Het Geuldal bij Gulpen

Het Geuldal bij Gulpen

Afstand: 13 km
Wegen: Een afwisseling van bredere en smallere wegen en paden, verhard en onverhard.  Toen wij de wandeling maakten was de route hier en daar heel erg nat, en zouden laarzen handig geweest zijn.  Gezien de droogte sindsdien zal dat intussen al lang geen probleem meer zijn.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.  Met een normale conditie prima te doen, maar hellingen zijn in deze streek een gegeven…
Park&Hike: Parkeren kan, gratis zelfs,  op de parking aan de Schoolstraat in Gulpen
Openbaar Vervoer: Busstation Gulpen op een paar honderd meter van de Markt in Gulpen
Horeca: Meerdere café’s en restaurants op de Markt in Gulpen.
Cultuur: Onderweg passeer je enkele markante gebouwen, zoals de vierkantshoeve ’t Bakhuis vlakbij een stenen wegkruis.  Het pittoreske buurtschap Stokhem alleen al maakt de wandeling de moeite waard.

We maakten deze wandeling in maart, en ik publiceerde ze niet eerder omdat wandelen buiten België er voor ons Vlamingen voorlopig niet inzit… Maar dromen mag natuurlijk altijd, en nu al plannen maken voor wanneer de grenzen voorzichtig openen ook.
En wellicht heb ik ook Nederlandse meelezers, voor wie dit wel een mooie wandelsuggestie is.
Als steeds geldt: klik op de foto’s om ze op een mooier formaat te bekijken!

Vanaf de parking aan de schoolstraat in Gulpen lopen we naar de Markt, en dan via de Dorpsstraat de Beverbergweg in.  Dit is een mooie weg maar eerder smal en met veel autoverkeer.  Je kan daarom ook een ommetje maken en vanaf de Markt via de Rosstraat, de Willem Vliegenstraat en de Witteweg tot aan de kruising met de Beverbergweg te lopen.
Vanaf dit punt is de Beverbergweg onverhard en is autoverkeer er niet meer mogelijk.
De eerste kilometers van de wandeling zijn mooi, met wijdse vergezichten over landbouwland en weides, maar op een bepaald ogenblik dreigt dit toch een beetje eentonig te worden.  Net op dat ogenblik wordt het landschap steeds afwisselender.
Ook de flora wordt hier steeds gevariëerder.  We wandelden hier in de hele vroege lente door wolken van geur van het Maarts viooltje, en ontdekten zowaar de zeldzame Gele Bosanemoon (bijna) in bloei!  
Na een afdaling komen we uiteindelijk aan de Geul, en al snel gaan we het karrenspoor af en volgen we het Kerkpad richting Wijlre.  In dit unieke stukje natuur is het onmogelijk de sporen van de aanwezigheid van bevers niet te zien…

De wandeling was tot nu toe al mooi, maar vanaf hier is het werkelijk een pareltje.  Het Kerkpad voert door een drassig natuurgebied langs de meanders van de Geul, en dit gebied willen we absoluut ook een keer in mei-juni bewandelen.
Daarna wandel je door het buurtschap Stokhem, waar je langs verschillende vakwerk-woningen wandelt.
Na Stokhem voert het pad je de hoogte in, en volg je de heuvelrug ten westen van de Geul, om tenslotte weer af te dalen naar Beertsenhoven.  Daar geeft een wegwijzer je de keuze tot een korter en gemakkelijker traject (dat na een halve kilometer de verkeersweg volgt), of de mooie maar steile route via de Dolsberg, die je een mooie blik laat werpen op een grote vakwerkhoeve.
Je daalt vanaf de Dolsberg weer af via de Dolsbergweg en kiest vervolgens voor het Dolsbergvoetpad dat je terug in de bebouwing van Gulpen brengt. 

 

4 thoughts on “Het Geuldal bij Gulpen

  1. Ja, dit is een prachtstreek. We zijn er ooit met de grote familie gepasseerd toen we van de jeugdherberg in voeren kwamen. Het landschap is vergelijkbaar. Een interessante regio die enkele dagen wandelplezier verzekert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.