Langs Voerense dorpen

Langs Voerense dorpen (Oosten)

Afstand: 13,5 km
Wegen: veel onverharde paden, maar ook verharde weg doorheen de dorpskernen. Verharde, zeer verkeersarme landbouwweg tussen St-Maartens- en St-Pieters-Voeren, en tussen De Plank en Teuven
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk met enkel hellingen, met één fikse klim tussen St-Maartens-Voeren en De Plank waar je toch enige conditie voor kan gebruiken.
Park&Hike: bv op de gemeentelijke parking van Teuven bij zaal Patria, of in het dorpscentrum van St-Pieters-Voeren 
Openbaar Vervoer: De Voerdorpen hebben allen haltes op buslijn 39b Tongeren-Voeren-Visé.  Informeer je vooraf over de uurregeling, want erg vaak rijdt de bus niet!
Horeca: We ontdekten caféetjes en terrassen in zowat elk dorp, en kozen zelf voor ‘The King’s Head Inn‘ in Teuven voor een fris glas aan het einde van  onze wandeling.
CultuurCommanderie in St-Pieters-Voeren (nu viskwekerij)

Ons oordeel: ★★★★☆ (Eigenlijk was het een perfecte wandeling tot de laatste paar honderd meter die over een drukkere verkeersweg liep.  Daarom toch één sterretje minder dan perfect.)

 

De wandeling

De keuze voor deze wandeling maakten we letterlijk op het laatste ogenblik.  We zaten in de auto onderweg naar Val Dieu, toen we ons realiseerden dat manlief de wandeling die ik voorzien had al een paar keer had gemaakt.  Ik zocht dus snel een alternatief, en we draaiden in Aubel in noordelijke in plaats van in zuidelijke richting.  
En dat hebben we ons niet beklaagd!

Vanaf de kerk in Teuven liepen we in zuid-westelijke richting via een verharde weg, die aan de Mosterdhoeve (automaat met geitenkaasjes en ander zuivel) al snel verandert in een onverharde landbouwweg, en tenslotte versmalt tot pad waar het landbouwgebied overgaat in de begroeiing van het Veursbos waarvan we klein stukje doorkruisen.
Het Veursbos wordt door een asfaltweg doorsneden, die we oversteken om weer het bos in te duiken. (Mooie dode boomstam vol zwammen!)

Al snel verlaten we het bos weer, en gaan langs de bosrand verder (betonbaantje, en voorbij de ijs-hoeve links een aanvankelijk sterk dalend smal pad), en komen al snel in Teuven, een charmant en rustig gehuchtje. Van daaruit is het niet ver naar St-Pieters-Voeren. Om te eten en te drinken is hier volop gelegenheid, maak eventueel van de gelegenheid gebruik om de forellenkwekerij in de Commanderij te bezoeken (gratis mits consumptie of aankoop in de winkel, anders € 2,50).

Via een verharde, maar heel rustige weg bereiken we Sint-Maartens-Voeren.
We doorkruisen het centrum en volgen kort de doorgaande weg (Kwinten) richting Ulvend, om waar die een bocht maakt naar rechts, linksaf het bos in te duiken (markering GR). Het pad bereikt tenslotte terug die doorgaande weg, maar enkele tientallen meter verder is er opnieuw een pad rechtsaf. Dit is een pittig klimmetje tot het gehucht ‘De Plank’.
Nu is het nog slechts een half uurtje via een aangenaam bergaf hellende landbouwweg tot in Teuven. (En dan was er  wel een tegenvallend stukje over een drukkere doorgaande weg!)

Het weer
Wij maakten de wandeling op frisse zondag in mei.  Meestal was het betrokken, maar af en toe brak de zon door, en op zuidgerichte hellingen kon het tijdens een klimmetje dan ook flink warm worden.  Ter hoogte van De Plank dreigde het even te gaan regenen, maar dat zette niet door, en in Teuven aangekomen konden we nog genieten van een terrasje…

Wandelknooppunten: 85 – 86 – 73 – 74 – 65 – 64 – 63 – 62 – 60 – 55 – 47 – 91 – 48 – 54 – 67 – 72 – 71 – 87 – 88 – 86 – 85

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.