De aanleg van een kruidentuin…


De eerste echte lentedag van het jaar, weer dat uitnodigt tot rondlopen in de tuin, en dat je groene vingers doet kriebelen…
Liefst zou ik op zo’n dag lekker in de tuin aan de slag gaan. Maar ik houd mij in, en probeer mij voor te houden dat er, ondanks de zachte winter en de opwarming van de aarde best nog flinke nachtvorst kan komen. Dus ik breek de verdorde plantenresten van vorig jaar nog niet af, laat de tuin voorzichtig uit zichzelf ontwaken… (Ik verwijder trouwens nooit radicaal alle oude plantenresten: in de lente knip of breek ik wel de oude verdroogde stengels af, breek of knip ze in kleine stukjes en laat die ter plaatse vergaan.)

Maar een vriendin vroeg me een paar weken geleden of ik in haar tuin een kruidentuintje zou willen aanleggen… en mijn gedachten daarover laten gaan is nu net een ’tuinkarweitje’ dat in deze tijd van het jaar wel kan.

Zelfs als je niet weet of je eigenlijk wel groene vingers hebt, of misschien net wanneer je nog nooit getuinierd hebt, is een kruidentuin een ideaal project om mee te starten:
Je kan volstaan met een hele kleine oppervlakte, in een ’tuintje’ van een vierkante meter groot kan je al verschillende kruiden kweken, en bovendien zijn heel wat typische keukenkruiden hele makkelijke planten.
Roosmarijn, tijm, salie, lavendel… zijn in feite kleine struikjes, en vereisen nauwelijks onderhoud. Ja, om hun afmetingen wat binnen de perken te houden moet je ze regelmatig ‘snoeien’, maar je kweekte ze immers toch om ervan te gebruiken?
Andere goede ‘beginnerskruiden’ zijn winterharde vaste planten, zoals bieslook, marjolein en oregano, venkel, citroenmelisse, kleine pimpernel.

In de meeste tuincentra kan je deze planten als containerplantjes kopen, en dat betekent dat je ze eigenlijk het hele jaar door kan aanplanten, behalve als de aarde te hard bevroren is om te graven. Maar let op: als het tuincentrum in je buurt zijn plantgoed in een (gedeeltelijk) overdekte ruimte onderbrengt, zijn die planten daardoor toch beschermd tegen gure omstandigheden, en kan de schok van de overgang naar de volle grond toch wel even heftig zijn. Plant zo’n plantjes daarom bij voorkeur toch in een periode dat er wat zachter weer wordt aangekondigd.

Ren dus zeker niet hals-over-kop de deur uit naar het dichtsbijzijnde tuincentrum…

Kies eerst rustig het plekje uit waar je je kruidentuin gaat planten en maak de grond goed los. Je hoeft de bodem niet om te spitten, omwoelen met een grelinette of woelvork is eigenlijk ruim zo goed. Door de bodem los te woelen verbeter je de structuur en de drainage, en wordt de afbraak van organisch materiaal – dat voor voedingsstoffen zorgt – versneld.
Je moet voor het telen van kruiden de bodem niet extra te bemesten, integendeel een te voedselrijke bodem is voor heel wat (keuken)kruiden niet ideaal. Wel kan je compost toevoegen (Compost is een bodemverbeteraar, en geen bemester!). Maar zelf wacht ik in een nieuwe kruidentuin liever met het aanbrengen van compost. Na het omwoelen van de aarde laat je de bodem even rusten, en na een paar weken ga je met planten aan de slag. Vervolgens kan je compost aan brengen als mulchlaag….
(Ik wacht dus even met mulchen: Als je nu de bodem toedekt, kan de eerste lentezon de bodem niet gaan opwarmen!)

Tot een volgende keer….

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “De aanleg van een kruidentuin…

 1. U praat over gewoon de kruiden te planten. Er word nochtans dikwijls gewaarschuwd voor het “kruipen” van kruiden. Wat is daarvan aan? Ik wil graag een kruidentuintje maar niet overal kruiden door elkaar.

 2. Er zijn inderdaad een aantal kruiden die behoorlijk kunnen woekeren, met name de verschillende muntsoorten zijn in dat opzicht berucht. Maar van de kruiden die ik in thet stukje hierboven noem, is enkel citroenmelisse er eentje dat je wat in toom moet houden.
  Marjolein en bieslook zaaien zich wel een beetje uit, zonder hinderlijk te worden. Pimpernel kan zich ook wel enthousiast uitzaaien, maar is ook vlot weg te wieden.
  Maar planten zijn natuurlijk levende wezens, die groeien, en die groeien niet altijd op de manier die jij wil…

 3. Hallo,

  Wij zijn op zoek naar een adres waar we lavaskruid zouden kunnen kopen. Kan u ons misschien helpen?

  Bij voorbaat dank.

  Guy & Marisa

 4. Lavas kan je in de meeste tuincentra met een kruidenafdeling wel krijgen volgens mij…
  Zelf hebben we het een jaar geleden gezaaid, en dat zaad was – denk ik – besteld via de samenaankoop van VELT.

 5. Hey,

  Ik heb in mijn tuin zo een stukje waar eigenlijk niks mee gedaan wordt. Dat stuk is zo’n 3m70 lang en 2m breed. Is dat voldoende om daar een klein kruidentuintje van te maken. Zo ja, raadt u dan iets aan? Ik zou er heel graag munt in zetten voor verse muntthee te maken. Graag u mening en tips.

  Met vriendelijke groeten

  Sabine Vergeylen.

 6. @sabine Vergeylen: Voor een kruidentuintje is dat absoluut voldoende… zelfs met amper één vierkante meter kan je al wat.
  Welke kruiden je er best plant, is afhankelijk van het microklimaat (zon, schaduw, halfschaduw, maar ook reliëfverschillen) en de bodemgesteldheid.
  Munt is een kruid dat het (bijna) overal doet, maar let op: het is een notoire woekeraar, en als je hem niet begrenst, zou het kunnen dat je binnen een aantal jaren alleen nog munt in dat stukje tuin hebt. Voor munt kan je best de bodem uit een emmer halen, en hem in die bodemloze emmer ingraven. Wil je een grote plek munt, dan kies je bv voor een metselkuip…
  In mijn berichtje van 22 februari 2007. vind je ook wat terug over welke kruiden het meest geschikt zijn voor een beginners-kruidentuintje.
  In november 2007 schreef ik een stukje over kruiden kweken in de schaduw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.