Wandelen met Viewranger of Wikiloc

2 maart 2022:Viewranger is niet meer...

Onderstaande tekst is intussen deels ‘obsoleet’…
De fantastische app Viewranger bleek een tikkeltje te fantastisch, en werd opgekocht (lees: opgeslokt) door het veel commerciëlere OutdoorActive.
OutdoorActive is geen ‘slechte’ app, maar voor mij is het niet helemaal een waardige vervanger.  Daar ben ik voorlopig nog naar op zoek…

Eigenlijk voel ik me nog altijd een heel klein beetje een afvallige…
Jaren heb ik gezworen bij alleen maar kaart en kompas.
En telkens als ik met dat ‘gereedschap’ in mijn handen door het landschap struinde, kwamen mijn jaren bij de scouts weer tot leven!

Maar uiteindelijk ben ik toch bezweken.
De eerste ‘nederlaag’ leed ik toen we tijdens een vakantie in de Picos de Europa geconfronteerd werden met toch wel erg dure wandelkaarten, als ik de ene dag dat we aan die kant van de Picos verbleven in aanmerking nam. En dat terwijl ik met behulp van de wandelkaart die ophing op het pleintje bij de touristische dienst en de app ‘maps.me’ perfect de tocht die we die middag wilden doen kon uitstippelen.

En het was alsof het zo voorbestemd was… Ongeveer halverwege de wandeling, in een ruig gedeelte waar het pad nog nauwelijks zichtbaar was en bovendien slecht gemarkeerd, kwam er plots een behoorlijke mist opzetten.
En toen werd het voordeel van een navigatie-app meteen wel duidelijk: op het schermpje zagen we meteen wanneer we te ver van het pad afdwaalden, en in welke richting we het pad/ons doel moesten zoeken.

Fast forward naar onze vakantie in het Peak District in de zomer van 2018.
Geen mistige avonturen toen, integendeel, we bezochten dat notoire slecht-weergebied namelijk in die lange droge zomer toen er zelfs daar wekenlang nauwelijks regen viel.
Maar toen ik online op zoek was naar wandeltochten, bleken heel wat hikes terug te vinden in de app ‘Viewranger‘.
Ik installeerde die app, en was meteen verkocht…
Voor die ene week in het Peak District koos ik voor de ´free trial’ van 7 dagen van een Premium abonnement, waardoor ik dus de hele week niet alleen de beschikking had over een hele reeks verschillende gratis kaarten (die in heel veel situaties absoluut voldoende blijken), maar ook nog eens over alle (ALLE) ‘Ordnance Survey´ kaarten (zeg maar de officiële stafkaarten) van het Verenigd Koninkrijk.
Je kan overigens voor heel veel landen een jaarabonnement op de officiële stafkaarten kopen, en voor het hooggebergte of ongebaand terrein is dat zeker zinvol, maar in België is het gratis kaartmateriaal van de app meer dan voldoende.
De app schijnt ook de standaard navigatie-app te zijn van de bergreddingsdiensten in onder andere Groot-Brittannië, Zwitserland en Noorwegen.

Wikiloc is een goed alternatief, met in België een iets actievere ‘community’. Je vindt daarom via Wikiloc vaak meer uitgestippelde trajecten in België. Op mijn telefoon snoept de app van Wikiloc echter veel meer van mijn accu dan Viewranger, en daarom importeer ik uit Wikiloc gedownloade tracks liever in Viewranger. Sinds een update van Viewranger in zomer 2019 kan je bovendien rechtstreeks vanuit Viewranger foto’s maken, die dan al meteen gekoppeld zijn aan je track, en dat vind ik heel handig.
Naar Komoot link ik niet, die zoek je zelf maar even op.
Komoot vind ik een absolute draak van een app. Ik ben er waarschijnlijk veel te eigenwijs voor. Komoot wil mij naar zijn pijpen laten dansen, terwijl ik gewoon mijn eigen weg wil gaan, en dat mag je behoorlijk letterlijk nemen in dit verband…

Ook Outdooractive is een mogelijkheid, met vooral veel gebruikers in de Duitstalige landen, maar die app heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Het je zelf een favoriete navigatie-app? Laat het me dan weten in de commentaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.