geleerd dat dit kleurpatroon hen waarschuwt voor een brokje met een verschrikkelijk slechte smaak!

Pyrrhocoris apterus & Araneus diadematus | Vuurwants en kruisspin - Fire bug and Garden spider
Pyrrhocoris apterus & Araneus diadematus | Vuurwants en kruisspin - Firebug and Garden spider

Eating or being eaten.

Firebugs look rather scary, with that African mask on their backs, but in fact they are really peaceloving critters.
Normally they are vegetarian, with a fondness for lime-seeds, but whenever it arrives, they won’t depreciate a juicy piece of meat. But just like many a human being, who prefers to buy his lamb roast at the butchers, instead of slaughtering the animal himself, the fire bugs won’t make the sacrifice themselves.
So they haven killed this garden spider, but because they found it ready-made, they are eager to come to dine!

(On the pictures you see that some firebugs have a red belly, whereas others are black. The most colorful are the youngsters, the black-bellied are adult firebugs.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Eten en gegeten worden – On eating and being eaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.