Viooltjes – recepten

Viooltjes zijn in de keuken enorm dankbare bloemetjes. Het maarts viooltje is geurig en lekker, en geeft een mooi kleuraccent, de andere viooltjes geven vooral die kleurtoets. Alleen die (in mijn ogen afschuwelijk lelijke) reusachtige tuinviolen moet je als onbruikbaar beschouwen, verder kan je bij elk viooltje wel een recept verzinnen…

(Naar beschrijving Viooltje)

Medicinale Recepten

Viooltjessiroop

  • 3 kopjes verse bloempjes
  • 1 kg suiker
  • 1 l water

Doe de bloempjes in een aarden pot, overgiet ze met kokend water en laat ze 24 uur trekken.
Zeef de vloeistof, voeg de suiker toe en laat de siroop 10 minuten koken tot de suiker is opgelost.
Giet de siroop in een met heet water gespoelde fles en sluit meteen af.
toepassing: als hoestsiroop

Viooltjes-honing(hoest)siroop

  • 3 delen viooltjes
  • 1 deel rozeblaadjes
  • 8 delen water
  • 2 delen suiker
  • honing

Laat de bloemen 15 tot 20 minuten zachtje doorkoken in het water. Zeven, suiker toevoegen en een klein beetje honing toevoegen en weer verwarmen om het dik te laten worden.
2 theelepels van dit siroopje en 1/2 theelepel citroensap mengen met ongeveer 2/3de eetlepel warm water. Naar behoefte om de 1 à 2 uur langzaam 2 theelepels hiervan innemen.
(Maar het siroopje is zo lekker dat het puur op pannenkoeken ook erg goed smaakt!)

Gemengd hoestdrankje

  • 1 tl duizendblad
  • 1 tl bergamot
  • 1 tl stokroosblad
  • 2 tl driekleurig viooltje
  • suiker of honing

Laat de kruiden trekken in een kopje heet water.
Om de vijf minuten roeren en zeven wanneer de vloeistof is afgekoeld.
Zoet met honing of suiker.
Neem om de 1 of 2 uur 2 eetlepels.

Viooltjesdrank

  • Gedroogde viooltjes
  • Eventueel: gedroogde bloemen van roos, geurgeranium (munt, roos…), bergamot, anjer…

Maak een aftreksel van gelijke delen van de (verse of gedroogde) bloemen en bladeren, alleen of in combinatie met geranium, roos, bergamot of anjer.
Roer een theelepel hiervan door een kopje heet water en laat dat 7 tot 8 minuten afgedekt staan.
Deze thee is de ‘tisane des violettes’ uit de Franse badplaatsen met geneeskrachtige bronnen en, een uitstekende vervanging voor zwarte thee.
Dit kan dienen als een mild slijmdrijvend middel bij lichte bronchiënaandoeningen, keelirritaties en met koorts gepaard gaande verkoudheid.
Met honing of suiker erbij maak je er een siroopje van.

Culinaire Recepten

Voor de culinaire recepten genieten, tenzij anders vermeld, de Maartse viooltjes de voorkeur. Je kan ook de andere wilde vormen, bij voorkeur de paars-blauwe, gebruiken, maar met de grote tuinviolen is het resultaat meestal niet erg appetijtelijk…

Viooltjessoep

  • 1 liter bouillon
  • 40 g rijst
  • 1 theelepel citroensap
  • 1/2 kopje versgeplukte viooltjes

Laat de rijst gedurende twintig minuten in de bouillon gaar worden, voeg er viooltjes en citroensap aan toe en laat de soep nog twee minuten zacht trekken.

Viooltjessalade

  • 500 g fijne andijvie
  • 1 eetl. fijngesneden selderieblad
  • 1 eetl fijngesneden peterselie
  • 1 eetl zwarte olijven
  • 30 viooltjes
  • 3 eetl. olie
  • 1/2 eetl wijnazijn
  • zout
  • suiker

Ontdoe de andijvie van de hardgroene delen, was de andijvie en laat haar zeer goed uitlekken.
Maak een sausje van de olie, de azijn, suiker en zout.
Snijd de andijvie in smalle reepjes en ver�meng haar met de olijven en de slasaus.
Strooi er tot slot de bloemblaadjes van de 30 viooltjes over en meng alles nog een keer.

Aardappelsalade met viooltjes

ul>

  • 750 g gekookte aardappelen
  • 4 eetl olie
  • 2 eetl wijnazijn
  • zout
  • peper
  • 1 hardgekookt ei
  • 1 groene paprika
  • 20 viooltjes
  • Maak een slasausje van het fijngeprakte ei, olie, azijn, peper en zout
    Snijd de versgekookte aardappelen in plakjes en meng deze nog warm met de slasaus.
    Garneer deze salade als de aardappelen door en door koud zijn met de 20 viooltjesbloemen

    Viooltjesrijst met paddestoelen

    • 200 g droogkokende rijst
    • 4 1/2 dl water
    • zout
    • 250 g champignons of andere eetbare paddestoelen
    • 2 eetl. boter
    • 1 eetl. fijngesneden peterselie
    • 1 eetl. viooltjeswater
    • 1/2 kopje room
    • zout, peper
    • 2 eieren
    • 3 eetl. bloemblaadjes van viooltjes

    Kook de rijst op de normale wijze droog en gaar. Smoor de fijngesneden paddestoelen in de boter breng op smaak met peper en zout.
    Klop de eieren zeer luchtig, voeg aan deze luchtig geklopte eieren het tot handwarmte afgekoelde mengsel van de gesmoorde paddestoelen, de room, peper, zout, peterselie en viooltjeswater toe .
    Vul een vuurvaste schaal om en om met een laag gekookte rijst en het eieren-paddestoelenmengsel.
    Zet de vuurvaste schaal in een pan waarin 3 cm water en plaats de pan met de vuurvaste schaal in de oven. Laat de schotel bij een temperatuur van ongeveer 165 C gaar en lichtbruin worden.
    Strooi er dan de fijngesneden blaadjes van de violen over en serveer zo warm mogelijk, bijvoorbeeld met salade.

    Gefrituurde viooltjes

    • 3 kopjes verse bloemen
    • 3 eetl. cognac of brandewijn
    • 2 eetl. suiker
    • 1/2 theelepel kaneel
    • 1 kopje bloem
    • 1 theelepel zout
    • 3 eieren
    • 2 eetl. slaolie
    • 1/2 kopje bier
    • olie om te frituren
    • eventueel iets lauwwarm water
    • olie om te bakken

    Was de viooltjes en droog ze zorgvuldig. Spreid de bloemen uit op platte borden en besprenkel ze eerst met cognac en dan met een mengsel van suiker en kaneel.
    Klop de dooiers van twee eieren stijf, voeg de olie toe en dan langzaam om en om de bloem en het bier. Eventueel nog een paar druppels lauw water.
    Klop de eiwitten van drie eieren zeer stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag.
    Verwarm de olie in een diepe pan, dompel de bloemen één voor één in het beslag en dan in de hete olie.
    Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm met suiker.

    Viooltjes met sinaasappelen en citroenen

    • 3 sinaasappelen
    • 2 citroenen
    • 3 eetl. boter
    • 1 eetl suiker
    • 1/2 theelepel zout
    • 1 eetl. fijngesneden muntblaadjes
    • 3 kopjes vioolblaadjes en -bloemen

    Schil de sinaasappelen en citroenen, verwijder de witte velletjes en snijd ze in plakken. Verwijder de pitten.
    Was de bloemen en blaadjes van de violen en droog ze zorgvuldig met papier.
    Smelt de boter in een koekenpan en laat er de schijven van de zuidvruchten gedurende 2 a 3 minuten in smoren. Voeg de blaadjes en bloemen van de violen toe, evenals zout en suiker en laat alles nog eens 3 minuten zacht smoren.
    Serveer warm, gegarneerd met fijngesneden verse muntblaadjes

    Cake met viooltjes

    • 100 g boter of margarine
    • 135 g suiker
    • 75 g bloem
    • 75 g zelfijzend bakmeel
    • 2 eieren
    • 1/2 dl melk
    • 1 eetl viooltjeswater
    • 1/2 kopje poedersuiker

    Roer de boter met de suiker romig, voeg er é&eacjte;n voor é&eacjte;n de eieren aan toe en blijf roeren tot er een luchtige gelijkmatige massa is ontstaan. Voeg dan bij gedeelten het mengsel van bloem en zelfrijzend bakmeel, melk en viooltjeswater toe.
    Vul een beboterde cakevorm met deze massa maar zorg ervoor dat de cakevorm ten hoogste tot 3/4 gevuld is.
    Bak de cake in een oven bij 150 C in 1 tot 1 1/2 uur gaar. Laat de cake heel even in de vorm afkoelen en stort dan op een rooster.
    Strooi er een laagje poedersuiker op en garneer met versuikerde viooltjes

    Viooltjesdessert

    • 6 eieren
    • 1/2 kopje witte suiker
    • 1 theelepel gedestilleerd viooltjeswater
    • 1/4 kopje fijngemaakte gesuikerde viooltjes

    Klop de eidooiers van vier eieren schuimig met de suiker. Voeg het gedestilleerde viooltjeswater toe.
    Klop de eiwitten van zes eieren zeer stijf en spatel deze door de schuimige massa van eidooiers en suiker. Bak deze massa gedurende ongeveer 10 minuten in een beboterde vuurvaste schaal in een oven bij 150 graden C.
    Strooi er dan de helft van de gesuikerde viooltjes op, maak met een vork kruiselings een inkerving in het midden van het gebak en strooi her de rest van de viooltjes in. Breng de oven op 165 C en laat alles gedurende 5 minuten geurig en gaar worden. Serveer warm.

    Viooltjessoufflé

    • 25 g boter of margarine
    • 25 g bloem
    • 1/2 l melk
    • 2 theelepels gedestilleerd viooltjeswater
    • 2 eetl suiker
    • 1/2 kopje gekristalliseerde viooltjes
    • 2 eieren

    Smelt de boter maar laat haar niet kleuren. Voeg de bloem, dan al roerend de warme melk en het viooltjeswater. Roer er dan de met suiker luchtig geroerde eidooiers door. Klop de eiwitten zeer stijf en spatel deze met een deel van de gesuikerde viooltjes door het beslag.
    Vul een beboterde vuurvaste schaal voor de helft met dit mengsel en plaats de schaal in een voorverwarmde oven. Laat de soufflé bij ongeveer 200 C gedurende 20 tot 25 minuten lichtbruin en gaar worden.
    Dien de soufflé (om inzakken te voorkomen) dichtgedekt zo snel en zo warm mogelijk op en garneer aan tafel met de rest van de viooltjes.

    Viooltjesjam 1

    • 1 kopje bloemblaadjes van viooltjes
    • 1/2 kopje water
    • 2 1/2 kopje geleisuiker

    Was de bloemen, droog ze zorgvuldig en maak ze daarna in de mixer zo fijn mogelijk. Meng met het water en daarna met de geleisuiker.
    Breng dit mengsel aan de kook en laat het gedurende vier minuten borrelend koken, tenzij de voorschriften op het pak geleisuiker anders luiden.
    Schuim af en vul de zorgvuldig gereinigde potjes met deze hete massa. Sluit onmiddellijk af met folie of een deksel en bewaar deze op een koele plaats.

    Viooltjesjam 2

    • 100 g viooltjes
    • 1 liter water (of 10 x het gewicht van de bloemetjes)
    • 1 citroen
    • kristalsuiker.

    Maak een afkooksel door de bloemetjes in het koude water te doen, voeg er de in stukken gesneden citroen (Biologisch geteeld of minstens onbehandeld) aan toe. Breng in een gesloten pan aan de kook en kook gedurende 20minuten.
    Filtreer de bereiding (door een kaasdoek?), en druk goed uit om zoveel mogelijk sap te verkrijgen. Weeg de vloeistof.
    Doe de vloeistof in een confituurpan en voeg suiker toe in een verhouding van 1 kg suiker/800 g vloeistof. Laat de suiker in de vloeistof oplossen en laat op hoog vuur gedurende 40 min koken onder voortdurend roeren.
    De jam is klaar als een druppeltje op een koud bord onmiddelijk ‘parelt’, dwz niet meer loopt. Schuim zo nodig af. Vul potjes tot aan de rand en sluit ze af (laat ze omgekeerd afkoelen.

    Viooltjesazijn

    • 1 kopje viooltjes
    • 1/2 l wijn- of goede ciderazijn

    Gebruik voor deze viooltjesazijn uitsluitend de geurige maartse viooltjes.
    Pluk de bloemen, was ze zorgvuldig, droog ze en vul een schone fles met de bloempjes. Giet er de wijnazijn op.
    Zet de fles op een zonnige warme plaats en laat het mengsel 24 uur trekken. Filtreer dan door een koffiefilter of een zeer fijn doekje en bewaar de viooltjesazijn op een koele plaats.
    Gebruik in vruchtensalade.

    Viooltjeswijn à la Apicius

    • 3 l rode wijn
    • 3 maal een kopje versgeplukte Maartse viooltjes

    Vul een klein linnen zakje met een kopje verse viooltjes. Hang dit zakje in de wijn. Laat zeven dagen trekken, verwijder het zakje en hang nogmaals een zakje met daarin een kop verse viooltjes in de wijn. Laat zeven dagen trekken.
    Herhaal dit nog eenmaal. Zeef de wijn dan en drink deze koel met iets honing.

    Versuikerde viooltjes 1: Op Italiaanse wijze

    • 100 g viooltjes
    • 200 g witte suiker

    Maak de gewassen en gedroogde bloemblaadjes van maartse viooltjes of paarse Viola cornuta zeer fijn in een vijzel of mixer en voeg er dan de suiker aan toe.
    Laat even goed drogen in de zon of oven en bewaar deze geurige en kleurige suiker in een gesloten glazen pot.

    Versuikerde Viooltjes 2

    • Viooltjes
    • 1 eiwit
    • suiker

    Doe het eiwit op een schoteltje en klop het licht tot het ondoorzichtig wordt.
    Met een pincet doop je elk blaadje of elke bloem in het eiwit (voor een goede deklaag) en vervolgens in de suiker. Schud het teveel aan suiker eraf.
    Leg de gesuikerde bloemen en blaadjes op een stuk vetvrij papier op een rekje en bedek ze met een tweede stuk papier.
    Droog ze op een warme, luchtige plek of in een oven op de laagste stand (met de deur op een kier) tot ze helemaal droog en bros zijn.
    Bewaar ze in enkele lagen in luchtdicht afgesloten blikken of dozen tussen lagen vetvrij papier. Maximale bewaartijd: 2 dagen.

    Als je arabische gom gebruikt in plaats van eiwit, zijn de viooljtes langer houdbaar.
    Gebruik bij voorkeur geen poedersuiker: door de toevoeging van een kleine hoeveelheid zetmeel om hem ‘poederig’ te houden, ontstaat in combinatie met het eiwit vaak een onapetijtelijk papje…

    Viooltjesijs

    • 1 1/2 kopje suiker
    • 1/4 kop druivensap
    • 1/4 kop water
    • 2 el gewassen viooltjes
    • sap van 2 sinaasappels en 1 citroen

    Los de suiker op in het water en druivensap. Roer hierdoor 2 eetlepels gewassen bloemzaadjes en breng het mengsel aan de kook. 10 minuten zachtjes doorkoken, af laten koelen en zeven.
    Voeg al roerend het sap van 2 citroenen en 1 sinaasappel toe.
    In bakjes voor ijsblokjes gieten en dan in het vriesvak.

    Met viooltjes gepaneerde vis

    • 4 mooie moten verse kabeljauw
    • een handjevol Maartse viooltjes
    • 150 gram paneermeel
    • 2 eiwitten
    • 50 gram boter
    • Evt. wat vers citroensap

    De eiwitten los kloppen, maar niet stijf. Hak de viooltjes kleiner en houdt er enkele achter voor de garnering. Meng de bloemetjes met het paneermeel.
    Haal de moten vis eerst door het losgeklopte eiwit en vervolgens door het mengsel van paneermeel met de bloemen. Laat dat enkele minuten rusten. Herhaal dit met elke volgende moot. Op deze manier krijg je een mooi krokant korstje. Bak de vis in de hete boter. Blus eventueel af met een beetje vers citroensap.
    Onmiddellijk opdienen, gegarneerd met de rest van de viooltjes.

    Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
    sig

    5 reacties op “Viooltjes – recepten

    1. Tineke Jooren-Hardenbol

      31 maart 2008 at 07:59 Beantwoorden

      Wat een geweldige site ,Ik heb je gevonden via 10 jaar Seasons uitgave
      Bedankt
      Tineke

    2. fantastische recepten. ik wil er enkele uitproberen.

    3. super leuke site alles wat ik zocht, jullie gevonden door recepten viooltjes in google
      vele kruiden groetjes

    4. Ik was op zoek naar een recept voor viooltjesconfituur. Die van u ga ik zeker eens proberen. Mooie site ! Groetjes.
      Christel recently posted…Het eerste lentezonneke !!!My Profile

    Laat een reactie achter op Tineke Jooren-Hardenbol Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    CommentLuv badge