Grenspark Kempenbroek

In het hart van Grenspark Kempenbroek

Afstand: 10 km
Wegen: Op enkele stukken asfalt na zijn er vooral goed begaanbare bospaden. Toch is de route niet geschikt voor wandelwagens en rolstoelen, want je volgt ook een grazige dijk, doorkruist weides en steekt een beekje over via een smalle brug met treden. Hier en daar moet je over/door een wildhek.
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Park&Hike: Parkeren kan op de parking van vakantiepark Vosseven in Stramproy (Vosseven 77).  
Je kan de route ook halverwege starten en parkeert dan op d parking bij Natuur.huis Mariahof. (Mariahofstraat 51, Bree).  Of je kiest voor de parking bij De Luysmolen, maar moet je weg dan wel zoeken tot aan het hier uitgestippelde traject.
Openbaar Vervoer: Helaas… geen mogelijkheid om met openbaar vervoer één van de vertrekpunten te benaderen…
Horeca
Boshuis Nieuw Vosseven.  Eethuisje met leuk terras aan vakantiepark Vosseven.
Natuur.huis Mariahof: Bezoekerscentrum van Natuurpunt.
De Luysmolen: een vroeger watermolen op de Abeek, nu omgetoverd tot een gezellig rustpunt voor ‘zachte recreanten’, en gelegen in een fietsstraat.

Routebeschrijving

Wij maakten de wandeling vertrekkend vanaf Recreatiedomein Vosseven.
Een ander mogelijk vertrekpunt is Bezoekerscentrum Mariahof in Natuurpuntdomein Sint-Maartensheide / De Luysen.  In dat geval kan je de wandeling iets inkorten door de ‘boomstambrug’ over de Abeek niet over te steken (om dan verder naar het noorden door het weiland richting Nederland te lopen).  Je volgt in plaats daarvan de Abeek verder in westelijke richting tot die de Lossing (een afwateringskanaal?) kruist, steekt daar de Abeek over om die verder naar het westen te volgen over een grazige dijk.

Een derde mogelijkheid is om je wandeling te starten aan de Luysmolen.  In dat geval volg je vanaf de watermolen de Abeek in oostelijke richting, tot je route de hier uitgestippelde track bereikt.  

Toen wij de wandeling deden, werden er in het westelijk deel van het natuurgebied grote beheerswerken uitgevoerd door Natuurpunt.  Lange tijd bevond zich hier een (illegaal) recreatiedomein, maar ondanks de ingrijpende werkzaamheden is nu al te zien dat Natuurpunt weer eens heel goed bezig is.  Het gaat hier een pareltje worden! 

Vogelliefhebbers mogen hun verrekijker niet vergeten.  Je komt voorbij twee vogelkijkhutten, en als je oplet kan je halverwege nog een klein ommetje maken naar een vogelkijkwand.

Wandelknooppunten: Geen wandelknooppunten, want in dit deel van de provincie Limburg is (nog?) geen knooppuntennetwerk.

Meer in deze regio:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.