Kameleonspin – Goldenrod crab spider

(to English text)

Misumena vatia | Kameleonspin, Goldenrod spider
Misumena vatia | Kameleonspin, Goldenrod spider

Vergeleken met de recente spinnen-foto van Bart, ziet dit er een lieverdje uit…

Zelf heb ik de Kameleonspin (Misumena vatia) altijd als een behoorlijk algemene spin beschouwd, maar op Gardensafari lees ik, dat de spin vooral voorkomt in grotere tuinen (link naar de Engelse afdeling van de site, want deze bewering is niet terug te vinden in het Nederlandse deel). Ik vraag me dan wel altijd af: spinnen houden toch geen rekening met onze afrasteringen, en twintig aangrenzende kleine tuintjes in een woonwijk, vormen voor spinnen dan toch wellicht eacute;én grote tuin?

Maar hier in de tuin zie ik dus regelmatig Kameleonspinnetjes. (Het zijn geen reuzegrote spinnen, maar ook niet van de allerkleinste: de dames halen maximaal 1 cm, de heren zijn half zo groot)

Kameleonspinnen behoren tot de krabspinnen, die zo genoemd worden omwille van hun wijd uitstaande poten. Krabspinnen maken geen web, maar vallen hun prooien aan vanuit een hinderlaag. En – zoals je uit de naam van deze spin al kan vermoeden – dit exemplaar heeft daar een bijzonder mooi trucje voor gevonden:

De Kameleonspin is vaak te vinden op gele of witte bloemen. Als ze verhuist naar bloemen met een andere kleur, kan ze haar kleur veranderen. Die verandering blijft weliswaar beperkt tot wit, geel, en soms een bleek blauwgroene tint. Of beter, het wijfje van de kameleonspin kan dat. Het kleinere mannetje is heeft een bruin kopborststuk, en zijn achterlijf is geelachtig met een bruin patroontje.
De spin kan dagenlang verscholen zitten tussen bloemblaadjes, tot een insect (bijen schijnen favoriet te zijn) de pech heeft daar te landen. Met een snelle beet en de injectie van een voor insecten snelwerkend gif (ongevaarlijk voor de mens) worden prooien, vaak groter dan de spin zelf, gedood en vervolgens leeggezogen.

De kameleonspin komt voor in de verschillende continenten van het noordelijk halfrond. In Noord-Amerika heet de spin ‘Goldenrod-spider’, omdat ze daar vaak terug te vinden is op Guldenroede (Solidago sp.). Of de spin in het Verenigd Koninkrijk onder een andere naam bekend is, heb ik niet kunnen terugvinden…

Misumena vatia, Goldenrod crab spider

Misumena vatia | Kameleonspin, Goldenrod crab spider
Misumena vatia | Kameleonspin, Goldenrod crab spider
When you compare this tiny little creature with the most recent Spider-picture made by Bart, it really is a sweety.

I always considered this spider as a rather common one, but according to Hania Berdys of garden safari, you will find them more often in larger gardens. (I keep asking myself, if spiders do recognized our fences as the border of a territory… I was thinking that several adjacent small gardens, would appear to be one larger garden to some spider.)

But yes, I do have a large garden, and I sometimes do discover this spider in my garden. It’s not a very big one, but not a dwarf either: the females are never taller than 0.4 inch (1cm), the males aren’t more than half that size.

Crabspiders, like the goldenrod crab spider, are wide legged, and often move sideways, like crabs.
They don’t make webs, but they lie in ambush, often in a flower, until an insect is visiting (they seem to prefer bees).
And as the Dutch name ‘Kameleon spin’ (Chameleon spider) suggests, they can change their color according to their surroundings, or at least partially: they can change from white to yellow, or eventually to a pale bluish green. (Or at least: the females can. The smaller male are much duller colored.)
Once an insect comes close, they catch it and kill it with a venomous bite (lethal for insects, but harmless to humans). The prey, often larger than the spider, dies quickly and is sucked dry.

You can find the goldenrod crab spider both in Europe and in North-America. I have been told that the english name goldenrod crab spider refers to the fact that in America in autumn, the spider is often found on goldenrod (Solidago sp.). (I couldn’t find out, if

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

15 thoughts on “Kameleonspin – Goldenrod crab spider

 1. Lijkt me eerder een albino spin want ik zie noch kameleoneske kleuren, noch Danny-kameleoneske-knutselvaardigheden 😉

  Die Solidago, een ‘cadeautje’ van een listig iemand ;-), zijn we volop aan het uittrekken want die deed zijn strepen van woekeraar alle eer aan…

 2. I have seen this spider! I had no idea the name of it. When I see it, it’s often yellow-but I haven’t seen it on goldenrod. I shall look this season.

 3. @the666bbq: ja, die albino-associatie wordt vaak gemaakt… maar albinisme is een aandoening waarbij onvoldoende melanine wordt aangemaakt, en dit spinnetje maakt van hele andere pigmenten gebruik. Dit is dus echt wel een spin die nu eens geel, dan weer wit, en soms eens blauw-groen is, al naargelang haar pet staat ;-).
  En die Solidago: de Noord-amerikaanse soorten (S. canadensis en S. gigantea) zijn notoire woekeraars in onze contreien… ik heb trouwens de inheemse S. virgaurea gekocht bij ecoflora, en die woekert gegarandeert niet…

  @tina: nice to hear you confirm that this spider really lives also on the other side of the big pond.

  @easygardener: good to hear some people do like spiders too! Yes, fascinating they are, but I don’t know a lot about them…

  @Me! Tja, ik ben het nog steeds met mijn zusje eens, die dertig jaar geleden toen ze amper de kleuterschool ontgroeid was, de spinnen van de ragebol redde en ze in veiligheid bracht, want ‘ocharme die schattige spinnetjes…’

 4. What an incredible macro of this spider. Beautiful detailing. I love spiders of any sort, but I have never seen this one here (Saskatchewan, Canada).

 5. I like spiders, too…and I don’t recall ever seeing this one. This is a great macro shot! All of the info you included is extremely interesting. Since Tina said she has seen them, I’ll keep my eyes opened. I hope you have a Happy Easter and a wonderful spring, dear Anne;-)

  1. Ik heb ze al een paar keer gezien… Ergens heb ik trouwens nog een foto zitten (met een mindere lens genomen) van een kameleonspin op een sedumplant, en ook in de voortuin heb ik ze al eens gevonden.
   Gele exemplaren heb ik nog niet gezien, wel witte en blauwige.

 6. Ik kom hem/haar al een paar jaar tegen in mijn tuin, meestal op een hortensia. Maar dit weekend gespot op de Lonicera. En idd dan verkleurt de spin, in dit geval een beetje geel/groenig.

 7. Ik heb net zo’n spin op mijn rug mee naar binnen genomen… brr..
  Kunnen ze ook steken? Ik mag er niet aan denken..

  1. Wees gerust, geen enkele spin steekt… wel zijn er een aantal die durven bijten ;-).
   Maar die kameleonspin, da’s gewoonlijk een hele schuwe, en ik verwacht niet dat die snel zal bijten.

 8. Pingback: Crime Scene

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.