Wandelen langs knooppunten

Als je in Vlaanderen wil wandelen en niet alleen wil terugvallen op wandelingen die her en der, vooral in iets grotere natuurgebieden, uitgestippeld zijn, is het wandelknooppunten-netwerk vaak een goed vertrekpunt.

Als ergens een wandelknooppuntennetwerk bestaat, kan je er gewoonlijk ook best leuk wandelen. En dat het netwerk gebruik maakt van heel veel ‘trage wegen’ die vaak al heel lang bestaan zorgt vaak voor leuke ontdekkingen en fijne trajecten.Voor wandelingen in Vlaanderen gebruik ik  vaak het knooppuntennetwerk, en zo mogelijk vind je bij de wandelingen op deze site ook een lijstje van de knooppunten. Omdat ik echter toch regelmatig van het netwerk afwijk, zullen er soms kleine verschillen zijn tussen het knooppuntentraject enerzijds en het gps-traject dat je bij de wandeling kan downloaden of kan gebruiken via Wikiloc of Viewranger.
Tegenwoordig exporteer ik de route vervolgens vaak als gpx, die ik die ik dan importeer in Viewranger,mijn favoriete navigatie-app.  Een nadeel van de kaarten van het knooppuntennetwerk (zowel de reële als de virtuele kaarten) is immers dat je uitsluitend onderscheid kan maken tussen verharde en onverharde wegen, maar dat je nauwelijks kan uitmaken hoe breed/druk een verhard deel van een route is.  In Viewranger daarentegen kan je gebruik maken van diverse kaarten die meer of minder gedetailleerd zijn.  (Maar meer daarover lees je hier.)  Via die app is het dan ook gemakkelijk om alternatieven te zoeken voor onderdelen van de route die er minder interessant uitzien (en die aanpassingen gebeuren soms al vooraf, of anders onderweg…)

Voor routes in Vlaanderen zal je dan ook vaak de knooppuntennummering van een route terugvinden.  Soms wijkt die dus gedeeltelijk af van de wandeling die ik zelf maakte.

In Limburg – nochtans de geboortegrond van het eerste knooppuntennetwerk, dat voor fietsers bestemd was – kan je nog maar op een paar plekken via knooppunten, en daar vindt je dan alleen een gpx-bestand terug of een link naar de route zoals ik die naar Viewranger heb geupload.

In Wallonië bestaat er enkel in de Oostkantons een (virtueel) knooppuntennetwerk.  In Nederland en Duitsland – maar daar vind je voorlopig nog geen wandelingen op dit blog – is het principe intussen ook al bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.