Kwekerijen van kruiden en wilde planten

  • Arnica Kwekerij: Een kwekerij in het noord-oosten van Nederland, gespecialiseerd in inheemse wilde planten, vaak zeldzame soorten zoals Arnica.
  • Bastin: Een groot assortiment geurende planten en kruiden. Roger Bastin heeft de Nederlandse nationale collectie van Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus… Helaas maakt Roger Bastin nog steeds gebruik van een gratis hosting-provider, wat met zich meebrengt dat de site in sommige browsers en operating-systems (lees Internet Explorer op Windows) laadt met de meest irritante soort van reclame pop-ups. (Download Firefox!)
  • Le biau-germe: Een kwekerij van biologische groentenzaden, waaronder heel wat bijzondere groenten en kruiden.
  • De Bierkreek: Een biologische rozenkwekerij in Zeeuws-Vlaanderen, die naast een uitgebreid assortiment rozen (1200 verschillende!) ook autochtoon plantgoed van inheemse bomen en struiken kweekt. Ik leerde de kwekerij kennen op het plantenfestival in Hex (lees hierover mijn berichtje van 15 juni 2009), en werd er meteen enthousiast.
  • De Bolster: Een biologische kweker van plantenzaden, zowel groenten, kruiden als bloemen (waaronder een aantal inheemse wilde planten).
  • Ecoflora: een kweker met een zeer uitgebreid assortiment van kruiden en hoofdzakelijk inheemse wilde planten. Een must voor de liefhebber van een natuurrijke tuin.
  • De Godin: een uitgebreid assortiment zaden van onbekende en vergeten groenten.
  • De Heliant: een kwekerij van wilde planten in Nederland.
  • Horizon Herbs: Een erg goede Amerikaanse kwekerij van biologisch zaadgoed van kruiden. Ze leveren ook buiten de V.S.
    Ook een aantal van de in eigen beheer uitgegeven boeken en handleidingen zijn de moeite waard. (bv Making Plant Medicine van Richo Cech
  • De Kruiderie: Een sociaal tewerkstellingsproject dat ook plantgoed van kruiden verkoopt.
  • De Loods: Een sociale werkplaats in Aalst, met een biologische kruiden- en groentenkwekerij. Je vind hen op enkele tuinbeurzen, bv Kalmthout, Bokrijk, Beervelde, Hex…
    Omdat het onmogelijk is hun hele assortiment mee te brengen, is het aan te raden om als je specifieke wensen hebt, je bestelling vooraf door te geven per mail of per telefoon. Ze brengen het bestelde graag mee naar de beurs.
  • De Nationale Proeftuin: “de ideële, meest openbare en grootste zaadruilbeurs van Nederland”, waar je vooral biodiverse zaden kan vinden (of aanbieden!)
  • De Nieuwe Tuin: ‘Een kleine en een beetje eigenzinnige kwekerij waar gewerkt wordt aan de selectie van buiten-gewone eetbare planten’
    Ik heb vaak gemerkt dat het zaad van de nieuwe tuin niet zo kiemkrachtig is als dat van grote kwekerijen. Bovendien zijn de pakjes ook een tikkeltje duurder. Maar het zeer bijzondere assortiment maakt veel goed.
  • De Morgenster: De Morgenster-Zaden wil bijdragen aan de verspreiding van wilde, inheemse planten, en met name de zeldzame soorten.
    De zaden worden op ecologische en biologische basis geteeld.
  • Sanguisorba: Een kleine kwekerij in Ranst (ten Z.O van Antwerpen). Naast een aantal meer of minder voor de hand liggende kruiden heeft Bart Belmans ook Alruin (Mandragora officinalis) in zijn assortiment (niet vermeld op de plantenlijst). Bezoek na afspraak
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Kwekerijen van kruiden en wilde planten

  1. Of de Loods nog bestaat kan ik op deze afstand en nu uiteraard niet beoordelen maar de link naar hun website werkt op mijn computer niet (M$ Windows + M$IE & Servicepack 1) in afgelopen uren.

  2. Nog iets, is de Bart die wel eens op je blog / site schrijft de Bart van Sanguisorba ?
    En ook de Bart die je wel eens noemt als kenner van de etymologie van plantenamen ?

  3. Bart die wel eens op mijn berichten reageert is Bart van de Eigenwijze tuin, zoals je ook kan merken wanneer je klikt op de naam van Bart bij zijn berichten.
    Ik noem wel eens ‘Rob’, als deskundige op vlak van etymologie.

    (Wanneer je commentaar geeft op een blog, en het adres van je eigen site invult, linkt je naam en het icoontje bij je naam naar je eigen blog. Vul je dat adres niet in, dan is het gewoon een link naar dit blog.)

  4. Hallo Anne,
    ik zoek heel driftig naar een mijnheer in België waar wij in 2002 heel veel verschillende zaden en planten hebben gehaald voor onze bijzondere tuin, die we toen net openden. Hij had onder andere diverse soorten mentha, ook chocolade- en sinasappelmunt. De mentha’s waren echt een specialiteit van hem. Ik zoek al een hele tijd om hem weer te vinden, want ik ben zijn gegevens kwijt, en door het verlies van onze tuin zijn we ook allerlei bijzondere zaden en planten kwijtgeraakt die ik heel graag weer zou hebben. Weet jij misschien wie ik bedoel? Ik kan me herinneren dat we in de buurt van Antwerpen moesten zijn, het was een klein dorpje, hij had een grote tuin achter zijn woonhuis met een mooie, ingegraven kas… maar al sla je me dood, oh wacht eens!! Volgens mij heette hij Lieve!! Gaat er bij iemand een belletje rinkelen? Ik lees graag van jullie op zevenster apestaartje tovert.nl

    1. Ik antwoord hier op mijn site, ik reageer nooit via mail op een vraag hier: wat publiek gevraagd wordt, mag een publiek antwoord krijgen 🙂

      Lieve is in België een meisjesnaam, Lieven is een jongensnaam…
      Lieven David heeft een mooie lusthof, maar woont eerder in de richting van Leuven dan van Antwerpen, en richt zich toch eerder op groenten dan op kruiden.
      Ik vrees dat bij mij geen andere belletjes gaan rinkelen…

  5. Dag Anne,

    Ik ben op zoek naar kruideniers waar ik gedroogde kruiden kan aankopen om te verkopen in mijn toekomstige theewinkel.. (kruiden zoals citroenmelisse, kamille, citroenverbena, lavendel,..).
    Ik vind weinig adressen, vnl. zijn het kwekerijen met verse kruiden. Heb jij hier meer informatie over?
    En kan je ook zomaar onder je eigen label kruiden verkopen die je eerst inkoopt bij een kruidenier?

    Merci alvast!

    Groeten,
    Ruth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.