Nazomeren rond Soiron

Nazomeren rond Soiron

Afstand: 12 km
Wegen: zeer rustige landbouwwegen, bospaden die soms rotsig kunnen zijn
Moeilijkheidsgraad: Goed te doen met een normale conditie, ondanks enkele pittige hellingen.
Park&Hike: Parkeren aan de kerk van Soiron = beginpunt van de wandeling
Openbaar Vervoer: Bushalte op lijn 69 van Luik – Gare Leopold naar Xhendelesse.
Horeca: Dit maakten we nog niet mee op onze wandelingen in Herve… Het dorpje dat start- en eindpunt vormt van deze wandeling is ruim van horeca voorzien. 
Du Coq à l’Ane is een bakkerij/café/kruidenier waar je veel lokale producten vindt, en situeert zich in een hoekpand vlak bij de kerk.
Le Vieux Soiron, een restaurant in een historisch pand.
La Taverne de Soiron: Op een boogscheut van de kerk, met een terras aan de straatkant.
Cultuur: Je kan in Soiron gerust nog een historische dorpswandeling maken, zie hiervoor een dorpsplan op de site van Les Amis du Ban de Soiron. Zeker de moeite waard zijn de droogschuur voor kaardebol, en de publieke wasplaats.

Routebeschrijving

Het land van Herve is een prachtig wandelgebied, en Soiron is voor ons tot nu toe het mooiste van de ‘plus beaux villages’ in dat gebied.  (Alleen Limbourg moeten we nog bezoeken).
In tegenstelling tot Olne en vooral Clermont-sur-Berwinne hadden we bovendien het gevoel dat dit dorpje nog echt leefde en actief was.  Of wellicht was zaterdag gewoon een betere dag om het leven in deze dorpjes op te snuiven…

Vertrekkend vanaf de parking aan de kerk  komen we langs een klein bronnetje waar de dorpelingen nog water komen halen.  Wat verderop kom je voorbij een openbare wasplaats, die al lang niet meer in gebruik is.  (Dat er bij de kasteelhoeve nog een historische kaardebol-droogschuur te zien is, lazen we later pas.)

Deze wandeling waarbij je vooral het gebied ten zuiden en ten zuidoosten van Soiron verkent, is landschappelijk erg afwisselend.  Beboste hellingen worden afgewisseld met weidse vergezichten en pittoreske dorpjes.
Dat het land van Herve een geliefde wijkplaats is voor ‘gegoede burgers’ die de stedelijke drukte van Verviers en Luik achter zich willen laten, merk je aan de vele gerenoveerde en tot villa omgevormde hoeves.  Gelukkig blijft het gewoonlijk zeer smaakvol.

De wandeling is niet lang, en goed te doen met een normale conditie.  Hou er wel rekening mee dat je in dit deel van het land van Herve toch te maken krijgt met wat pittiger hoogteverschillen.  In totaal overbrug je ruim 500 hoogtemeters, en er zitten een paar lange klimmetjes in het traject!

Wandelknooppunten:
Helaas… Het Waalse wandelknooppuntennetwerk beperkt zich voorlopig tot de Oostkantons.  
Deze wandeling loopt hier en daar gelijk met de ‘Route d’Artagnan‘ (lange-afstandsruiterpad), en met de ‘Tour d’Olne‘, maar dat gaat om zulke korte trajecten, dat aan de hand daarvan de wandeling niet kan beschreven worden.

4 thoughts on “Nazomeren rond Soiron

 1. Hoi Anna,
  Je hebt er weer een mooie wandeling in Wikiloc staan .
  We gaan de wandeling beslist lopen.

  Groetjes je volger van Wikiloc.

  1. Het weer is ook weer ideaal voor een lekkere wandeling.
   Één van de volgende dagen zet ik onze mooie tocht van afgelopen week in der Vogezen online…

 2. Het water loopt me in de mond bij je mooie foto’s en beschrijving. Misschien kun je me adviseren, ik zoek een leuk dorpje waar ik met mojn vriendin kan overnachten/wandelen, zij moet dit in een scootmobiel doen, vanwege een herseninfarct. Alvast bedankt, groet, Lili

  1. Helaas, ik heb je bericht te laat gezien…
   Wij wonen niet zo verschrikkelijk ver van het Land van Herve, en voor ons zijn het steeds daguitstapjes. Ik kan je dus op dit vlak niet echt adviseren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.