AnneTanne…

Mijn oorspronkelijke website AnneTannes Kruidenmand waarvan deze blog een onderdeel is, was in zijn laatste vorm online sedert het voorjaar van 2004, maar bestond al een aantal jaren langer als een “users.pandora.be”-site.
De aanzet voor die website was tweeledig: Toen ik een internet-aansluiting kreeg, dacht ik een onuitputtelijke bron aan informatie aan te boren over kruiden, en vooral over mijn favoriete onderwerpen: etymologie, volksnamen, geschiedenis en folklore. Maar dat viel behoorlijk tegen…
Een tijd later ging mijn man een cursus webdesign volgen, die gebruik maakte van een niet nader genoemd programmaatje van een niet nader te noemen soft-ware gigant uit Redmont. Een collega van me gaf me toen een boek mee naar huis over XHTML, dat moest dienen om mijn man er toe te verleiden om webdesign op een andere manier aan te pakken.
Niet dus… manlief liet het boek onaangeroerd, maar toen ik op een avond ‘niks te lezen’ had, pakte ik dat boek vast.

En op die manier werden op een bepaald ogenblik twee hobbies verenigd…

Na een paar jaar kwam wat de ‘Kruidenmand’ betrof de klad er een beetje in, en vanaf begin 2006 bleef de site lange tijd volledig onveranderd.
Maar de ‘goesting’ kwam terug, en in januari 2007 startte ik een blog… Dat was een proces van zoeken, op meerdere manieren.

Welke blog wil ik? Al snel werd duidelijk dat ik niet bij ‘Blogger’ zou blijven hangen, maar dan ‘WordPress’ beter beviel, niet in het minst omdat dat een Open Source product was. Ook werd duidelijk dat, omdat ik toch al een domeinnaam en webruimte had, ik mijn blog liefst onderdeel van de site liet uitmaken….

Hoe wilde ik bloggen? Waarover wilde ik het hebben?
Mijn aanvankelijke plan was om een beetje het stramien van de website aan te houden: een plantje uitzoeken, en daar gedurende enkele dagen wat over kletsen… Een stukje over de naamgeving, een stukje over de folklore, een stukje over het medicinaal gebruik….
Maar langzaamaan merkte ik, dat ik die structuur voor een blog te strak vond… Ik wil het inderdaad regelmatig over kruiden en planten hebben, maar ik wil tussendoor ook ‘filosoferen’ over mijn tuin, over mijn verbondenheid met de natuur, en misschien af en toe ook hele andere dingen vertellen.

Bloggen bood me op die manier de gelegenheid iets van mijn passie voor kruiden en planten door te geven, en op een net iets persoonlijker manier dan via de site. Toch blijf ik belang hechten aan mijn privacy, en heb ik redenen om beroepshalve niet al te makkelijk herkenbaar te zijn als ‘AnneTanne’. De rest van mijn gezin zal dan ook consequent met ‘manlief’ en ‘zoonlief’ worden aangeduid, en ook van andere personen uit mijn omgeving geef ik niet de echte namen prijs.

Ik liet dit blogje groeien, en merkte dat het me veel beter lag dan het voortzetten van mijn website. In maart 2008 ben ik dan ook langzaamaan begonnen om al het oorspronkelijke materiaal van de website onder te brengen in het WordPress-stramien.

Mocht je contact met me willen opnemen, en de commentaarkolommen bij mijn berichtjes voldoen daar niet voor, dan kan dat altijd via dit contactformulier. Ik wil echter vooraf aangeven, dat ik niet persoonlijk in ga op vragen in verband met kruiden – daartoe ontbreekt me echt de tijd -, maar als ik je vraag boeiend vind, is het wel mogelijk dat je ze binnen afzienbare tijd op mijn blog beantwoord vindt.

AnneTanne, mei 2007
(herwerkt op 24 maart 2008)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “AnneTanne…

 1. Beste,

  Onze bibliotheek is op zoek naar iemand die een korte vorodracht wil geven over kindvriendelijke tuinen. Kan u ons helpen aan mogelijke sprekers, organsities die hiermee bezig zijn en dergelijke.

  bedankt,

  Annemie

  1. Misschien even mijn artikel over vlier lezen? Daar vind je van welke vlier de peterselievlier een variëteit is… en als die variëteit eetbaar is, dan is de peterselievlier dat ook…

 2. Hallo
  Ik wou graag vragen of Ginkgo Biloba kan in combinatie met antidepressiva?
  Ik heb concentratie problemen en Ginkgo Biloba veroorzaakt duizelijkheid bij mij. Is dat mogelijk?
  Bedankt

 3. Hallo Annetanne.

  Ik ben voor mijn opleiding als herborist op zoek naar recepten van Silybum marianum L.
  Zou u mij daar niet kunnen aan helpen , vindt er heel weinig over .
  Hartelijke groetjes.
  Lily

  1. Met een zoekactie op ‘Milk thistle recipe’ vind ik alvast dit recept voor een smoothie.
   Ik heb al wel eens gelezen dat het jonge blad (stekels afknippen) als groente gestoofd kan worden, en dat de zaden tot meel kunnen worden vermalen. Maar dat zal je toch een keer zelf moeten uitproberen…
   Of zoek eens met ‘AnneTanne mariadistel gebruik’…

 4. in het frans is de goudsbleom “souci” wat wel heel eigenaardig isHeb ik pas onlangs gevonden; Hartelijk

 5. Dag Anne,Ik heb vorig jaar zaad van Bajwa en Orange Queen tomaten van jou gekregen tijdens de Velt zaadruilbeurs. Kan je mij iets meer over deze soorten vertellen? Vooral of ze struik of klimmers zijn (zodat ik weet of ik moet dieven of niet).Merci!JenPs. Geen zin om tijdens de Openvelddag van 9 juni even langs te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.