Historische kruidendocumenten

Op het internet is een ware schat te vinden aan oude geschriften over kruiden, maar je moet ze weten te vinden…

  • Oude Kruidenboeken on-line: wat je hieronder niet terugvindt, is allicht wel te vinden via deze indrukwekkende linkverzameling, opgesteld door Rob van de Hoeden. Het gaat hier niet om rechtstreekse links, maar om links naar artikelen over de genoemde auteurs, waar vervolgens vaak links naar hun werk zijn terug te vinden.
  • Petrus Cadé Herbarium: de Utrechtse Universiteit, die het Nationaal Herbarium herbergt, heeft
    het complete herbarium van de (apotheker?) Johannes Cadé online gezet. Dit dateert uit 1566 en bevat 171 geplette planten, soms zo broos geworden dat ze bijna zijn vervaagd. Erg mooi…
  • Dodoens – het ‘Cruydt-boeck’: Een belangrijk project binnen de elders genoemde site Plantaardigheden is ongetwijfeld het ‘Cruydt-boeck’. Men heeft zich niet ‘beperkt’ tot een transcriptie van dit monumentale werk, maar dit omkaderd door een heleboel bijkomende informatie.
    Deze overvloed aan informatie gaat jammer genoeg wel eens ten koste van de overzichtelijkheid van de navigatie.
  • Leonhart Fuchs: Kräuterbuch 1543
  • Linnaeus – Herbarium: Dit uiterst omvangrijke herbarium omvat meer dan 3500 planten, netjes alfabetisch gerangschikt op hun botanische naam
  • Tabernaemontanus:Een transcriptie in hedendaags Duits van het ‘Kraüterbuch’ van Jacobus Theodorus ‘Tabernaemontanus’ uit 1625.
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Historische kruidendocumenten

  1. Dag Annetanne,

    Ik zou me willen verdiepen in de plantenwereld. Naamgeving, de indeling in ordes, families,… de kenmerken ervan, enz.
    Zijn er hiervoor bepaalde werken aan te raden? Ik ben echt een beginner, dus ik wil heel breed en overkoepelend beginnen, maar ik wil er ook echt diep op ingaan. Nu heb ik enkel al wat losse kennis over de planten die ik veel tegenkom, maar ik wil de verschillende schakels aaneen kunnen rijgen. Ik heb teveel gaten, die ik wil opvullen om de plantenwereld echt te kunnen begrijpen en de theorie in de praktijk te kunnen toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.