Ga terug
+ servings

Gratin van Snijbiet met Linzen

Heerlijke comfort-food voor op een stormachtige herfstavond. De aardse smaak van de snijbiet wordt ondersteund en tegelijk verzacht door de room in de saus.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Vegetarisch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 0,5 kop puy-linzen
  • snijbiet (ras met brede stelen, zgn 'Swiss Chard')
  • 0,5 l passata of gepelde tomaten
  • 1 dl room
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 0,25 l groentebouillon
  • 50 g rijpe cheddar geraspt

Instructies
 

  • Kook de linzen bijna gaar. (Ik voegde aan het kookwater een restje rode wijn toe)
  • Was de snijbiet. Verwijder het blad van de stelen. Snijdt de stelen in stukjes van 2 cm en het blad in smalle reepjes.
    Snipper de knoflook.
  • Breng de passata of gepelde tomaten met de bouillon aan de kook, voeg peterselie en marjolein toe en laat zachtjes sudderen. Voeg na een kwartiertje de linzen toe en laat die verder gaarkoken. Voeg tenslotte de room toe, roer goed door elkaar (voeg zo nodig wat zout toe), en haal de pan van het vuur.
  • Verhit wat olie of boter, en fruit de knoflook gedurende 2 minuten op een zacht vuur.
    Voeg dan de snijbietstelen toe en laat stoven tot ze hun rauwe smaak beginnen te verliezen (bij jonge groenten is 5 minuten voldoende, ik stoofde ze zeker 10 min.)
    Voeg het snijbietblad toe en laat dit kort slinken.
  • Meng de snijbiet met de linzenbereiding en doe het geheel in een voldoende grote ovenschotel.
    Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak gedurende 20-25 min in een op 200° voorverhitte oven.
  • Serveer met aardappelen of een graan, en een frisse salade.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!