Greenspot Vrijhern, ‘Natuur rond de kluis’

Greenspot Vrijhern, 'Natuur rond de kluis'

Afstand: 8,5 km
Wegen: rustige verharde en onverharde wegen, enkele mooie bospaden
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Park&Hike: Aan het begin van de wandeling (Greenspot), en  honderd meter verderop aan de kluis. 
Openbaar Vervoer: Bushalte Hoeselt Metser op de lijn 10 en 437 (beide Genk-Tongeren) en lijn 104 (Hasselt-Tongeren)
Horeca: Op zondagnamiddag is café ‘In d’oude Gewoonte’ in de Kluis open.  Wij wandelden er op zaterdag, dus verder kunnen we er niks over vertellen… 
Cultuur: Op deze plek in Vrijhern (Hoeselt) bevindt zich al sinds 300 jaar een kluis.  Aanvankelijk een klein hutje in de Hoeseltse bossen, wat later een kluisgebouw in vakwerk waar in 1706 een kapel aan werd toegevoegd die een exacte kopie is van het Heilig Huisje van Nazareth in het bedevaartsoord Loreto.
Het kluisgebouw is in 1968 gerestaureerd, en is de enige nog bewoonde kluis in Limburg.

‘De aandachtige lezer’ zal gemerkt hebben dat de wandelingen die ik beschrijf plots een stuk korter zijn geworden.
Gezondheidsproblemen hebben het afgelopen jaar wat stokken in de wielen gestoken; twee operaties in het najaar van 2019 hebben mijn conditie geen goed gedaan…

De wandeling van vandaag maakten we eigenlijk al in januari.
Het was de eerste keer sinds mijn laatste operatie dat ik nog eens een wandeling van meer dan 5 kilometer aandurfde.
Midwinter was nog maar net voorbij, de dagen waren kort en het weer wisselvallig.  Ondanks de soms dreigende luchten hielden we het gelukkig droog.

Deze wandeling is één van de weinige op dit blogje die een reeds bestaande markering volgt, dus ik ga niet erg veel over de route uitleggen.

Starten doe je aan de ‘Greenspot‘ van Vrijhern.  De Haspengouwse Greenspots zijn plekken waar specifiek het wandeltoerisme gepromoot wordt.  Haspengouw is inderdaad niet de meest vanzelfsprekende wandelregio.  Je hebt er weliswaar veel onbebouwde ruimte, en de boomgaarden zijn magnifiek in de bloesemtijd. Maar de trajecten over veelal betonnen landbouwweggetjes lenen zich vaak eerder tot fietsen dan tot wandelen.  Behalve dus rond die Greenspots.  Daar is het landschap over het algemeen veel kleinschaliger en afwisselend genoeg om ook al wandelend voldoende variatie te bieden.

We volgen de rode markering (driehoek). Vanaf de Greenspot moet je eerste een drukke verkeersweg (Bilzersteenweg) oversteken, maar al snel klim je via een leuk verhard paadje omhoog.  Daarna volgt het saaiste deel van de wandeling: een traject langs zo’n typisch Haspengouws betonbaantje, dat je gelukkig na een dikke kilometer verlaat, net voor het té saai gaat worden.  Je komt dan op een mooi grazig pad dat tussen een meidoornhaag en een houten hek doorloopt, en verderop een vlonderpad volgt (te zien op de eerste foto als je ze door aanklikken vergroot).  Vanaf hier wordt het leuk wandelen…

De drukke verkeersweg die we in het begin overstaken kunnen we tegen het einde van de wandeling ondergronds kruisen, door een fiets- en wandeltunnel die (als ik het me goed herinner) uit 1830 of kort daarna dateert.
Als je erg dorstig bent, kom je misschien in de verleiding om vlak na die tunnel rechtsaf de St-Annastraat in te gaan om al snel de Kluis te bereiken, maar ik raad je aan gewoon de gemarkeerde route te volgen over de ‘Weg van Hern naar Riksingen’ die al snel overgaat in de Vrijhernstraat.

Waar de Vrijhernstraat (en de route) wat verder rechts afbuigen in de richting van enkele huizen, staan twee prachtige eiken, waarvan de meest westelijke in september 2019 verkozen werd tot ‘Sjùnste Boom van Hoeselt’.  En niet zonder reden!

Nog voor je de huizen bereikt gaat het pad rechtsaf, en niet veel verder bereik je na een paar bochten de Kluis.
Neem een kijkje in de ‘Samentuin‘ van VELT achter de kluis, bewonder het glasraam in de kapel, en drink een glas op mijn gezondheid (als ‘In d’oude Gewoonte’ open is…)

Wandelknooppunten:

In dit deel van de provincie Limburg is er alleen een fietsknooppuntennetwerk.
De route is echter van begin tot einde gemarkeerd met een rode driehoek vanaf ‘Greenspot Vrijhern’ in de Kluisstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.