Een veel te zachte januari-maand

meidoornblad - Crataegus monogyna.  Foto: AnneTanne - Creative Commons LicenseToen ik een klein jaar geleden met mijn blogje startte, was dit de eerste foto die ik liet zien: een twijgje van een meidoorn, ergens vlakbij het kippenhok achter in de tuin, die elk jaar opnieuw als allereerste in blad komt (van de paar honderd soortgenoten die samen de haag rondom de tuin vormen). Ook toen, een dag of twee voor mijn eerste blogpost, had hij al zijn eerste blaadjes.

In de afgelopen decembermaand konden we nog hopen/vrezen dat het een strenge winter en een laat voorjaar zou worden, maar daar lijkt het na een uiterst zachte januarimaand al lang niet meer op.
Zondag heb ik een twijgje gefotografeerd van diezelfde vroege meidoorn… Mooie prilgroene blaadjes die zich langzaam ontvouwen – ruim tweeënhalve week vroeger dan een jaar geleden. Ook andere planten zijn duidelijk vroeger: vorig jaar had ik voor het eerst een sneeuwklokje dat in januari bloeide, maar dit jaar bloeit het sneeuwklokje op àlle plekjes in de tuin in januari al. Ook mijn vroegste krokussen bloeiden altijd in februari, maar dit jaar heb ik nu zelfs al boerenkrokussen in bloei, terwijl die gewoonlijk pas eind februari gaan ontluiken.

meidoornblad - Crataegus monogyna.  Foto: AnneTanne - Creative Commons LicenseDit is diezelfde vroege meidoorn. Dat verschillende rozelaars al blaadjes krijgen, verbaast me niet, en van de boskamperfoelie ben ik ook gewend dat die wind en vrieskou trotseert. Zelfs de vlier is er gewoonlijk heel vroeg bij.
Maar dit jaar heb ik nu – eind januari – al een hazelaar in de tuin die al blaadjes krijgt. En dan te bedenken dat ik 14 jaar geleden in mijn bruidsboeket hazelaartwijgjes had, die net zo’n jonge blaadjes toonde als de struik die nu bloeit. OK, ik geef toe dat het toen even extreem koud was (we hebben een foto waarbij bruiloftsgasten mij een paraplu boven het hoofd houden om me tegen de sneeuwjacht te beschermen), maar tussen eind januari en begin april liggen toch ruim twee en een halve maand.

En zelfs met de berichten van extreem koud winterweer in China, zullen we er op een bepaald ogenblik niet meer om heen kunnen: het klimaat doet raar, en wie dat nog in twijfel trekt heeft echt wel oogkleppen op.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.