Groot dikkopje – Large skipper

(to English text)

Ochlodes faunus (O. venata) | Groot dikkopje - Large skipper (F)
Ochlodes faunus (O. venata) | Groot dikkopje (V) - Large skipper (F)
Wie dit blogje al wat langer volgt, weet
– dat ik meer van plantjes dan van beestjes ken,
– dat wanneer ik iets nieuws leer kennen, ik daar ook meer over wil weten,
– en dat ik de laatste tijd regelmatig ‘beestjes‘ opmerk.

De voorbije weken viel het mij op, dat ik vrij vaak een klein, oranje vlindertje in de tuin zag rondfladderen. Het zijn beestjes die niet lang op dezelfde plaats blijven zitten, en bovendien loop ik de laatste tijd iets minder vaak met mijn camera in de tuin rond. Maar toen ik vanmiddag in de tuin bezig was, viel het mij op dat er toch echt wel veel van die vlinders in een van de borders rondvlogen – minstens vijf stuks op een oppervlakte van een paar vierkante meter. Dus toch maar een keer mijn camera gehaald en inderdaad, hoewel ze geen van allen lang bleven zitten, had ik binnen korte tijd toch een paar behoorlijke opnames.

Zoekend via Vlindernet en Lampyris kwam ik er achter dat het vlindertje een groot dikkopje (Ochlodes faunus, aka Ochlodes venata) is. Dit is in Vlaanderen en Nederland een behoorlijk algemeen vlindertje, maar – beweert Lampyris – in tuinen zie je het niet zo vaak: het is een vlinder die je vooral kan vinden in bosranden, op lichtrijke boswegels en verruigde wegbermen.
Maar mijn tuin omvat zo’n 300 meter ongesnoeide meidoornhaag, en – ecologisch gezien – is zo’n haag eigenlijk een heel smal bos met (dus) aan weerszijden een bosrand. Bovendien zijn die ‘bosranden’ voor een groot deel lichtjes verruigd… Ik denk/hoop dus, dat mijn manier van tuinieren dit fladderbeestje naar onze tuin gelokt heeft.
Lampyris weet me verder te vertellen, dat in week 25 en 26 gewoonlijk de meeste grote dikkopjes worden waargenomen. En raad eens… vandaag is de laatste dag van week 25, en morgen begint week 26.
De eitjes (en dus de rupsen) zijn vooral terug te vinden op breedbladige grassoorten… en ik denk dat ik daaruit moet afleiden dat die vermaledijde gestreepte witbol dan toch ergens goed voor is, want dat is op dit ogenblik nog steeds het belangrijkste breedbladige gras in de boomgaard. (Goed nieuws: in de bloemenweide in de voortuin lijkt dit gras op zijn retour, en meen ik nu ruwe smele(*) als belangrijkste gras te herkennen. Ik geef toe, dat is nog steeds een gras van voedselrijke gronden, maar ik ben al blij dat die witbol duidelijk afneemt.)

Ochlodes faunus (O. venata) | Groot dikkopje (M) - Large skipper (M)
Ochlodes faunus (O. venata) | Groot dikkopje (M) - Large skipper (M)
Op de eerste foto bij dit artikel zie je een vrouwelijk groot dikkopje, de twee andere zijn mannetjes: De mannetjes hebben een vrij brede streep op de voorvleugel, die gevormd wordt door geurschubben. Die geurstreep ontbreekt bij de vrouwtjes, die wel een nadrukkelijker ader-patroon vertonen. (Bij de dagvlinders zijn het inderdaad vaak de mannetjes die parfum ophebben om de dames te lokken.)
Eind juli komen de rupsen uit de eitjes die werden afgezet op beschutte plaatsen in een vrij hoge, grazige vegetatie. Ik ben daarom heel benieuwd of de vlinder volgend jaar opnieuw zo duidelijk aanwezig is: vorig jaar is – door tijdsgebrek – een stukje van de boomgaard (met veel gestreepte witbol) ongemaaid gebleven, terwijl ik dit jaar al eind mei helemaal klaar was met maaien. Het positieve daarvan is natuurlijk, dat hoewel in de weides op dit ogenblik geen ‘vrij hoge, grazige vegetatie’ aanwezig is, ik er ook zeker van kan zijn, dat de eitjes niet op nog te maaien grassen terecht komen, maar wellicht in de ruigtes van de haagrand…
 
(*) Edit: intussen ben ik erachter dat het gras dat ik (op basis van de nog niet bloeiende bloeipluimen) aanzag voor ruwe smele (wat al vreemd was, want dat is een plant van vochtige tot natte gronden) eigenlijk gewoon struisgras (Agrostis capillaris, syn. Agrostis tenuis) is.

Large skipper

Ochlodes faunus (O. venata) | Groot dikkopje - Large skipper (M)
Ochlodes faunus (O. venata) | Groot dikkopje - Large skipper (M)
When you have been following this blog for a longer period of time, you know
– that I know much more about (native) plants than about wildlife,
– that, when I discover a new living being, I want to know more about it,
– and that, during the last months, I seem to start discovering wildlife.

During the last few weeks I suddenly started to discover a rather small, orange butterfly everywhere in my garden. I can’t remember to have seen it before, but after searching for more information, I learned that it is fairly common butterfly in Europe, called large skipper (Ochlodes faunus, aka Ochlodes venata) But, although common, it is said not to be seen so often in gardens, it is more of a butterfly found on the edge of the forest, on woodland clearings… So maybe it is only because we have such a large garden, with a long (untrimmed) hawthornhedge around it, that the butterfly lives here. (In fact, an untrimmed hedge is just a very narrow wood, with two edges…).

On the first picture, you see a female large skipper, with a more pronounced chequered pattern on her wings. The males, on the other pictures, have a thick stigma through the center of the fore-wing. A ‘stigma’ is a section of scent scales that produces pheromones. Yes indeed, among butterflies, it is the male that is wearing perfume to attract the other sexe!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Groot dikkopje – Large skipper

 1. Ik merk ook op dat je bij iedere plant andere beestjes aantreft. de vlinders zijn in mijn tuin nog ver te zoeken. maar zodra de Buddleja davidii bloeit vinden ze ook de rest van de bloeiende planten waaronder de diverse Lavandula’s.

 2. jeuj! ’t is eindelijk zomer: meer en meer vlindertjes die opduiken. Groot dikkopje heb ik in mijn tuin nog niet gezien: zal nog niet genoeg op een bosrand lijken zeker? Daar moet ik dringend een mouw aanpassen, misschien dit najaar nog maar wat bij planten… 🙂

 3. @Me!: De Buddleja trekt inderdaad veel vlinders aan, maar inderdaad, dat is net wat later op de zomer. Overigens, achteraan in onze tuin had ik drie grote, nooit gesnoeide buddleja’s staan, en die hebben geen van drieën de afgelopen winter overleefd. De exemplaren die wat beschutter stonden (maar tegelijk ook de exemplaren die wel regelmatig worden gesnoeid) zijn wel blijven leven.

  @fluitenkruid: het vlindertje is mij alvast nooit eerder opgevallen, maar dit jaar waren het er plots zo veel…

  @bart: Lief toch van mij hé, dat ik je zomaar een excuus van de hand doe om nog wat bij te planten :-p!

 4. Tja, wat daar allemaal zo rondfladdert en zoemt in mijn tuin, dat weet ik ook niet zo goed. Ben al blij dat ik een vlinder van een bij kan onderscheiden. Nou jaaaaaaa, je snapt wat ik bedoel. 😉 Leuk die dikkopjes, ik zie ze wel een in de tuin van mijn vriendin want haar tuin is omgeven door bos.

  1. Eigenlijk zou ik willen, dat ik dat ook kon… zomaar gewoon ontspannen genieten van alles wat er groeit en bloeit en rondwriemelt. Niet dat ik niet geniet, oh jawel, en met volle teugen, maar tegelijk is er op de achtergrond ook altijd dat nieuwsgierige stemmetje dat overal het fijne van wil weten.
   Niet alleen maar: oh, wat een mooi dingetje dat daar vliegt! Maar: ‘Oh wat voor moois vliegt daar? En wat valt daar over te weten, te vertellen?… (En dat is voor mijn omgeving niet altijd even leuk, want ik wil dan bovendien ook nog eens aan iedereen doorvertellen wat ik weer voor leuks geleerd heb….)

 5. Pingback: Dikkopjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.