Series: In bloei op... - 2016

In bloei op 1 januari…

Dit bericht is deel 1 van 3 in de reeks In bloei op... - 2016

Hazelaar - Corylus avellana
Hazelaar – Corylus avellana
De afgelopen jaren ben ik een paar keer op Nieuwjaarsdag door mijn tuin gelopen, om eens te turven hoeveel planten er in bloei staan…
Dit jaar deed ik niet anders…

Natuurlijk zijn er ‘the usual suspects’, winterbloeiers die vaak al halverwege de herfst hun eerste bloemen openen, en daar zonder moeite maandenlang mee doorgaan.
Met stip op nummer 1 staat dan de Viburnum bodnantense ‘Dawn’, die zijn eerste bloemknoppen opende eind september, en daar allicht voor maart niet mee stopt.
Dat de (2) winterkamperfoelie flink bloeit is ook niet zo ongewoon (Lonicera fragrantissima – letterlijk ‘de meest geurige kamperfoelie’).
En hoewel van (3) rozemarijn wordt gezegd dat die vanaf maart begint de bloeien, is de onze eerder een winterbloeier die met bloeien begint in september-oktober, en daarmee doorgaat tot het vroege voorjaar.

(4) Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ laat in een niet te koude winter gewoonlijk tussen kerst en nieuwjaarsdag zijn eerste bloemen zien. Dit jaar kwamen voor de kerstvakantie de eerste bloemen al open, en momenteel lijkt hij op het hoogtepunt van zijn bloei.
Nieuwsgierig wat er nog meer bloeit?

In bloei op 1 februari

In bloei op 1 februari

Dit bericht is deel 2 van 3 in de reeks In bloei op... - 2016

Met een scheve blik op de loodzware lucht liep ik de afgelopen dagen rond.
Ik wilde foto’s van bloemen, verdorie… Maar met die regen is het er dus niet van gekomen.

En vandaag was het dan wel droog, maar het is nog steeds donker, en bovendien winderig…

Weinig nieuwe foto’s dus vandaag, en allemaal met een hele kleine DOF* omwille van de wind, maar wel een lijstje bloeiers…

Rozemarijn | Rosmarinus officinalis
Rozemarijn | Rosmarinus officinalis

Nog steeds in bloei

(1) Viburnum bodnantense ‘Dawn’: nog hier en daar een paar bloeiwijzen, maar eigenlijk zijn het nog maar een paar stuiptrekkingen. De (2) Winterkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) daarentegen had een inzinking na die paar dagen vorst, maar bloeit nu weer volop.
De Toverhazelaars van vorige maand staan nog wel steeds vurig te bloeien: (3) Hamamelis x intermedia ‘Jelena’, (4) ‘Feuerzauber’ en (5) ‘Diana’, en ze hebben gezelschap gekregen van ‘Orange Beauty’ (nog zo’n toverhazelaar met een heerlijke geur)!
Ook de (6) Rozemarijn bloeit vrolijk verder.
(7) Madeliefjes zijn van geen kleintje vervaard, dus ook die bloeien dapper verder.
En de (8) Hazelaars staan ook nog volop in bloei. (De Lambertusnoot – Corylus maxima – daarentegen, die houdt zijn katjes nog stijf gesloten. En volgens mijn pollen-gevoelige neus is de Zwarte Els dit jaar meer dan een paar weken later dan de hazelaar.)

Van het toneel verdwenen

De Japanse Kweeën hebben een pauze ingelast. Ze hebben dikke bloemknoppen, maar willen liever nog wat extra straaltjes zon.
De rest van de bloeiers van nieuwjaarsdag – elfenbloem, kleine teunisbloem, donkere ooievaarsbek en dagkoekoeksbloem – hebben begrepen dat ze zich van seizoen hebben vergist.
In de loop van januari heeft ook de stengelloze sleutelbloem gebloeid, maar die heeft op dit ogenblik alleen maar knopjes.

En het eerste optreden van…

Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber'

… of toch hun eerste optreden op een eerste dag van de maand.
Want de (9) Cyclamen coum figureerde in januari al als plant van de maand.
En een week geleden liet ik al foto’s zien van (10) speenkruid, van (10) Iris reticulata ‘Georges’, en van een aantal (12, 13 en 14) krokussen. (Ja, ik tel tot drie, want het gaat om de Boerenkrokus (Crocus tommassinianus), de Bonte krokus (Crocus vernus) en Crocus ancyrensis (een vroegbloeiende gele krokus, die niet echt een Nederlandse naam heeft, maar je zou ze Ankara Krokus kunnen noemen).
Het (15) Groot sneeuwklokje (Galanthus elwessii) heeft zijn eerste bloempjes, en het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis) heeft al een paar knopjes.
Laat ik hier ook nog even (16) Hamamelis x intermedia ‘Orange beauty’ noemen, die vermeldde ik hoger al, maar toen kreeg die geen getalletje mee…
En gelukkig staan ook het (17) Oosters nieskruid (Helleborus oriëntalis) in bloei, zodat ik met recht kan zeggen dat er meer soorten staan te bloeien dan een maand geleden!
(En als ik ècht van goede wil ben, laat ik de (18) Gele kornoelje (Cornus mas) ook niet onvermeld, al moet je diens bloemetjes echt wel gaan zoeken!)

*) DOF = Depth of Focus, scherptediepte. Voor beginnende fotografen: door de van wind moest ik fotograferen met een zo kort mogelijke sluitertijd om geen bewegingsonscherpte te hebben, die ik omwille van het donkere weer welmoest combineren met een vrij grote diafragma-opening, en dus is de scherptediepte klein (afstand tussen het meest nabije en het verste punt dat scherp is)…

In bloei op de eerste van...

In bloei op 1 maart

In bloei op 1 maart

Dit bericht is deel 3 van 3 in de reeks In bloei op... - 2016

Ik heb de indruk dat het lijstje van deze maand niet echt veel langer zal zijn dan dat van februari, dat op zijn beurt maar een paar planten meer bevatte dan dat van Nieuwjaarsdag.

Gewoon sneeuwklokje | Galanthus nivalis
Gewoon sneeuwklokje | Galanthus nivalis

De volhouders

Deze maand is het lijstje van planten die al meer dan een maand bloeien behoorlijk lang.
Kampioen der winterbloeiers (1) Viburnum Bodnantense ‘Dawn’ doet nog altijd mee, en ook de (2) winterkamperfoelie, Lonicera frangrantissima doet zijn (botanische) naam van allergeurigste nog steeds eer aan. De struik is zelfs nog steeds niet al zijn (groen!) blad kwijt.
De toverhazelaars? (3) Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ bloeit – hoe is het mogelijk – nog steeds, en (4) ‘Orange Beauty‘ staat er nog toverachtig bij. ‘Diane’ en ‘Feuerzauber’ zijn al uitgebloeid.
En (5) madeliefjes natuurlijk, is er een maand zonder madeliefjes?
De (6) Rozemarijn bloeit ook nog altijd, en ook de (7) rondbladige Cyclamen, plant van de maand in januari.
En dan is er het (8) speenkruid, en het (9) Oosters nieskruid (Helleborus orientalis), en hier en daar nog een (10) boerenkrokus en een zeldzame (11) bonte krokus.
Het sneeuwklokje dat ik vorige maand verkeerdelijk Groot sneeuwklokje (Galanthus elwesii) noemde, blijkt wel degelijk een (12) Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis), dus ook die soort is aan zijn tweede maand toe.

Twijfelgevallen

Behalve de botanisch vorm van de boerenkrokus heb ik ook nog een cultivar in de tuin, de alombekende (13) ‘Ruby Giant’. Die cultivar bloeit hier altijd een paar weken later dan de soort, en dus twijfel ik of ik die het cijfertje twaalf mag geven, wegens dezelfde soort als de gewone Tommy. Ik doe het toch, omdat er immers tussen cultivars van een soort behoorlijke verschillen in bloeitijd kunnen zitten.
Hetzelfde geldt voor (14) ‘Pickwick’, een paars-met-wit gestreepte cultivar van de bonte krokus.

Crocus vernus 'Pickwick'
Crocus vernus ‘Pickwick’

‘Ruby Giant’ mag dan een cultivar zijn, een paar dagen geleden merkte ik, dat ook die zich in mijn tuin niet alleen vermeerderd door grotere pollen te vormen, maar ook door zich uit te zaaien. In het grasveldje ‘onder de appelboom‘ ontdekte ik dit weekend immers zowaar een eenzame ‘Ruby Giant’, terwijl we daar zeker nooit knolletjes geplant hebben.

Nieuwkomers

De (15) Lambertusnoot heeft de fakkel overgenomen van de hazelnoot, en ook de (16) amandelwolfsmelk is aan het bloeien.
En ik ontdekte zowaar één bloeiende (17) paardenbloem, en één aarzelend bloempje in een plantje (18) kleine veldkers.
Twee verschillende soorten (19, 20) narcis staan te bloeien, de alomtegenwoordige Narcissus cyclamineus ‘tête à tête’ en een naamloze cultivar van een andere (voor mij even naamloze) soort.

Terug van weggeweest

Eén van de (22) Japanse Kweeën die op nieuwjaarsdag bloeide is ook weer van de partij. De andere heeft nog zowat anderhalf uur zon nodig schat ik…

Zij gaven verstek

De stengelloze sleutelbloem bloeide even in januari, maar had op 1 februari alleen een paar knopjes, en nu, op 1 maart, is het weer van datte.
En ook in de kleine maagdenpalm ontdekte ik een dag of tien geleden een bloempje, maar vandaag, niks hoor…

Het netto-resultaat…

… is dus een nipte verbetering van het aantal bloeiers op 1 februari.
Maar ik ben er zeker van dat het op 1 april anders zal zijn!
De katjes van de boswilg laten hun zilveren pelsjes al zien, de eerste aarzelende knoppen van de bosanemonen piepen uit de grond, de vingerhelmbloem komt uit de aarde gekropen, de daslook is nog net niet groot genoeg om te oogsten, en de eerste sprietjes sneeuwroem zijn al te zien.
Eerst maart nog overleven, en dan wordt het lente!

Madeliefje | Bellis perennis
Madeliefje | Bellis perennis

Mijn dubieuze relatie met maart