Meldert: Winterlicht rond de Venusberg

Winterlicht rond de Venusberg

Afstand: 10 km
Hoogtemeters: 70 m
Duur: 2,5 uur
Wegen
: ongeveer 70% onverhard, maar steeds goed begaanbaar.  Enkele stukjes verkeersweg, waarvan vooral het stukje aan het eind van de wandeling in het centrum van Meldert (bij Lummen) wat drukker is.  
Moeilijkheidsgraad: technisch niet moeilijk, er zijn weliswaar ongewoon veel helllingen voor een wandeling in de Kempen, maar ze zijn nooit lang en steil.  
Markering: De route zoals ze hier beschreven staat loopt gedeeltelijk samen met de gemarkeerde route ‘rode driehoek’.  Ook die wandeling is ongeveer 10 km, en is dus een perfect alternatief voor deze wandeling als je liever niet met een gps-app loopt.
GPX: zie onderaan
Park&Hike: Je kan de wandeling starten aan de parkeerplaats van FC Meldert in de Pastoriestraat.
Openbaar Vervoer: Bushalte Meldert Centrum, lijn 35 c en 91, ligt bijna pal op de route.  Vanaf de halte loop je 100 m in zuid-oostelijke richting (richting Lummen) en ga je vervolgens aan het kruispunt linksaf om de wandeling in tegenwijzerzin (zoals beschreven, na 500 m kom je aan ‘ons’ vertrekpunt voorbij) te doen, of naar rechts om ze in omgekeerde richting te wandelen.  
Horeca: In het centrum van Meldert is wat horeca, onderweg niets.
Cultuur: neem even een kijkje in de parochiekerk van Meldert, waarvan de toren heel modern gerenoveerd is nadat die in het 2006 was ingestort.
Geologie: De Venusberg is een zogenaamde getuigenheuvel van (ijzer)zandsteen.  Eigenlijk is het een versteende zandbank uit de Diestiaanzee, die deel uitmaakt van een heuvelrug die in westelijke richting doorloopt tot bij Cap-Griz-Nez.

Ons oordeel?

3.5/5

De wandeling was absoluut geen tegenvaller, al helemaal niet omdat we de bestemming pas op het laatste moment kozen.
We hadden inderdaad een wandeling verder weg gepland, maar moesten drie kwartier zoeken naar de portefeuille van manlief.  En omdat de avond in deze tijd van het jaar al vroeg valt, moesten we het dus veel dichter bij huis gaan zoeken.

De wandeling start heel mooi met een holle weg die je langzaam omhoog, en vooral de eerste 2/3 van de wandeling is heel boeiend.  In de tweede helft zitten minder interessante stukken, maar ook zeker nog mooie gedeelten.

Routebeschrijving

Vanaf de parking (of vanaf het centrum van Meldert als je de bus nam) loop je via de Pastorijstraat in noordoostelijke richting.  Waar de Pastorijstraat naar rechts afbuigt om als Geenrodestraat verder te gaan, lopen we rechtdoor en nemen de holle weg (die heel toepasselijk Holstraat heet) en die ons heel geleidelijk stijgend mee neemt.

We blijven de plaatselijke markeringen volgen (rode driehoek, blauwe ruit) en waar de Holstraat overgaat in de Bijgaertstraat gaan we met de gemarkeerde route linksaf.
Na ongeveer 600 m kruist de aardeweg die we volgen een verkeersweg (Geeneinde). We steken over en vervolgen onze route rechtdoor.  Voor ons zie we de heuvelrug die de Venusberg is al opdoemen.
Na een goeie 100 m neemt de markering ons mee naar links via een grazig pad. Al snel passeren we een klein poortje, en komen in het mooie heidegebied dat door Natuurpunt beheerd wordt.  Bovengekomen gaan we weer een poortje door, en vervolgens opnieuw linksaf.  Na zowat 400 meter zien we links tussen de velden een uitkijkplatform, en we nemen het pad dat daar naartoe leidt.  De akker ten westen van dit pad wordt door Natuurpunt volgens het aloude drieslagstelsel bebouwd.

Honderd meter voorbij het uitkijkplatform nemen we het pad naar rechts.  Na ongeveer een kilometer is het even uitkijken: 
Waar we het bos verlaten loopt er een weg naar rechts, maar we lopen nog een stukje rechtdoor. 150 m verder, voorbij de eerste huizen, gaan we met een scherpe bocht naar rechts het pad in, dat gemarkeerd is met de rode driehoek die we al kennen, en een oranje bol.  Waar het pad het bos op de Hertenrodeberg bereikt gaat het naar links het bos in. Een halve kilometer verder steken we de vrij drukke Meldertse baan over en gaan nog een paar honderd meter rechtdoor. 

Hier gaan we even linksaf, maar 20 m verder bij een zitbank gaan we rechtsaf, en verlaten voorlopig de plaatselijke markering.  Aan de andere hoek van de akker gaan we opnieuw naar rechts, en weer 100 m verder nemen we het pad dat linksaf het bos in gaat.  We volgen dit pad rechtdoor, doorheen aanvankelijk een saai naaldbos, maar al snel een jong, maar veel interessanter loofbos.  Waar we het bos verlaten gaan we naar links, en we vervolgen deze weg tot die na een paar bochten die afwisselend naar rechts en naar links gaan, uitkomt in de Hezestraat tegenover een boerderij waar aan de stank te oordelen overduidelijk varkens worden gekweekt.  Hier gaan we naar rechts in de richting van de verkeersweg.

Na ongeveer 300 m bereiken we de wat drukkere Heesweg, en we gaan linksaf. 200 m verderop steken we de straat over om een smalle weg in te gaan.  Die loopt algauw het bos en bereikt meteen daarna een groepje huizen.  Let hier even op: tussen de huizen gaat een weggetje naar links, en daar moeten wij ook naartoe!  Als je het bos bereikt merk je opnieuw een plaatselijke markering op, dit keer een blauwe ruit van een wandeling van Zelem.  We zullen die een klein stukje volgen.
Aan een gerenoveerde boerderij aan een open plek in het bos gaan we naar rechts.  Een paar honderd meter verderop buigt het pad naar links en al snel bereiken we een kruispunt van meerdere paden.  Let even goed op: het meest rechtse pad is gemarkeerd met de blauwe ruit die we niet meer volgen. We nemen het tweede pad naar rechts, dat opnieuw gemarkeerd is met de rode driehoek die we kennen uit het eerste deel van de route.  300 m verderop steken we de Zelemse baan over, en nog eens 100 m verder gaan we linksaf (plaatselijke markering gele zeshoek, oranje bol) en wandelen nu bijna in rechte lijn terug naar het centrum van Meldert.
(Het begon al stilaan donkerder te worden, maar als je nog tijd en frisse benen hebt, loont het de moeite om de rode driehoek verder te vervolgen voor nog een ommetje van een kleine twee kilometer doorheen de Vallei van de Zwarte Beek te maken.)

Plaatselijke markering:
De route gemarkeerd met een rode driehoek is ongeveer even lang als onze tocht, en loopt er een flink stuk gelijk mee op.
Wij lieten de vallei van de Zwarte Beek uit tijdsnood achterwege, maar van andere wandelingen ken ik dit als een heel mooi gebied!

 

Deze vind je wellicht ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.