Stellaria media – Vogelmuur

Ja, ook de vogelmuur liet vandaag overal in de tuin zijn (kleine) bloemetjes zien.
Vogelmuur is een plantje waarvan het zaad al kan ontkiemen bij een temperatuur die rond het vriespunt ligt, en dat verklaart waarom het er in slaagt om op heel wat kale plekken in de tuin in de loop van de winter sappige kussens te vormen.

Vogelmuur is een plantje dat bij jeuk of een geirriteerde huid goed van pas komt: gewoon het verse plantje op de huid fijnwrijven geeft al veel verlichting. Maar het is ook een plantje dat heel rijk is aan mineralen.
Zelf gebruik ik het wel eens in een voorjaarsstampot: gewoon een paar handenvol van het verse kruid door de gekookte aardappels mengen. Maar ik knip het vooraf wel wat klein, anders krijg je een behoorlijk draderig effect.

Hoe gek het ook lijkt, vogelmuur is een lid van de Anjerfamilie. Vandaag heb ik trouwens een pagina over die familie aan de flora toegevoegd. Er ontbreken nog heel wat foto’s: het is een grote familie… en ‘anjers’ (het geslacht Dianthus) heb ik niet in de tuin. Maar wel een heleboel moois dat je niet zo snel met de anjers uit de bloemenwinkel in verband zou brengen!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Stellaria media – Vogelmuur

 1. Ik zou heel graag stellaria media vogelmuurtzaad willen hebben.
  Ik weet niet waar ik het zaad kan kopen ik woon in de stad en zie het hier bija nergens.
  Als ik het al vind lopen er honden over ik zou het willen zaaien
  Wie kan mij helpen?
  groet Annie van Arkel

  1. Vogelmuur is zo algemeen, dat het heel onwaarschijnlijk is dat je het in de handel ergens vindt, net zomin als je ergens paardebloemzaad zal kunnen kopen…
   Maar als je een tuintje hebt, al is het nog zo klein, lijkt het me onwaarschijnlijk dat daar nergens in een ‘onbewaakt hoekje’ wat vogelmuur groeit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.