Van Bakewell naar Haddon Hall

Van Bakewell naar Haddon Hall via Lathkill Dale

Afstand: 9 km + 1-2 km rondwandelen in Haddon Hall en de tuin.  Het is niet onverstandig voor wandeling en bezoek aan het landgoed toch een dag uit te trekken…
Wegen: grotendeels onverhard, deels door weilanden.
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk, maar ongeschikt voor rolstoelen en buggy’s 
Horeca
Over Haddon: de pub van Lathkill Hotel, gelegen op het punt waar we het dorpje kort even aandoen, en The Garden Tea Room aan de andere kant van het dorpje.
In het restaurant van Haddon Hall, gelegen in de 17de eeuwse stallen, kan je terecht voor een lekkere lunch of een heerlijke afternoon tea. 
In Bakewell aan het begin en einde van de wandeling is ruim voldoende gelegenheid om de innerlijke mens te versterken. Probeer eventueel eens de in Engeland beroemde Bakewell Tart en Bakewell Pudding!
Cultuur: Haddon Hall heeft niet de grandeur van Chatsworth, eveneens in het Peak District, maar is een heel mooi middeleeuws landgoed met prachtige tuinen.  (Ticket: £18.50 voor een volwassene
Honden? Ongeschikt, je moet meerdere weiden doorkruisen waar je vee, vooral koeien en schapen, ontmoet.  Ook de diverse stiles waar je overheen moetklimmen vormen wellicht een hindernis (ik heb geen hond, dus geen idee wat zo’n dier kan?).

Hoewel ik dit bericht pas schrijf nu dit blog al bijna een jaar ‘in de lucht’ is, is deze wandeling in zekere zin verantwoordelijk voor het ontstaan ervan.

Het was immers tijdens onze vakantie in 2018 in het Peak District dat ik de app Viewranger leerde kennen, en deze wandeling was de eerste die we maakten met behulp van die app.  
Ik had gekozen voor een ‘free trial’ van het Premium abonnement, waarbij ik bovendien gratis gebruik kon maken van alle ‘Ordnance Survey‘ kaarten van Engeland, de officiële stafkaarten.  Dat was mooi meegenomen, maar intussen heb ik al lang begrepen, dat voor het soort wandelingen dat ik gewoonlijk maak de Open Street Maps die je altijd gratis kan gebruiken met Viewranger meer dan voldoende is.

Maar genoeg over Viewranger, laat ons liever vertrekken…

Je kan de wandeling starten aan het kerkje van Bakewell.  Neem even de tijd om over het kerkhof rond te lopen, waar je twee Saksische kruisen kan ontdekken die dateren uit de negende eeuw.
Loop over Kings’ Street een heel klein stukje richting het centrum van het stadje, en ga dan rechtsaf Buts Road in.  Dat straatje volg je tot het einde, en je loopt verder rechtdoor over het pad dat de straat vervolgt.  Vlak voor het pad weer op een straat uitkomt, kan je linksaf het (naar Engelse normen zeer recente) kerkhof opgaan.  Het is een lange en erg  smalle begraafplaats.  Ongeveer ter hoogte van de kapel die zich aan het andere uiteinde bevindt verlaat je het kleine parkje.

Je laat het stadje nu al snel achter je en proeft echt van wat wandelen op het Engelse platteland is… Smalle paadjes die weidegronden doorsnijden.  Geen egale grasakkers, maar heel biodiverse vlaktes waar – in het juiste seizoen en het goeie weer – de insecten tussen de bloemen zoemen.  Even verderop maken de weilanden plaats voor enkele akkers, waar het pad schuin doorheen snijdt. 

Als je Noton Barn Farm bereikt ga je rechtsaf, een kort stukje over verharde weg om al snel naar links de velden te doorkruisen richting Over Haddon. Als je echter de eerste huizen van Over Haddon bereikt ga je meteen scherp linksaf (hou de gps-track of een kaart even goed in de gaten), en je daalt vanaf daar langzaam af naar River Lathkill.  Lathkill Dale vond ik zelf een heel mooi stukje van de wandeling, en achteraf vernam ik dat het ook als één van de mooiste valleien van het ‘White Peak’ gedeelte van het Peak District wordt beschouwd.

Het traject loopt een stukje parallel met de rivier om, kort nadat je een verkeersweg bent overgestoken, in een bijna rechte hoek naar links afbuigt, en je door Haddon Fields rechtdoor naar Haddon Hall brengt.

Meer dan de helft van de wandeling zit erop, dus neem nu ruim de tijd om een bezoek te brengen aan dat landgoed.  Je kan er gerust een paar uur zoek brengen, zeker als je ook nog iets wil eten in het restaurant.

 

(Ik moet allicht niet meer vertellen, dat je met een klik op de foto’s een grotere versie kan bekijken…)

Tenslotte wordt het toch tijd om de terugtocht aan te vatten.
Je verlaat Haddon Hall via de toegangspoort en volgt de verkeersweg (Haddon Road) in de richting van Bakewell.  Al na een paar honderd meter wijst een wegwijzer ‘Public Foothpad’ je een pad aan dat naar rechts de weg verlaat.  Al snel steek je de Wye een eerste keer over, en het pad voert je langs de vele meanders van die rivier langzaam maar zeker terug naar Bakewell.
Als je daar aankomt is er misschien nog tijd om van een stuk Bakewell Pudding te proeven?

Wandelknooppunten:

One thought on “Van Bakewell naar Haddon Hall

  1. Beste An,
    Genoten van je foto’s en beschrijving van de wandeling. Voor mij een terug verlangen naar het mooie Peak District.
    Een aantal jaar geleden hier ook gewandeld, tijdens een reis met een tuinclub.
    Zal je site zeker volgen.
    Groet, Dini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.