Naar de gevangenis om een moestuin?

Zem – uit Friesland – vroeg zich daarstraks af of mijn zinnetje over een overlastboete omwille van onkruid op de oprit nu wel of niet een grapje was…

Het was een knipoogje naar de Belgische actualiteit…
De voorbije weken was er hier in België wat commotie rond de ‘Gemeentelijke Administratieve Sancties’, kortweg overlastboetes genoemd.
Deze sancties laten burgemeesters toe zelf te bepalen wat in hun gemeente onder ‘overlast’ valt, en er zou in Tongeren inderdaad een gezin beboet zijn omwille van te hoog groeiend onkruid op hun oprit…

Maar erger is dit: een Amerikaanse dame die zelfs een gevangenisstraf riskeerde omdat ze niet een net gazonnetje, maar moestuintje in haar voortuin aanlegde. (Overigens is de vervolging stopgezet nadat er enorm veel protest kwam toen het nieuws op het www bekend werd…)


Video:Julie Bass of Oak Park Faces Misdemeanor Charge for Vegetable Garden

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Naar de gevangenis om een moestuin?

 1. Waarom is te hoog opgroeiend onkruid overlast? Ik vind naarstig wiedende buren overlast. Ze geven me een schuldgevoel (een overblijfsel van mijn katholieke opvoeding) wanneer ik languit op mijn gazon lig te genieten van de zon.

 2. Al die blote, onbedekte aarde tussen plantjes op een rij: dat is eigenlijk pas echt onnatuurlijk en daar word ik altijd een beetje zenuwachtig van…
  Wat is natuurlijke weelde en wat is “onkruidoverlast”? Wat is onderhoud en wat is verwaarlozing? En dan nog: op het openbare terrein of op particulier terrein. En wie bepaalt welke normen gehanteerd worden?
  Moestuintjes en bloemenweitjes als een soort “guerrilla gardening” op braakliggende stukjes openbaar terrein winnen mondiaal aan populariteit en dat geeft in deze economische crisistijd moed.
  Uit het overlastboeteverhaal en het filmpje en blijkt dat sommige overheden hun bemoeienis en hun steriele netheidscultuur zelfs tot op het particuliere terrein uitbreiden: we moeten het kritisch blijven volgen.
  Maar laten we onze gemeentes ook anderszins in de gaten houden: vanwege de bezuinigingen wordt het onderhoud van het gemeentelijk groen verwaarloosd en teruggespeeld naar de burger. En de normen voor dit onderhoud berusten niet op biodiversiteit…

 3. Het zou je maar gebeuren! Misschien kan ik beter eens wat tijd in mijn voortuin gaan besteden komende weken, dat zou ook hoog tijd worden want is sinds mijn verhuisd nog niet gebeurd…

 4. Ik vraag mij af of een boer 25 meter vanaf je voordeur mais mag verbouwen ,we zitten totaal ingesloten en dat al voor de tweede jaar ,aardigheid om in je tuin te zitten is er helemaal af .

  1. Ik kan uit je mailadres niet opmaken of je in NL of België woont.
   Als het in België is: als de grond waarop die maïs staat is ingekleurd als landbouwzone, dan is dat natuurlijk toegestaan.
   Als het een woonzone of woon-uitbreidingszone zou zijn, dan zou op die grond wellicht een huis staan, met rondom de tuin een haag van drie meter hoog, en dan zat je net zo ingesloten – en dat dan winter en zomer.

   Ik ben het met je eens dat een weide met koeien een veel romantischer gezicht is dan een maïsveld (wij hebben met beiden ‘ervaring’ als buren, en wij waren maar wat blij, toen de boer na een paar jaar maïs besloot om het perceel in kwestie voortaan als hooiland te gaan gebruiken), maar op landbouwgrond mag een boer inderdaad landbouw bedrijven…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.