Langzaam maar zeker (maar zeker langzaam) wordt het lijstje weer langer.
Tussen 1 januari en 1 februari zijn er meer bloeiers bijgekomen dan tussen 1 februari en 1 maart. Enerzijds heeft dat misschien te maken met het feit dat het toch eventjes flink koud geweest is in de afgelopen maand.
Een andere verklaring is wellicht het feit dat sommige planten reageren op warmte om te gaan bloeien, en anderen hun bloeitijdstip bepalen aan de hand van de daglengte.
Die laatste groep bloeiers zal dus onafhankelijk van het feit of de winter koud of warm is op hetzelfde tijdstip (en dat is vaak wat later in het voorjaar) gaan bloeien, terwijl de ‘warmtebloeiers’ in een koude winter pas laat gaan bloeien (en in dat geval zie je dus dat er pas vanaf half februari, of zelfs nog wat later, plots steeds meer gaat bloeien), terwijl in een zachtere winter de warmtebloeiers vaak al vanaf nieuwjaar beginnen open te komen. In een zachte winter heb je dus al vroeger bloemen, maar het aantal bloeiende soorten neemt trager toe dan na een strenge winter.
- Madeliefje – Bellis perennis
- Paarse dovenetel – Lamium purpureum
- Witte dovenetel – Lamium album
- Vogelmuur – Stellaria media
- Krokussen in soorten – Crocus sp.
- Sneeuwklokje – Galanthus nivalis
- Gele Kornoelje – Cornus mas
- Hazelaar – Corylus avellana
- Zwarte Els – Alnus glutinosa
- Viburnum bodnantense “Dawn” (dat zal nu wel echt de laatste maand zijn vermoed ik)
- Roosmarijn – Rosmarinus officinalis
- Speenkruid – Ranunculus ficaria
- Cyclamen – Cyclamen coum
- Japanse kwee – … (een witte en een roze)
- Grote sneeuwroem – Chionodoxa siehei
- Kleine veldkers – Cardamine hirsuta
- Kerspruim – Prunus cerasifera
- Rode Kerspruim – Prunus cerasifera ‘nigra’
- Mirabelpruim – Prunus domestica insititia
- Judaspenning – Lunaria annua
- Groot hoefblad – Petasites hybridus
- Wilde narcis – Narcissus pseudonarcissus
- Tête-à -tête narcis – Narcissus cyclamineus ’tête-à -tête’
- Kleine maagdenpalm – Vinca minor
- Boswilg – Salix caprea
- Klein kruiskruid – Senecio vulgaris
- Chinees klokje – Forsythia x intermedia (eigenlijk een struik waar ik niet echt van houd: Even een explosie van kleur in het voorjaar, en verder de saaiheid zelve. Hij heeft dus een achteraf-plekje in de tuin gekregen.)
- Kerria – Kerria japonica (nog een struik waar ik niet zo van houd, maar die toch op een of andere manier in de tuin verzeild geraakt is)
- Gele Kamille – Anthemis tinctoria
- Toverhazelaar – Hamamelis x intermedia “Westerstede”
Ik heb het lijstje van Yo voor maart nog niet gezien. Maar zij had vorige maand al sleutelbloemen en viooltjes. Die laten hier dus nog steeds op zich wachten. Het groen van de maartse viooltjes komt langzaam boven, en de bladrozetten van de gulden sleutelbloem beloven hier heel veel moois, maar voorlopig moet ik nog geduld oefenen. Maar ook vorig jaar begonnen mijn gulden sleutelbloemen pas eind maart te bloeien, dus ongewoon is dat niet. Maar dat de stengelloze sleutelbloemen ook zo lang op zich laten wachten, vind ik wel een beetje onattent van die plantjes! (Ik heb vorig jaar ook een paar slanke sleutelbloemen geplant, maar ik durf niet echt verwachten dat die zich terug laten zien: die hebben immers toch wat meer vocht nodig dan ons bloemenweitje bieden kan.)
Ook al weer zo’n leuke reeks, die ik zeker
ga volgen. Als het goed is zal jouw tuin wat
betreft ‘daglengteplanten’ zo’n 2 weken op
mijn, veel noorderlijke gelegen, tuin voorliggen.
Dat noord-zuid verschil maakt natuurlijk wel wat uit… Maar de afstand tot de zee doet ook wat: ik merk vaak dat in Noord-Holland bepaalde bloemen toch véél vroeger bloeien dan hier in de Kempen, waar het fiks kan afkoelen in de winter.
Maar ook Drenthe is natuurlijk relatief ‘continentaal’ wat dat betreft…
In verband met je Chinees klokje: je zal zien dat net die planten die je niet echt wil hebben het juist heel goed blijven doen, en weigeren weg te kwijnen in de schaduw van ander struiken waar je wel een boon voor hebt. Neen, die ellendelingen steken opzettelijk een tandje bij en gaan weelderig staan domineren en zaailingen verspreiden.
enne… geen sleedoorn ten huize Annetanne? Die staat momenteel bij ons prachtig te bloeien.
@ Bart: sleedoorn, ja die staat er hier ook, maar die is bij ons altijd aan de late kant. Vorig jaar bloeide die pas in de laatste dagen van maart, terwijl hij overal elders al een maand eerder bloeide.
Onze tuin is niet echt een vorstzak, maar zo in maart-april merk ik wel dat veel bloeiers hier later zijn dan elders, zelfs in de vrij onmiddelijke omgeving.
geef wat meer informatie oer de plant narcis
Ik ben benieuwd naar welke struiken of bomen in maart bloeien. Alvast bedankt.