Herfstgoud in Voeren

Gouden herfstlicht in Voeren

Afstand: 14 km
Wegen: hoofdzakelijk onverharde maar goed begaanbare wegen.
Moeilijkheidsgraad: technisch niet moeilijk, te doen voor iedereen met een goede conditie.
Park&Hike: In elk van de Voerense dorpjes is vlot parkeerplaats te vinden. Wij parkeerden in het gehucht Schophem, waar langs de hoofdweg een smalle parkeerstrook is.
Openbaar Vervoer: De Voerdorpen hebben allen haltes op buslijn 39b Tongeren-Voeren-Visé.  Informeer je vooraf over de uurregeling, want erg vaak rijdt de bus niet!
Horeca: Wij deden deze wandeling in de periode van de Corona-Lockdown, maar daarbuiten vind je in de meeste dorpjes wel een café of terrasje.
Cultuur: De Commanderij in Sint-Pieters-Voeren

Ons oordeel?

Dit was zeker niet onze eerste wandeling in Voeren, maar wat ons betreft tot nu toe veruit de mooiste!

Het heerlijke herfstweer, met de zon op de verkleurende bladeren, speelde daarbij zeker ook een rol, maar ook bij minder weer blijft dit zeker een mooie wandeling.  
Vooral rond Sint-Pieters- en Sint-Maartens-Voeren was het hier en daar vrij druk, maar net zo goed waren er stukken waar we nagenoeg alleen liepen.

Routebeschrijving

Parkeren vlakbij wandelknooppunt 90 lukt niet, dus via het fietspad rechts van de weg lopen we een stukje in oostelijke richting.
Waar het fietspad even een bochtje naar rechts maakt draaien we mee naar rechts, en belanden meteen op knooppunt 90.  We verlaten het fietspad en nemen de brede onverharde weg naar rechts, en volgen met een paar bochten, en onder de spoorbrug door, richting knooppunt 46 aan het Bois de Groensdael.  (Inderdaad, we zijn even de taalgrens overgestoken.)
Dan gaan we een tijdlang in de richting van knooppunt 47.  Let op, vlak voor je in een klein gehuchtje komt, buigt de route scherp naar links af.  We zitten vrijwel meteen weer in Vlaanderen.

Let op wanneer de brede aardeweg een bocht naar links maakt (zie foto hierboven).  Wij verlaten hier tijdelijk het knooppunten netwerk en gaan rechtdoor! Aan de verharde weg aangekomen, gaan we schuin rechtdoor langs de Hubertahoeve, waar de weg al snel in een pad veranderd. Maar al heel gauw komen we aan een T-kruispunt waar we opnieuw op het wandelknooppuntennetwerk uitkomen, en we volgen de bewegwijzering naar links richting knooppunt 55 en vervolgens 60.

 

Vanaf knooppunt 60, bij de ingang van Sint-Pieters-Voeren, volgen we een hele tijd de bewegwijzering naar knooppunt 62.  We gaan het dorpje door, en op het centrale plein gaan we linksaf, nog steeds richting knooppunt 62, de straat Vogelsang in, die al snel overgaat in een karrespoor.  We klimmen gestaag, en komen boven aan een klein bosje.  Hier verlaten we even het knooppuntennetwerk: in plaats van meteen rechtsaf te gaan, gaan we nog een klein stukje rechtdoor, en volgen een pad parallel met het knooppuntennetwerk.  Van hieruit hebben we een mooier zicht op de herfstkleuren van bossen en wijngaarden aan de overkant van de vallei…  (Zie foto hieronder)

In Veurs aangekomen gaan we tot aan de doorgaande verkeersweg, die we naar rechts een stukje volgen. Na ongeveer 300 meter kruist het knooppuntennetwerk de weg. Wij sluiten hier opnieuw aan, en volgen naar links tot knooppunt 65, en vervolgens een tijdlang richting knooppunt 66.

 

Aan de verkeersweg (Krindaal) gekomen, volgen we NIET de bewegwijzering naar links, maar gaan rechtsaf tot aan de grote bocht naar rechts om daar aan de overkant van de weg, rechts van de wijngaard het brede pad langs die wijngaard te volgen.  We volgen het landbouwspoor waar het bovenaan de wijngaard naar het westen loopt en houden in de gaten waar er rechts een klein pad het bos in gaat, dat we eveneens in westelijke richting volgen.

Al snel komen we opnieuw op het knooppuntennetwerk, dat we opnieuw een tijdlang zullen volgen.  Voorlopig gaan we rechtsaf richting 67, en vervolgens 54.
(Bij mooi weer kan vooral het tweede stuk van het traject tussen 67 en 54 erg druk bewandeld worden!)
Aan knooppunt 54, bij binnenkomst van Sint-Maartens-Voeren, is een bloemenwinkel die – heel welkom tijdens de corona-lockdown – meeneemkoffie te koop aanboden.  
Na een pauze met een lekkere koffie op een bankje, vatten we onze laatste  etappe aan.

Voorlopig volgen we weer een tijdje het knooppuntennetwerk.
Vanaf knooppunt 54 door het centrum van Sint-Maartens-Voeren naar knooppunt 48 en vervolgens naar 49.  Van 48 naar 49 is een pittig klimmetje, maar met het excuus dat je even het panorama achter je wil bekijken, kan je nu en dan op adem komen met zicht op het mooie viaduct.
Bijna bovengekomen gaat er een duidelijk pad naar rechts, maar we houden ietwat links aan, nog steeds richting 49 volgend, via een vaag pad door de weide, en vervolgens gaat het weer naar beneden, afdalend rechts van een bosje, richting knooppunt 50.  
Beneden komen we op een stukje verharde weg, Kattenroth, die we naar links volgen richting knooppunt 43, en die al snel weer onverhard is.
Aan knooppunt 43, Kattenroth wordt daar Schophemmerhei, verlaten we opnieuw het knooppuntennetwerk en gaan rechtdoor over Schophemmerhei. (De weg is intussen weer verhard)

Waar Schophemmerhei plots sterk begint te dalen is er eerst een flauwe bocht naar links en dan een scherpere bocht naar rechts.  In die bocht naar rechts gaan we rechtdoor, en nemen het pad het bos in. De daling die we op de weg al hadden ingezet, gaat hier gestaag door!

Een beetje verscholen rechts van het pad vonden we een bank, van waaruit je een prachtig gezicht hebt op het voor deze streek typische ‘graftenlandschap’ (zie de uitleg op het bord op deze plek).
De zon daalde, de schapen graasden… Eén van de topmomenten van deze wandeling.
Weer verder naar beneden, en al snel bereiken we een T-kruising van paden, waar we opnieuw op het knooppuntennetwerk komen.  We gaan linksaf, richting 44.
Daar probeerden we rechtdoor te gaan, waar we na een kleine 300 meter terug rechts zouden kunnen houden. Na die afslag bleken echter de weg en de Voer één geheel te vormen, en zonder natte schoenen bleek verdergaan niet mogelijk.
We keerden dus op onze stappen terug, en gingen aan knooppunt 44 braaf richting 45.
Vanaf daar richting knooppunt 90, en we zijn weer vlak bij ons vertrekpunt!

Wandelknooppunten
Dit traject is een benadering van de wandeling die wij liepen.  Een paar van de mooiste delen van ons traject mis je, maar de wandeling blijf een topper! 

90 – 46 – 47 – 55 – 60 – 62 – 63 – 64 – 65 – 66 -67 – 54 – 48 – 49 – 50 – 43 – 44 -45 – 90

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.