Tomatenperikelen – Tomato Problem

(To English text)

Dit ziet er niet goed uit.... Doesnt look healthy...
Seedling having problems - Zaailing in de problemen
Een paar weken geleden zaaide ik wat gele kerstomaatjes (‘Gold Nugget‘, van de Nieuwe Tuin).

Tot nu toe zijn onze ervaringen met de kiemkracht van het zaad van de Nieuwe Tuin niet erg goed, maar dit zakje bewees het tegendeel: volgens mij zijn alle zaadjes inderdaad gekiemd.
Omdat de plantjes intussen hun eerste stel ‘echte’ blaadjes had, heb ik de zaailingen vorig weekend verspeend. Enkele potjes verhuisden terug naar binnen, de andere helft bleef in de serre waar ik ze voor het verspenen mee naar toe genomen had. (Binnen heb ik uiteindelijk maar beperkt plaats, en als alleen de plantjes binnen het zouden overleven, had ik er nog voldoende.)

Dinsdag zag één van de plantjes binnen er niet goed uit. Ter hoogte van de plek waar het stengeltje uit de grond komt, was het verschrompeld, en het plantje lag (dus) plat en verschrompelde al snel ook. Ach ja, jammer, maar er bleven nog een verschillende plantjes over, en die zagen er allemaal prima uit.

Tot woensdag: ’s avonds bleek dat er nog een plantje aan het zelfde euvel leed.
En toen ik vanavond van mijn werk thuis kwam, ontdekte ik dat er nog een derde plantje ‘omgevallen’ was.

Voorlopig zien de plantjes die in de serre staan er nog allemaal goed uit, dus ik hoop dat het vooral aan de standplaats te wijten is.
Toch hoop ik op wat raad van tomaten-specialisten onder de lezers hier (the666bbq?). Stonden mijn plantjes binnen te warm, te donker, te droog, te nat? Te vroeg, te laat verspeend?
En hoe kan ik vermijden dat dit nog een keer gebeurt?

(Zoonlief heeft volgens mij stiekem een zucht van opluchting geslaakt: hij had een week eerder nogal impulsief een andere reeks tomaten verspeend, en dat zonder aan mama of papa om hulp of raad te vragen. Gevolg: de ‘Carovita’ – die er voor mij totaal niet toe deed, wegens een commerciële cultivar – staat er nog steeds fris en vrolijk bij, maar de vier plantjes ‘Santalina’ leden binnen drie dagen allemaal aan het euvel dat ik bij de Gold Nugget tegenkwam, en van de vier plantjes ‘Chocolat’ heeft ook maar één het verspenen overleefd. We hebben dus even flink gemopperd om zijn eigengereidheid… maar nu ziet het er naar uit dat ik het er nauwelijks beter van af heb gebracht.)

Seedling-problems

Dat ziet er niet goed uit - Doesnt look healthy
Does not look healthy - Dat ziet er niet gezond uit
A few weeks ago, I’ve sown some yellow cherry-tomatoes (‘Gold Nugget’, bought at ‘De Nieuwe Tuin‘).
De Nieuwe Tuin has a very interesting assortment of rather rare vegetables, but until now, the germinative capacity of their seeds has often disappointed me. Not this time: all seeds did germinate!

Because the first set of true leaves had appeared in all seedlings, I pricked them out last weekend. Some plants stayed indoors, and I moved the rest of the seedlings to the greenhouse, although I feared it might be too cold there. (But the space indoors is limited after all, and when only the indoors-seedlings should survive, that would be sufficient.)

On tuesday, the problem began. Indoors, the stem of one seedling was schrivelled were it peeped out of the ground, and of course the plant had fallen down and has withered since. OK, I considered this a minor set-back, but I still had a lot of seedlings left, and they all looked healthy.

Until wednesday evening: another seedling was having the same problem. And when I came home from work today, the third seedling had fallen down.

The seedlings in the greenhouse aren’t affected until now, so I hope this has something to do with the position indoors.
I know there are some ‘specialist-tomato-growers’ (the666bbbq?) among the readers of this blog, so I’m hoping for some feedback. Did it was too hot, too dark, too dry for my tomatoes? Did I prick them too late or too early?
And how to avoid this in the future?

(Meanwhile, dear son seams to feel a little bit relieved: one week earlier, he had been pricking out another batch of tomatoes, rather impulsively, without asking his parents for help. And yes, ‘Carovita’ – a commercial variety that is of little interest to me – is doing very well, but the four ‘Santalina’ seedlings all had the same problem as ‘my’ plants, and of the four ‘Chocolat’ seedlings, only one has survived the transplanting. Dear husband and I have been grumbling, because he should have asked for our help or advice, but now it turns out I did no better job.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

26 thoughts on “Tomatenperikelen – Tomato Problem

  1. This is a problem known as “Damping off”. This could be down to a few soil and water-borne fungi and is quite common. It tends to occur in cool, humid conditions and as a result of overwatering, conditions that benefit the fungi.

    The best ways to prevent it happening again is to use clean containers, fresh compost and clean water. Sow seeds thinly and after sowing water with copper fungicide (Cheshunt Compound, Murphy Traditional Copper Fungicide).

    Hope that helps!

    Ryan

  2. Frustrerend dat ze, nadat ze eerst lekker gegroeid hebben, erbij gaan ‘liggen’..
    Maar voorgaande reacties lezend is het mysterie waarschijnlijk al opgelost.
    Ik ben stiekem ook een beetje opgelucht wat je zoon betreft, vind het zo leuk dat hij er actief mee bezig is.

  3. Thank you for those speedy replies…
    I think I have been giving my seedlings to much water… And it explains why the ones in the greenhouse aren’t suffering: it’s cooler there of course, with the bad weather we are experiencing now, but since I didn’t think I ‘needed’ those seedlings, I have watered them only once this week.

    @Fluitenkruid: ik vind het ook wel fijn voor zoonlief…
    En blij ook, dat ik in elk geval in de serre (in de kas zeggen jullie in Nederland volgens mij, en jullie serre noemen wij dan weer een veranda) wat plantjes heb staan, die ik deels uit luiheid veel minder water heb gegeven… Morgen ga ik er toch een paar van binnenhalen…

    1. Das ist die sog. Umfaller-Krankheit, wie schon einige geschrieben haben. Aber es ist nicht zu spät, es noch einmal mit einer neuen Aussaat zu versuchen!
      Viel Glück und liebe Grüße, Margit

  4. Eén van de vele kiemschimmels, inderdaad. Preventief om de paar dagen wat sterk verdund Ecover bleekmiddel (natriumpercarbonaat; een snuifje per liter water) over je zaaigrond en zelfs kiemplantjes vernevelen, en/of lichtjes met gesteentemeel verstuiven. ’t Is maar een weet.

  5. Sounds like you have ‘damping off’ disease. A fungal disease that kills seedlings at the soil level. I take off the cover just AS soon as the seeds germinate, make sure they have tons of light and a ceiling fan or some other fan circulating air makes conditions not so favorable for damping off. And like your other commenters said, make sure to use clean and sterilized containers and soil. A tip to ensure it does not happen again is to sprinkle milled spaghum moss on the surface of the soil once seeds are sown. It seems to absorb the excess moisture or something and really works. The ones in the greenhouse are probably getting more light and circulation, hence no problem.

  6. Jammer… Zelf ben ik nog maar een groentje wat groentjes betreft, dus werk ik met reeds opgekweekte plantjes die ik dan uitplant. Vanaf volgend jaar begin ik met zaad.

  7. Oeioeieoei, en ik heb gisteren een massa water in de bordjes onder mijn tomatenplantjes (nu ja, nog geen plant te zien) gegoten (omdat ik op 666Bqq iets bijgeleerd had over ‘van onder uit water geven’), en dat staat daar nu dus vermoedelijk te schimmelen? Spijtig…
    Gelukkig heb jij nog andere varianten die het wel goed doen AnneTanne!

  8. zaailingen die vallen, als ware het gekapte boompjes : voor de engelssprekenden onder ons inderdaad (dreadful) ‘damping off’, voor ons wel eens stengel(basis)rot genoemd.
    Om die reden zit kamille thee ook in mijn zaai routine maar een andere zeer belangrijke preventieve regel is om de grond wat droger te houden (vooral aan de stengelbasis) en als ik op de foto mag uitgaan zag die er toch redelijk vochtig uit 😉

    Na het zaaien verlopen de meeste van mijn ‘gietbeurten’ dus inderdaad van onderuit; in mijn geval op dit moment bijvoorbeeld zo’n groentemand met een hondertal potjes van pakweg 5cm diameter, een tijdje in een wat grotere bak te zetten. Om mezelf (en vooral mijn minder betrouwbare geheugen na een sportongeval) in te dekken zet ik maar net genoeg water in de bak zodat ze niet kunnen blijven slurpen als ik ze een paar dagen (plattelandsrustoordgewijs) “in ’t bad” zou laten zitten. Als je de bovenkant weer ziet vochtig worden dan zouden ze eigenlijk weer uit het bad moeten (laten uitlekken ook!). Goede drainage is bij potten altijd nodig (maar je kan maar langs onderen water geven als er drainage is dus meestal is dat wel ok)

    “de meeste, waarom niet altijd langs onderen” 😉 wel omdat ik soms ook wel eens stuit op een lading plantjes die beter gisteren nog eens wat water hadden gehad, die krijgen even een dieper badje en een “shot” langs boven epinefrine/adrenaline recht in het hart zeg maar (it’s not lupus). Meestal met een 5cc spuitje want het is “des mensens” om teveel te geven, en kleine spuitjes maken dat in elk geval moeilijker – hou er wel rekening mee dat bezoek je kan uitlachen met deze techniek 😉

    Maar die dingen gebeuren he, sommigen goochelen met supplementen en fungiciden, ik probeer gewoon te zorgen voor een goede hygiëne : niet te nat, verse zaaigrond (het zijn vooral de jonge plantjes die er erg gevoelig aan zijn), .. en een plantje extra voorzien voor onvoorziene omstandigheden 😉
    Op mijn korf pepers en paprika’s (100) had ik er tot nu toe 3 en daar zal het wel bij blijven (hoop ik), op de tomaten voorlopig nog geen denk ik.

    Schimmels op zich moeten niet teveel angst uitlokken want meestal is het kwaad dan al geschoten 😉 veel schimmels zin ‘maar’ de schoonmaakploeg.. zwakteparasieten. En de krantenpotjes krijgen al wel eens een schimmelcultuurtje op bezoek aan de buitenkant maar die hebben nog nooit voor problemen gezorgd – sommige cultuurtjes zijn zelfs niet lelijk om naar te kijken 😉

    1. Ik heb in elk geval mijn leergeld betaald…
      De aarde was inderdaad meer dan behoorlijk vochtig. We bevochtigden weliswaar telkens alleen maar met de plantenspuit, maar eerlijk gezegd wel telkens als één van ons drieën in de buurt van het plantenrek kwam.
      Dat plantenrek staat in de living, en het kwam dus wel eens voor dat ‘één van ons drieën’ daar langs liep.

      Gelukkig dus dat meer dan de helft in de serre stond, met het idee van ‘dat is eigenlijk overschot, daar moet ik niks mee’ en dat die dus nauwelijks water kregen.

      Bedankt voor je aanwijzingen, samen met die van Margit zou een volgend zaaisel niet meer zo mogen mislukken.

  9. Kamillethee maar ook een aftreksel van duizendblad werkt preventief; niet te veel water (ik zet de potjes om beurt per twaalf in een badje) en ramen af en toe wijd open gooien. Jullie zijn er allemaal wel vroeg bij zeg, ik moet er dit jaar nog aan beginnen.

  10. Advies heb je inmiddels al genoeg gehad zie ik en wat leuk dat je zoon ook groene vingers aan het kweken is. Bij mij staan de zaailingen in de serre(kas) en ook op de veranda (serre). Lekker he, spreken we dezelfde taal hebben we toch nog ondertiteling nodig. 😉 En ja, dat de stengeltjes net boven de grond wegrotten, dat is mij ook wel eens overkomen, dat hoort er bij. We leren allemaal met (om)vallen en weer opstaan.

  11. @Yolanda Elisabet: wat de groene vingers van zoonlief betreft, dat is erfelijk: ouders krijgen het van hun kinderen…
    Mijn man was er tot zo’n jaar of zeven-acht geleden van overtuigd dat hij nooit veel om tuinieren zou geven. Maar toen besloot hij voor zoonlief, die zo graag in de tuin in de weer was, een moestuintje aan te leggen… En hij is zelf met moestuinieren niet meer opgehouden. Ik begin de moestuinier-microbe nu pas stilaan te pakken te krijgen.

  12. Nog een tipje:
    Bij het verspenen ook altijd een stukje dieper zetten. Vanuit de steel komen extra wortels tevoorschijn. Bij het uiteindelijk uitplanten nog eens diep in de grond en dan heb je een sterke wortelbasis.

  13. I find tomato seedlings are better without too much water and do fine even when the compost is looking rather dry. I water mine sparingly in the greenhouse unless it has been very sunny. The same is true of peppers.

  14. I think I had this same problem with my first batch of seedlings. I left them on the warming mat too long, with the cover over them, and moisture built up…I think they needed to be kept drier. I’m doing much better on my current batch.

  15. @Gail: your support is much appreciated!

    @Moustache: ik had ze inderdaad al wat dieper gezet, en bij de plantjes die het voorlopig nog goed doen, heb ik intussen nog wat extra aarde aangevuld.
    Ik begreep dat ze wanneer ze uiteindelijk worden uitgeplant, tot boven de kiemblaadjes in de aarde mogen?

    @easygardener, Jan: The seedlings that are still healthy, are those that were ‘neglected’, i.e. not watered so generously… too generously. OK, at least I’ve learned something. I think I won’t make this mistake again (but of course, there are still many mistakes left I can make… I am gardening since years, but until recently, only my husband and my son took care of the vegetable garden…)

  16. Idd, hoewel mijn kiemblaadjes er al af zijn. Diep genoeg planten. Ik plant ze dan nog eens in een geul en haal er de onderste bladeren en zelfs soms eerste tros af (die hangen anders op de grond – gevaar van schimmels). De reden is dat ik slechts om de 10 dagen giet in de geulen ; ik zet die dan volledig vol. Mijn tomatenplanten staan dus eigenlijk 15cm lager ; totaal aantal trossen blijft hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.