Winter!

Winter!
Winter!
Ik weet dat het voor sommige mensen zo stilaan te veel van het goede wordt, maar ik kan er niet aan doen dat ik geniet van dit weer, en dat ik met argusogen de thermometer buiten in de gaten hou, want die blauwe kolom mag voor mij best onder nul blijven.

Voor mij mag het blijven vriezen tot eind februari, en die sneeuw mag al helemaal blijven liggen. Maar ik zie wel dat ‘de beestjes’ afzien. Ik zorg er trouw voor dat ik ’s morgens, voor ik in het donker naar mijn werk vertrek, voer strooi voor de vogels, al vrees ik dat wat water klaarzetten weinig nut heeft: voor het licht wordt, is zo’n kommetje al lang weer bevroren.
Ook ons eigen gevogelte heeft het deze dagen hard te halen, en ik vrees dat ‘Madam’ – onze oudste kip, die al een jaar of vier eierloos door het leven gaat – één van de volgende dagen aan honger, dorst en onderkoeling ten onder gaat. Ze zit nu al drie dagen lang vijf meter hoog in de kersenboom waar ze altijd in slaapt, zonder zelfs maar wat voer te komen pikken.
E̩n keer ben ik er in geslaagd haar uit de boom te jagen Рik hoopte haar te pakken te krijgen en haar dan een paar dagen een wat meer beschutte plek te geven. Maar het is altijd onze schuwste kip geweest, die zich nog nooit heeft laten vangen, en nu dus ook niet. Tien minuten nadat ik de ren uit was zat ze weer op haar gebruikelijke tak, en ik heb haar er niet meer af zien komen sindsdien.
(Jawel, onze kippen hebben een afgesloten nachthok… en onze jongste twee dames slapen ook lekker binnen. Maar Meneer en Madam hebben de afgelopen jaren geen nacht binnen doorgebracht, en zijn daar ook nu dus niet van te overtuigen.)

Enerzijds heb ik het idee dat ik iets voor ‘Madam’ zou moeten doen, anderzijds… het beestje is oud, en ze lijkt er nu zelf voor te kiezen daarboven ‘in haar bed’ zachtjes in te slapen (ik heb altijd gehoord dat sterven door bevriezing eigenlijk een hele zachte dood is… ik hoop dat dat klopt…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Winter!

 1. Jaloers kijk ik naar de mooie sneeuwfoto, hier regende het gisteren en was het plus 4. Kun je niet een beetje sneeuw deze richting op sturen?
  Madam is net als vele daklozen niet te vermurwen om binnen te komen. Een vrije vogel kun je zijn vrijheid niet afnemen. Hoop wel voor haar en natuurlijk ook voor jou dat Madam bij de eerste lentebloemen weer vrolijk rond zal lopen.

  1. Ja, vol verbazing zag ik op TV de ‘sneeuwgrens’ door Nederland lopen, met sneeuw niet ten noorden, maar ten zuiden van die grens.
   En ik die altijd dacht dat het in Friesland en Groningen gewoonlijk toch één of twee graden kouder was dan hier.
   Nee, hier ligt een dik pak sneeuw sinds maandag morgen, en zoals de voorspellingen er nu uitzien, verdwijnt dat ten vroegste volgende week dinsdag.
   Ik ben vanavond nog een paar kilometer gaan hardlopen, en hier ‘op den boerenbuiten’ liep ik hier en daar regelrecht door kerstkaarten!

 2. Het valt vaak niet mee om te zien hoe dieren en mensen keuze’s maken, al is dat meestal wel het beste. Hoe vaak ik dieren opgelapt heb die anders dood waren gegaan. Blijft altijd de vraag of ze door mijn actie nou beter af waren?
  Fijn weer eens zo’n ‘echte’ winter!

 3. Mss een oplossingetje voor je bevroren water … ik neem een aluminiumschaaltje ( vindt ge makkelijk in de colruyt ) en zet daar een theelichtje in ( van het ets grotere model ) daarboven komt een terracotta schaal die gebruikt wordt om onder bloempotten te zetten … zorg natuurlijk wel dat je kaarsje voldoende zuurstof krijgt … ik doe dit voor de vogels dus leg ik er wat kippengaas over zodat ze zeker geen bad kunnen nemen … het water blijft een lange tijd ontdooid … het is wel wat werk maar het loont.

  1. Dat valt inderdaad te overwegen… anderzijds zitten we alweer vlak voor drie dagen vrij (ik werk op maandag thuis), dus ruimschoots de kans om een paar keer per dag water te vervangen, en kans op dooi vanaf dinsdag. Kijken waar mijn muts morgen naar staat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.