Kippen – Chickens

(to English text)

Daags nadat we uit vakantie thuiskwamen, gingen we naar de dierenmarkt in Mol om een nieuw toompje kippen te halen.

Onze nieuwe kippen - Our newchickens
Onze nieuwe kippen - Our newchickens

Tijdens onze afwezigheid was er immers een snoodaard (onze vermoedens gaan eerder in de richting van een hond dan van een vos) op bezoek geweest die de twee hennen en de haan naar het hiernamaals gestuurd heeft.

Tja, en daar zit je dan met drie kippen recht uit de kwekerij, die nog nooit van een buitenren of een slaapstok hebben gehoord.
Onze allereerste kippen waren raskippen, en die leken nog een beetje meer instinct in hun lijf te hebben. Later schakelden we toch over naar doodgewone legbastaarden, omdat het financiële plaatje na een paar eerdere bezoeken van een hond toch flink opliep. Maar die kippen hadden altijd het gezelschap van een ‘ancienne’ waarvan ze snel één en ander bleken te leren.

Niet dus dit stel.
Die moeten duidelijk nog naar de scharrelkippenschool.
Uiteindelijk, na bijna een week, blijken ze het hoofdstuk ‘In het nachthok verblijf je enkel ’s nachts’ enigszins onder de knie te hebben.
Het onderwerp ‘een slaapstok dient om op te slapen’ blijkt echter wel wat problemen op te leveren. Al een week lang ga ik die hardleerse beesten elke avond ‘slapen leggen’ – lees: op de stok zetten. En gisteren was er voor het eerst eentje die al helemaal alleen op stok gegaan was. De twee anderen (en wel degene die zich het hoogste plekje in de pikorde heeft toegeëigend, en de haan) zaten vlak onder hun gezellin op de grond. En dan dacht ik altijd dat kippen als het enigszins mogelijk is hoger gaan zitten dan de rest van het gezelschap (daarom moet je dus de slaapstokken allemaal op dezelfde hoogte voorzien, om nachtelijk geweld tussen concurrenten te voorkomen).
Gezien die relatief simpele hoofdstukken al zoveel kopbrekensbezorgen, vrees ik dat het essay ‘over de waarde van tafelafval in het dieet van een gezonde legkip’ voorlopig nog véél te hoog gegrepen is… Inderdaad, ze snappen echt niet dat broodkruimels, aardappelresten, een kliekje pasta ook eetbaar is.

Ik denk dat we nog maar even wachten met de haan kraailessen te geven.

Chickens

After we came back from the Canary Islands, we had to buy new chickens, because during our absence a robber (we suspect it to be a dog, not a fox) entered the henhouse and killed both chickens and the rooster.

De haan - The rooster
De haan - The rooster

Yes, and then you’re there with three brand new chickens, that haven’t been able to rummage and scrape around outside since birth.
Our former chickens seemed to have some instinct left, and they knew what to do out in the wild, or in some cases there was an older hen left who ‘educated’ them.

But these three seem to know next to nothing, and we have to take up a task as teachers.
At last, after one week, they seem to understand that the ‘night-pen’ has to be used at night only.
Next lesson is: ‘Where a chicken sleeps’. They don’t understand yet that they are supposed to sleep on a roost. So every evening, I go to the henhouse to put them on their roost. And yes, the smallest one seems to understand she should do that spontaneously. The other two just go and sit beneath her on the ground (imagine the result of their colleague’s nightly droppings…).

Since those relatively simple lessons seem to be so hard, I’m afraid it will take some time before they are able to study the essay ‘on the added benefit of left-overs on the diet of a healthy chicken’.
Indeed, they don’t understand yet that breadcrumbs, mashed potatoes and a left-over of rice are fit for consumption…

I think we will wait just a little longer before we give the rooster crowing-lessons.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Kippen – Chickens

 1. Aha, ik kon vanmiddag niet reageren, kreeg een melding dat ik ingelogd moest zijn…
  Het lijkt me minder dat als je thuis komt dat de familie kip het loodje heeft moeten leggen. Ik hoop dat deze het langer uithouden. Dat kippen hardleers zijn weet ik nog wel van vroeger. Succes ermee.

  1. In verband met de verhuizing naar een andere server, moest tijdelijk even de toegang voor comments worden afgesloten…
   En daar ging het fout: in plaats van gewoon de mogelijkheid tot reageren tijdelijk uit te zetten, waardoor geen comments verloren gingen, zette ik het op ‘inloggen noodzakelijk’, en bovendien vergat ik dit vanmorgen weer uit te zetten. Pas toen er na uren nog steeds niks in de spamfilter zat, ging er een lichtje branden…

 2. ja, ik wou ook al iets zeggen deze morgen en nu ben ik natuurlijk vergeten wat! 🙁

  (tuurlijk niet! 🙂 ) Ik vind je foto van je nieuwe haan prachtig! Veel succes met het nieuw pluimvee. Hebben ze al namen?

 3. Amai dat zijn mooie kippen! En jij krijgt ze zelfs nog in hun kot! De mijne zijn ondanks het knipwerk nog steeds in staat 3 à 4 meter hoog te vliegen en vinden hun hok een ding dat vreselijk in de weg staat. Dat pasta eetbaar is, hebben ze nu na 2 weken wel door…

 4. Ach, dat komt wel, alle begin is moeilijk als je zo geïndoctrineerd was dat je met 10 op een vierkante meter gezellig knus vond… Veel succes, en hopelijk mogen ze nog lang en gelukkig leven (en leggen ;-)!

  1. @buikberg: Met de kippen gaat het intussen bijzonder goed: die gedragen zich alsof ze al hun hele leven buiten rondscharrelen.
   De haan is een ander verhaal: Kraaien deed het beest nooit, maar langzaamaan begonnen we zijn gebrek aan activiteit toch verontrustend te vinden. En toen de twee kippen al lang begrepen hadden dat ze op de stok moesten slapen, bleef mijnheer pal onder zijn dames op de grond zitten. Ik zette hem nog elke avond op de stok (toen ik dat één avond niet deed, liep hij daags nadien met ‘smurrie’ op zijn rug rond), en toen hij op die ene avond zijn evenwicht nauwelijks kon houden, gingen de alarmbellen toch rinkelen. De volgende dag viel mij op dat hij wat coördinatieproblemen leek te hebben, en die avond vond ik hem dood in het hok…

   Onze dames zitten dus voorlopig alleen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.