Roosmarijn – een legende voor Valentijn

Dit keer was het Yo, die me het Valentijngras voor de voeten wegmaaide door een stukje te publiceren over afrodisiaca (ieder zijn beurt is niks te veel, nietwaar?), en daarom gooi ik het ter gelegenheid van 14 februari maar even over een compleet andere boeg:

We denken niet vaak aan Roosmarijn als een plant die in deze tijd van het jaar bloeit, maar toch staan de meeste roosmarijnstruikjes nu in bloei (eerlijk gezegd: mijn struik bloeit al van in oktober. De bloei is even ingezakt in december, maar nu bloeit hij weer volop).

En toen ik ter gelegenheid van Valentijn op zoek ging naar een toepasselijk kruidenverhaal, vond ik een vrij onbekend verhaal over Roosmarijn, een Italiaanse legende…

Rosmarinus officinalis - RoosmarijnEen koningin liep te wandelen in haar tuin, huilend, omdat ze geen kinderen had. Ze bleef staan bij een Roosmarijnstruikje, en sprak de wens uit dat ze even vruchtbaar zou zijn. Haar wens werd vervuld, en negen maanden later schonk ze het leven aan…. een roosmarijnstruikje, dat ze innig liefhad… (Tja, ik kan er ook niet aan doen, zo vertelt de legende het nu eenmaal.)
Een neef van haar, een koning, ontfutselde haar de struik echter, en zorgde er goed voor, begoot het regelmatig met geitenmelk. (Waarom het nu precies geitenmelk was, en of ezelinnenmelk niet net zo goed zou zijn, dat vermeldt het verhaal niet.)
Op een dag zat de koning bij het roosmarijnstruikje in zijn tuin, haalde een blokfluit uit zijn zak tevoorschijn en speelde een wijsje. Plots verscheen er een wondermooie jonkvrouw uit het struikje. De koning werd hopeloos verliefd, maar helaas, kort daarop brak er een oorlog uit (de geschiedenis geeft niet aan of er tussen de liefde en de oorlog een verband was) en moest hij ten strijde trekken – tja, koningen in die tijd, die deden nog eens wat!
Hij was doodsbang dat er in zijn afwezigheid iets zou kunnen gebeuren met de roosmarijnstruik of de jonkvrouw, en gaf daarom aan zijn tuinman de opdracht om over het struikje te waken en te zorgen dat niemand muziek zou maken in de tuin.
De tuinman beloofde de bevelen van zijn koning op te volgen, maar in de loop van de tijd werd hij wat slordig en speelde zelf een keer op zijn mondharmonica in de tuin, waarop de jonkvrouw te voorschijn kwam. Helaas werd dit ontdekt door de zus van de koning, die gruwelijk jaloers was op de schoonheid van het meisje, en haar door haar dienaars liet doden.  (Ik vraag mij af of het niet logischer zou zijn dat het de vrouw/vriendin/lief van de tuinman was, die jaloers werd bij zoveel schoonheid – maar het verhaal zegt: ‘de zuster van de koning’ dus hebben we het hier over de zuster van de koning.
Tot schrik van de tuinman begon de struik al snel te verwelken. Radeloos ontvluchtte hij de domeinen van het paleis en kwam in een naburig woud terecht. Daar kwam hij, geheel toevallig – zoals dat in legendes gebeurt – een draak tegen aan wie hij in zijn wanhoop de hele geschiedenis vertelde. De draak was niet van de slimsten, want waagde het de tuinman toe te vertrouwen dat de roosmarijnstruik zou herleven als hij begoten werd met drakenbloed. Dat moest hij de tuinman geen twee keer zeggen… Hij doodde de draak en wekte het struikje met diens bloed weer tot leven.
Niet lang daarna keerde de koning, moegestreden, uit de oorlog terug. Hij ridderde zijn tuinman en trouwde met de jonkvrouw, met Rozemarijn…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Roosmarijn – een legende voor Valentijn

  1. Een mooi verhaal, zal nu met andere ogen naar mijn Rozemarijnstruik kijken. Geef hem regelmatig water omdat hij in een pot staat maar overweeg om over te stappen op geitenmelk. In de pot schijnt mijn struikje niet zo gelukkig te zijn en staat er wat zielig bij. Nu dus op zoek naar een leuk geitje of zal ik hem toch maar op de moestuin plaatsen, zodat zij haar wortels kan strekken?

  2. Pingback: Roosmarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.