Valkenburg: Sint-Jansbos en Geuldal-kastelen

Valkenburg: Sint-Jansbos en kastelen in het Geuldal

Afstand: 7,5 km
Wegen: Van smalle bospaden tot brede landbouwwegen.
Moeilijkheidsgraad: enkele pittige hellingen, vooral in het begin.  Goed te doen met een enigszins behoorlijke conditie.
Park&Hike: Walramplein aan het begin van de wandeling.  Betaald parkeren, ook op zondag. 
Openbaar Vervoer: Het station van Valkenburg ligt op 10 minuten lopen van het Walramplein.  Of je neemt vanaf het station bus 4 of 51 tot halte Wilhelminalaan. Het is dan nog een paar honderd meter naar het begin van de wandeling.
Horeca: Valkenburg is niet voor niets een toeristische trekpleister, daar vind je voor elk wat wils.
Onderweg is er de schenkerij in de Wilhelminatoren, de Brasserie van Kasteel Schaloen en bijna aan het einde van de wandeling het Koetshoes aan Kasteel Oost
Cultuur: behalve de kastelen (Schaloen, Oud-Valkenburg en Oost) mag ook de Wilhelminatoren en de Sint-Jansboskapel vermeld worden.

In de nasleep van wat gezondheidsproblemen blijven onze zondagse wandelingen voorlopig wat korter, maar vandaag wandelden we toch weer een keer wat verder van huis.

Dit tochtje is een  korte rondwandeling vanuit Valkenburg met een paar pittige hellingen, vooral in het begin (vanaf het Walramplein naar de Wilhelminatoren).  
Het eerste deel van de wandeling gaat door het Sint-Jansbos, waar we helemaal in het begin een grote plek bloeiende winterakoniet zagen, met vlakbij ook veel sneeuwklokjes.  Jammer genoeg lukte het me niet ze mooi op de foto te zetten, daarvoor stonden ze net te ver weg…
Na een tijdje zagen we aan de overkant van het dal, op de grens van Schin-op-Geul en Valkenburg, al een paar markante gebouwen liggen waar we op de terugweg voorbij zouden lopen.
Naar Kasteel Schaloen keren we zeker een keer terug, want de voormalige kasteeltuin is tegenwoordig onder het deskundige beheer van IVN omgevormd tot een kruiden- en heemtuin.  Helaas is die pas open vanaf de laatste zondag van april (tot de eerste zondag van oktober).  
Voorbij Kasteel Schaloen werp je nog een blik op Kasteel Oud-Valkenburg. Al snel steek je de Geul over, en die volg je tot je terug in Valkenburg bent. Vlak voor het einde van de wandeling kom je voorbij Kasteel Oost, een opvallend geel landhuis, waar de sneeuwklokjes massaal bloeiden.

Wandelknooppunten/markering:

Helaas, in dit deel van Nederland lijkt nog geen wandelknooppuntennetwerk.  
Er is ook geen bestaande markering voor dit traject.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.