Courgette-cake met Pecannoten

  1. Gevulde Courgettes
  2. Courgette-cake met Pecannoten
  3. Snelle Courgette-Pickels
  4. Courgette-soep met een Indiaas tintje
  5. Courgette-salade met variaties
  6. Risotto con Zucchine – basisrecept en variaties
  7. Subji van Courgette (Indiase courgettecurry)
  8. Gebakken Courgettes met Knoflook-Crumble
  9. Courgette-tajine met kip

Nadat de voorbije dagen al gevulde courgettes en pasta al zucchini trifolati de revue passeerden, was het vandaag tijd voor alweer een nieuwe aflevering van Creatief Met Courgette.
En omdat zoonlief voorstelde dat hij vandaag zou koken, had ik wat tijd om te bakken, en konden we zijn heerlijke dinertje afsluiten met een plakje courgette-cake.

Courgette-cake met Pecannoten
Courgette-cake met Pecannoten

Ik heb me gebaseerd op een paar Amerikaanse recepten, vandaar dat ik gebruik maakte van koppen als inhoudsmaat. Heb je geen maatbeker die ‘cups’ kan meten (een cup is ongeveer 230 ml), dan kan je de hoeveelheden in ml gebruiken.
De toevoegen van zout lijkt misschien vreemd in een zoet recept. Ik gebruikte het vrij grove Fleur de Sel (ook verkocht als Keltisch zeezout). En dat bleek een onverwachte meevaller: de grove korrelstructuur loste niet altijd even gelijkmatig in het beslag op, waardoor er hier en daar een iets zouter plekje in de cake zit, dat heel lekker combineerde met de noten. (Tja, je vindt tegenwoordig niet voor niks ook chocolade met gezouten amandelen of roomijs met gezouten caramel… En laat ik dat allebei bijzonder lekker vinden!)

Courgette-cake met Pecannoten

AnneTanne
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten

Ingrediënten
  

  • 1-2 middelgrote courgettes
  • 1 kop zelfrijzende bloem 250 ml
  • 1/2 kop voltarwemeel 120 ml
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl fleur de sel of gewoon zout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/4 tl gemalen nootmuskaat
  • 3/4 kop olijfolie 180 ml
  • 1 kop suiker 250 ml
  • 3 eieren
  • 1/2 kop pecannoten 120 ml
  • hele pecannoten voor de garnering

Instructies
 

  • Rasp de courgettes grof en laat een half uurtje uitlekken. Knijp ze nog een beetje uit en meet in een maatbeker ongeveer 350 ml (1,5 kop) af, lichtjes aangedrukt.
  • Verwarm de oven voor op 180° en vet het cakeblik in.
  • Meng in een middelgrote kom bloem en meel, bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat.
  • Meng in een grote kom de olie met de suiker. Voeg de eieren één voor één toe en meng goed. Voeg de droge ingrediënten toe aan het olie/suiker/ei-mengsel. Schep er vervolgens ook de courgettes en de pecannoten door.
  • Giet het beslag in het cakeblik, en leg de resterende pecannoten bovenop het deeg.
  • Bak gedurende 40-50 minuten, of tot een priem die midden in de cake gestoken wordt er zonder beslagresten uitkomt.
  • Ontvorm de cake meteen, en laat afkoelen.

Notities

Heb je dit recept als eens geprobeerd?Vertel me wat je ervan vond!
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Courgette-cake met Pecannoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.